Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 27°C Még több cikk.

Ötvenéves a kapuvári gyermekosztály

Fél évszázados fennállását ünnepli idén a kapuvári kórház gyermekosztálya.
Az 1886-ban épült kapuvári kórház hetven évvel később kapott külön gyermekosztályt. Az eredetileg bölcsődének készült épületet 1956. április 17-én adták át dr. Kovács István akkori kórházigazgatónak. A harmincegy ágyas osztály első betege a négyhetes Horváth Anna volt, de az átadás pillanatában már mind a harmincegy ágyat megtöltötték a kicsik. A gyermekosztály első főorvosának dr. Fábián Ferencet nevezték ki, aki mellett többnyire egy vagy két beosztott orvos látta el a gyógyító teendőket.
Nagy változást hozott a gyermekosztály működésében az 1975-ös esztendő, amikor modern újszülöttrészleget is kialakítottak a kórházban. Az osztály szakmai munkáját jól jelzi az a tény, hogy az elmúlt fél évszázadban tíz orvos szerzett itt szakvizsgát.
A gyermekosztály nagyobb fejlődése a nemrég elhunyt dr. Halmi Margit vezetése idejére tehető: ennek első évében, 1993-ban már új ambulanciával bővült az osztály. A fejlődés azonban itt nem állt meg. Következő évben két kapuvári vállalkozó, Kozákné Dobra Zsuzsa és Kozák Imre létrehozták a Kék Forrás a Gyermekekért Alapítványt, melynek működése máig a legnagyobb fejlesztéseket segíti elő a gyermekosztály életében. Sajnos az országos ágyszámleépítések ezt a részleget sem kerülték el, 1995-ben az eredeti harmincegyről húszra csökkent az osztályos ágyak száma. A szűkítéssel és az előbb említett alapítvány támogatásával az osztályon játszó- és étkezőhelyet alakítottak ki. Nem sokkal később a gyermekosztály műszerezettségének javítására jótékonysági bált szervezett az alapítvány. A bevételből többek közt pulsoximétert és automata vérnyomásmérőt kaptak. Az elkövetkező években a műszerezettség fejlesztése fol yamatos volt. A kórház és az alapítvány támogatásával 1999-ben megkezdődött az osztály teljes rekonstrukciója, ahol az alapok és a főfalak kivételével szinte mindent átalakítottak. A teljes felújítás egészen az elmúlt évig tartott.
A kapuvári gyermekosztály jelenlegi helyzetéről dr. Nagy Zsuzsanna osztályvezető főorvos tájékoztatott. Véleménye szerint az elmúlt évek személyzeti gondjai napjainkra jelentősen javultak. Az átmeneti nővérhiány után ismét tapasztalt és szakképzett dolgozók segítik a munkát. Az elmúlt időszakban két új orvossal is bővült a létszám.
Az osztályvezető főorvos hangsúlyozta: a fél évszázados évfordulót e hónap 27-én ünneplik a kapuvári városháza dísztermében, ahova minden egykori és mai dolgozót várnak. Néhány nappal előtte az osztály javára egy komolyzenei koncertet is szerveznek a Fő téri Szent Anna-templomban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Haranglábak: régi idők tanúi, leírások nélkül

A Rábaközben számos harangláb tanúskodik ma is a régi időkről. Funkciójuk ugyanaz volt, mint a templomtornyoknak, építésüknek viszont több oka is volt. A szegény, templom nélküli településeken készítettek ilyeneket, vagy például a protestáns egyházra vonatkozó toronyépítési tilalom miatt. A Kisalföldnek Perger Gyula, a megyei múzeum igazgatója beszélt a haranglábak múltjáról. Tovább olvasom