Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Óvodafejlesztés lesz, kerékpárút nem

Felújíttatja óvodáját a szanyi önkormányzat. Két elutasított pályázat után döntöttek úgy, hogy önerőből állnak neki.

Kerékpárút viszont egyelőre nem épül a községben.

A szanyi önkormányzat önerőből kezdte el óvodája felújítását. Kétszer pályáztak sikertelenül a beruházásra.

Németh Gergely, Szany polgármestere portálunknak úgy fogalmazott, hogy csalódtak óvodapályázatuk kétszeri visszadobásakor.

– Szerettünk volna forrást szerezni a százmillió forintos átalakításhoz, de a döntéshozók nem látták szükségesnek óvodánk fejlesztését – fogalmazott a településvezető. – Úgy határozott a képviselő-testület, hogy a magunk erejéből kezdjük el az építkezést. Pályázunk persze továbbra is, hátha valahol meghallgatják kérésünket. Első körben a tetőt csináltattuk meg. Az épület 1980-ban lapos tetővel épült, ami nem volt szerencsés. Beázott, a szigetelése hagyott kívánnivalót maga után.

Kovácsné Varga Tünde óvodavezető úgy véli, a sátortető felhúzása sok kellemetlenségtől kíméli meg a gyerekeket és a pedagógusokat egyaránt.

Az ovi felújítása nem lenne felesleges befektetés, hiszen egyre több gyerek lesz az intézményben.
Az ovi felújítása nem lenne felesleges befektetés, hiszen egyre több gyerek lesz az intézményben.

– Nyáron szinte lehetetlen volt megmaradni az óvodában, annyira meleg volt – tette hozzá. – Nagyon bíztunk a pályázatokban, sajnos nem lettünk eredményesek. Éppen emiatt az önkormányzat döntésének nagyon örültünk, bízunk benne, hogy hamarosan a teljes felújításra sikerül pénzt szerezni. Jó lenne a nyílászárókat kicserélni, a vizesblokkokat, a fűtést korszerűsíteni, a külső homlokzatot felújítani, az akadálymentesítést elvégezni. Intézményünk mikrotérségi feladatokat is ellát, hiszen több környékbeli településről is jönnek hozzánk gyerekek. A működéshez szükséges feltételeket a fenntartó maximálisan biztosítja, de a komoly átalakítás is időszerű már. A tetőt úgy alakították ki, hogy az udvar felől egy nagy terasszal bővült az épület. Ennek nyáron nagy szerepe lesz, akár a délutáni alvás, pihenés is megoldható így odakint.

Az intézményvezető elmondta még: az óvoda eszközállománya megfelelő. Igyekeztek kihasználni a pályázatokat, melyekkel fejleszteni tudtak. Integrációs programot is működtetnek, ami a hátrányos helyzetű gyerekek szempontjából jelentős. A szanyi gyerekek tizenöt százaléka ugyanis ilyen környezetből érkezik oviba. Működésüket segítik a szülők is, például az udvari fejlesztésekkel. Az óvodának két tagintézménye is van, Rábaszentandráson és Rábacsanakon. Összesen száznyolc kisgyerekre felügyelnek. A létszám állandó, sőt, Szanyban a következő években várhatóan még emelkedik is. Éppen emiatt az óvoda felújítása nem felesleges befektetés a településen.

Németh Gergely a helyi ügyek közül kiemelte még a kerékpárútprogramjukat. Az elmúlt években pályázati támogatásokkal építettek meg összesen hét kilométernyi szakaszt. Legutóbbi beadványuk azonban nem járt sikerrel. Szerették volna a templomtól egészen Rábaszentandrásig kiépíteni a kerékpárutat.

– A nagy átmenő forgalom, a balesetveszély indokolja ezt a beruházást. Sokan járnak biciklivel dolgozni és sajnos a közelmúltban szinte minden évben volt súlyos kerékpáros-baleset a faluban – tette hozzá a polgármester.

 
Jó lenne a nyílászárókat kicserélni, a vizesblokkokat, a fűtést korszerűsíteni, a külső homlokzatot felújítani, az akadálymentesítést elvégezni óvodánkban - mondta Kovácsné Varga Tünde.

Olvasóink írták

  • 2. bius23 2009. november 13. 08:25
    „Az én gyermekem is idejár óvodába csak annyit szeretnék....Köszönjük”
  • 1. gulyi 2009. november 10. 20:47
    „Gergely és az önkormányzat együttes erővel , szemmel láthatóan sokat tesz a faluért. Sajnálatos , hogy olyan pályázat került elutasításra, amely fontosságát tekintve előtérbe helyezendő lett volna , de úgy látszik a döntéshozóknak inkább a tévében látott felesleges sportkomplexumra kellett adnia pénzt, mint az óvodának.Egyéni döntés született , bírálói sokan vannak....de a tények így is tények maradnak.
    GULYÁS ATTILA”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kampányoló tartalékkeresők

Csorna és környéke - Az eredménytelen vasárnapi választás után a második fordulóra készülnek az 5-ös… Tovább olvasom