Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Pakolják a Dőry-kastély bútorait

Három év után az üzemeltető az éves milliós veszteség miatt kivonul a mihályi Dőry-kastélyból.
A polgármester – miután többször fordult a szakminisztériumokhoz a kastély érdekében – úgy véli: a sok üzemeltetőváltással leértékelik a nagy múltú épületet, hogy valaki olcsón juthasson hozzá.

Hétfő reggel a jelenlegi bérlő kamionja állt meg a mihályi Dőry-kastély előtt. A cég munkatársai kezdték a bútorokat kipakolni az épületből, hiszen szeptember 30-tól felmondták a bérleti szerződést.

Barta Tamásné, az üzemeltető cég gazdasági igazgatója elmondta, a Központi Szolgáltatási Főigazgatósággal kötött bérleti szerződést közös megegyezéssel bontották fel. A gazdasági igazgató szerint ennek tisztán pénzügyi okai vannak. A több millió forintos éves bérleti díj előteremtése mellett – a jelenlegi szállóvendéglétszámot tekintve – évről évre milliós veszteséget termelt a kastély. Bartáné még hozzátette, hasonló okok miatt a soproni Haller-villa bérletét is visszamondták.

Pap Lajosné polgármester keserűen jegyezte meg: a sokéves csiki-csuki miatt szinte teljesen elértéktelenedik a kastély. Úgy látja, ez tendencia lehet. „Talán valaki(k) így akar(nak) hozzájutni a leértékelt épülethez" – mondta a település első embere. A községházáról már többször fordultak az állami szervekhez, így a Miniszterelnöki Hivatalhoz, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumához, valamint a Kincstári Vagyonigazgatósághoz is, mindenhol eredménytelenül. „Az utóbbi években, az üzemeltetőváltások során többször, nagy terveket vázoltak fel előttünk a hasznosításra, amikből többnyire nem lett semmi" – mondta Pap Lajosné.

Pap Lajosné hozzátette, az idei évre egyre több vendéget csalt ide a Dőry-kastély hírneve, de úgy látszik, ez sem elég a további működéshez.
A mostani bezárással nyolc környékbeli munkája szűnik meg, köztük több nagycsaládosé.

A polgármester „végső megoldásként" a miniszterelnök feleségéhez, Dobrev Klárához fordult segítségért, a kastély sorsának mielőbbi rendezése végett.

Egy neve elhallgatását kérő szakember kijelentette, egy ekkora intézmény gazdaságos működését nem lehet egy-két év alatt lemérni, több tízéves periódusokra lenne szükség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Agrártalálkozó kérdőjelekkel

Agrártalálkozóra hívta a környék gazdáit Papp József csornai polgármester. Tovább olvasom