Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Óvatosan fogadjuk az idegeneket!

Az elmúlt hetekben több idős embernek okoztak szomorúságot a Rábaközben azok az idegenek, akik hivatalos személy látszatát keltve vagy éppen behízelgő módon férkőztek a bizalmukba.

Csalók járják a rábaközi településeket

Vonulásuk nyomát meglopott nyugdíjasok, összekuporgatott pénzüket sirató, többnyire koros károsultak jelzik.
A Kisalföld évek óta helyet ad azon rendőrségi felhívásoknak, amelyek arra figyelmeztetik az embereket, hogy ne fogadjanak az első pillanatban bizalmukba ismeretlen házalókat, akik hol ennek, hol annak adják ki magukat, miközben egyetlen cél vezérli őket, mégpedig a pénzszerzés. Sajnos a sok-sok figyelmeztetés ellenére mostanság is akadnak olyanok, akik hisznek a bizalomgerjesztő szavaknak, a kedvesnek tűnő mosolyoknak, még akkor is, ha sohasem látták azelőtt az ajtóban bebocsátásra váró bűnözőket. Annak pedig az esetek többségében rossz vége szokott lenni, ha betérhettek egy-egy idős ember otthonába.

rendőrségi lista a csalók jellemző "ürügyeiről"

Világos István alezredes, a Csornai Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője egy listát állított össze arról, milyen ürüggyel próbálnak pénzhez jutni a minden hájjal megkent csalók. Néhány ezek közül: „Az ÉDÁSZ-tól jöttünk, túlfizetése van." „Fel tudna váltani egy húszezrest?" „Felírnánk a tízezrese sorszámát." „Ha a papírpénze sorszáma megegyezik a kezemben tartott számmal, akkor ön nyert 50 ezer forintot." „Tudna adni egy pohár vizet?" „Összeírnánk, hol milyen elektromos gépei vannak." „Mutassa be gázszámlájának, nyugdíjának igazolószelvényeit!" „A társadalombiztosítótól jöttünk, nyugdíj-kiegészítést hoztunk." „Lebetegedett a postás, én helyettesítem." „A faluban felújításra szoruló templomra gyűjtünk."
– Természetesen a csalók ötlettára kifogyhatatlan, számos okot találnak még, hogy meglopják a naiv, jóhiszemű, idős embereket – mondta Világos alezredes, aki ezúttal is azt tanácsolja, hogy zárják be a kapuikat, tartsák távol az idegeneket és ne engedjék be a lakásukba őket. Inkább jegyezzék meg a külsejüket, autójuk rendszámát, színét, típusát, és hívják a rendőrséget a 107-es telefonszámon.
– Ne feledjék! Pénzt csak a postás hoz, a csalók inkább elviszik – tette hozzá az osztályvezető.

Csalók Szárföldön és Kapuváron

Előbbi településen idős Molnár Jánosnét látogatták meg. Itt ÉDÁSZ-dolgozónak adták ki magukat. A néni elmondása szerint fehér autóval érkezett két férfi csengetett be hozzá, hogy leolvasnák a villanyórát. Nehezen, de beengedte őket a lakásba, ahol valamit írogattak, majd megkérték, hogy írjon alá egy papírt. Az általuk odaadott írószerszám nem is fogott, erre megkérdezte a férfiakat, hogy akkor ők mivel írtak az előbb. Ezután megjegyezte a két csaló, hogy Molnárnénak van tízezer forint túlfizetése, de csak húszezresük van, kérnék a visszajárót. Az idős néninek ez gyanús lett és kérte, hogy pénzét inkább utalják vissza. Nagy szerencséjére ezzel elmentek. Hasonló ügy volt Kapuváron, a Széchenyi utcában. Itt nyugdíjügyintézőnek adták ki magukat, de a háziak igazolványt kértek, amire a csalók szintén egy fehér autóval továbbálltak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy strigulával sem vagyunk kevesebbek másoknál

„ Csakis abban bízhatunk, ami rajtunk múlik” – hangzott el Csornán a Szent… Tovább olvasom