Kisalföld logö

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -1°C | 9°C Még több cikk.

Ötvennyolc forint egy liter tejért

Nehéz helyzetben vannak a hazai tejtermelők. Csökken a felvásárlási ár, jelenleg kevesebb mint 60 forint.
A tavalyihoz képest öt százalékkal esett vissza a hazai tejtermelés augusztusig. 2004-ben hét hónap alatt 825 millió kilogramm tejet szállítottak feldolgozásra a termelők. Változás az is, hogy a gazdák néhány évvel ezelőtt még bizakodóak voltak, ma viszont már nem. Nem tudják, mi vár rájuk, nem akarnak, de nem is lenne miből fejleszteni. A tej literjéért jelenleg kevesebb mint hatvan forintot kapnak mindössze.

Több a munka is

Győrig Zoltán rábcakapi gazdaságában nyolcvanöt tehénnel foglalkozik. Az állatok száma az elmúlt egy évben csak azért nőtt, mert a szaporulatot is megtartotta a fiatal gazda. Ezen túl nem gondol fejlesztésre. A felvásárlásiárkiesést a mennyiség növelésével próbálja kompenzálni. A tej ugyan így több, de a munka is. Igaz, ezt a magyar gazdaságokban nem szokták számolgatni.

– Az elmúlt hónapokban nemhogy emelkedett volna a tej ára, inkább csökkent – sorolta a tehéntartók aktuális gondjait Győrig Zoltán. – Tudtuk, hogy nem lesz könnyű a helyzetünk, de erre egyikünk sem gondolt. A mindig jó minőségű tejért most ötvennyolc forintot adnak, tavaly ilyenkor valamivel többet hatvan forintnál. Azt persze mondani sem kell, hogy a kiadás is nőtt.

Ki védi a hazait?

A rábcakapi termelő szerint a legnagyobb probléma az, hogy a hazai piacokat nem védik megfelelő rendelkezések. Sok a külföldről behozott termék, ami ellehetetleníti a hazai gazdálkodókat. Külföldi vetélytársaik ugyanis nagyobb támogatottság mellett olcsóbban tudják kínálni árujukat.
Győrig Zoltán azt mondja: hiba az is, hogy a magyar paraszt nem kapja meg a megfelelő tájékoztatást sem a mostani, sem a várható állapotokról: „Bár azt hiszem, nagyjaink is éppen ilyen tájékozatlanok" – tette hozzá.

Amikor inog a piac...

A magyarkeresztúri faluszövetkezet, ahogy Gábor Tamás elnök fogalmazott, „még állja a sarat", bár a helyzet náluk is egyre rosszabb. Árbevételük hetven százalékát adja a szarvasmarhatartás, így megérzik, ha „inog" a piac.

– Lényegesen nőtt a tejhozamunk, ez eredmény, de sokkal több gondunk is van – jegyezte meg az agrárszakember. – Dupla árcsökkentés volt az elmúlt időszakban. A felvásárlási ár kevesebb lett, év elején még hatvannyolc forinttal számolhattunk, most ötvennyolcnál tartunk. Ráadásul az uniós csatlakozás után a beltartalmi értékek is változtak. Ha zsír- és fehérjetartalomban egy határt meghaladtunk, pluszpénzt kaptunk. Most viszont ezek az értékek magasabbak lettek, azaz megint csak az ár esett vissza a régi rendszerhez képest.

Gábor Tamás azt mondja: a kvótaalapú uniós támogatás emiatt gyakorlatilag nulla forint. Adatai szerint 2003-ban hetvenhét forintot adtak a tejért, vagyis húsz forinttal többet, mint most.

– Próbáljuk a költségeket csökkenteni, szarvasmarha-állományunk nagy értékű. A mostani rossz pozíció miatt nem szabad felszámolni az ágazatot. A kialakult körülményeknek több oka is van: a tejpiacon nagyon nagy az árverseny, a nagy cégek kiszorítósdit játszanak, ugyanakkor jelentős az import. Emiatt kerülünk mi mindig nehéz helyzetbe – mondta a magyarkeresztúri elnök.

A Központi Statisztikai Hivatal győri irodájában csak 2003-as adattal tudtak szolgálni. Eszerint 2003-ban 753 millió forint értékben 4003 tonna tej és tejszín érkezett Magyarországra. Tejből jutott kivitelre is, idén fogyasztási tejből 11 millió, alapanyagtejből 52 millió kilogramm kelt el a külföldi piacokon.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindenre van válasz

A csornai polgármester szerint a Csukás-pálya 100 milliós eladása az utóbbi idők legnagyobb… Tovább olvasom