Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Óvodájuk már ˝zöld˝, jöhetnek a felújítások

A falu látható és kézzel nem fogható eredményeire is büszke Szilsárkány polgármestere. Például arra, hogy értékes kulturális előadásokat hallgathattak a helyiek.

Szilsárkány polgármestere, Zöld Péter 1991-ben, időközi választáson lett a település vezetője. 1994-ben nem kapott bizalmat, de két ciklus kihagyása után, 2002-ben ˝visszahívták˝ a helyiek. Az októberi szavazáson egyedüli polgármesterjelölt lesz. Az elmúlt időszak legnagyobb eredményének azt tartja, hogy ˝felébresztették˝ és megőrizték a szilsárkányaik identitását. Azt sem tartja mellékesnek, hogy a minőségi kultúra iránti igény egyre nagyobb a faluban.

A szilsárkányi temetőt folyamatosan karbantartják. Megtisztították az ősi sírkertet is, ahol többek között szentgyörgyvölgyi Csupor Gábor 1848-as országgyűlési követ sírja is van.
A szilsárkányi temetőt folyamatosan karbantartják. Megtisztították az ősi sírkertet is, ahol többek között szentgyörgyvölgyi Csupor Gábor 1848-as országgyűlési követ sírja is van.

– Egy önkormányzatnak vannak látható és láthatatlan eredményei. Természetesen büszke vagyok a sikerekre, a különböző fejlesztésekre, de a közösségépítő tevékenységekre még inkább – fogalmazott Zöld Péter. – Az elmúlt években hagyománnyá vált, hogy közösen emlékezünk, ünnepelünk jeles alkalmakkor. Volt anyák napi, gyermeknapi, falunapi rendezvényünk. Idén már másodszor szerveztünk lovasnapot. Könyvtárunk a kor követelményeinek megfelelően működik, könyvállományunk sem elhanyagolható. Tizenhárom számítógépet is használhatnak az intézményben a helyiek. 2006-ban községünkben egyetlen civil szervezet tevékenykedett, a tűzoltóké. Ma hét működik.

Nagyon fontos, hogy minden egyesület mögött egy-egy áldozatkész szervező áll, aki idejét, energiáját nem sajnálva dolgozik. A minőségi kultúrát említettem: az elmúlt időszakban olyan vendégek tartottak előadást Szilsárkányban, mint Jókai Anna, Czigány György vagy Koltai Gábor.

Zöld Péter polgármester
Zöld Péter polgármester

Zöld Péter említett látható eredményeket is. Önerőből cserélték ki a kultúrház több nyílászáróját. Szintén saját forrásból buszvárót, illetve utat építettek. Két, összesen egy kilométernyi útszakaszt pályázati támogatással újítottak fel. Rendbe tették a temető északi oldalának kerítését, elkezdték a ravatalozó rekonstrukcióját. A napokban fejeződik be a Kossuth utca kátyúzása, szintén pályázati segítséggel megszüntettek egy illegális hulladéklerakót.

– A község területére sikerült egy vállalkozást telepíteni, és tizenhét hektáros iparterületet alakítottunk ki – folytatta a polgármester. – Megállapodásunk van egy szélerőműpark építésére. Büszkék vagyunk óvodánkra, mely a kistérségben elsőként működhet bölcsődeként is. Az intézmény színvonalas környezetvédelmi nevelésének elismeréseként idén másodszor kapták meg a zöldóvoda címet. Az épület felújítását tervezzük, a tervek elkészültek az orvosi rendelő és a kultúrház rekonstrukciójára is.

Új út épült, megszépült az evangélikus templom és a lelkészlak. Az óvodát is szeretnék felújítani.
Új út épült, megszépült az evangélikus templom és a lelkészlak. Az óvodát is szeretnék felújítani.

A következő évek feladatai közül a községvezető kiemelte: a falu működőképességnek megtartása a legfontosabb. Ezenkívül még az utak felújítását szeretne befejezni. Jelentős lépés lenne, ha sikerülne a szennyvízcsatorna-rendszert kiépíteni. Az iparterületre, mely fekvése miatt vonzó lehet, újabb munkahelyteremtő cégeket szeretne csábítani.

– A jövő szempontjából biztató, hogy 2009 januárjában hétszáztizenöten laktak a faluban, ma pedig hétszázharmincheten vagyunk itt otthon. Idén december végéig újabb kilenc kisbabára számíthatunk a településen – tette hozzá Zöld Péter.

Olvasóink írták

 • 2. cskovacs 2010. szeptember 23. 15:36
  „Zöld Péter polgármester Úr kérésére írom be e két mondatot. Cs. K. A.

  Kedves Kuksi!

  Köszönöm elismerő szavait. Jól esett!
  Tisztelettel: Zöld Péter”
 • 1. kukszi 2010. szeptember 19. 11:33
  „Így kell ezt csinálni!
  Nagyszerű dolgokat szervez , alakít a polgármester Zöld Péter.
  Minden településnek, ilyen agilis polgármester kellene, akkor nem itt tartana ez az ország.
  Csornai Kistérség vezetését őrá kellene bízni és akkor történne valami, mert az elmúlt
  időszakban NEM történt semmi!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két város vállalt együttműködést: 80 milliót nyertek

Európai uniós támogatást nyert, összesen 80 millió forintot Beled és Csorna közművelődési… Tovább olvasom