Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Ötvenéves a gimnázium

Alapításának ötvenéves jubileumát négynapos rendezvénysorozat keretében ünnepelte a kapuvári Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium. A fél évszázad legfontosabb történéseit az iskolát tavaly óta irányító Bernád Csaba igazgató idézte fel.
A névadó, Felsőbüki Nagy Pál emléktábláját is felavatták a gimnázium születésnapján.
Hosszas előkészítő munkák után, 1953 őszén indult meg az oktatás a kapuvári gimnáziumban, mindössze egy osztállyal. Mivel az épületben korábban búzát tároltak, ezért ahhoz, hogy megkezdődhessen a tanítás a diákoknak és a tanároknak kellett kihordaniuk a tantermekből a gabonát – beszélt a Felsőbüki ötven évének első mozzanatairól Bernád Csaba igazgató.

Fordulat 1960-ban

– A személyi feltételek sem voltak adottak, hisz csak két állandó gimnáziumi oktató volt: Mihálka Jenő alapító igazgató és dr. Frank Ernőné magyartanár. Később az egyik ekkortájt érkezett új tanár, Bertók Kálmán vezetésével egy kis könyvtárat is sikerült kialakítaniuk. Az 1960-as év újabb fordulatot hozott: Kapuvár vezetősége egy új, nagyobb épületet adományozott az iskolának. Már itt indult meg a hajómodellező, hímző és fotó szakkör is, valamint Mihálka Jenő karnagy vezényletével az azóta is működő fúvószenekar. Ugyancsak fontos kulturális hatása volt az ötvenes évek végén alakult Hámori Miklós tanár vezette irodalmi szakkörnek is.
– A növekvő diáklétszám miatt 1962-ben elkezdődött a párhuzamos oktatás, majd a további létszámnövekedés miatt szükségessé vált egy új épületszárny építése is 1968-ban. Három évvel később létrejött a fizika tagozat is. Erre aztán még a megyén kívülről is érkeztek diá-

kok, ezért szükség volt egy kollégium építésére is, amit 1976-ban vettek birtokba a tanulók. Ebben az évben Mihálka Jenő helyét Radics Ernő vette át, aki szaktantermeket alakított ki. Ám ekkoriban a gimnáziumnak még nem volt tornaterme. Az építkezés hosszasan elnyúlt: az 1975-ös kezdést követően csak 1983-ban adták át az épületet.

Felsőbüki Nagy Pál

– A gimnázium 1989-ben vette fel Felsőbüki Nagy Pál nevét. Ugyanebben az évben Ábrahám József vette át a gimnázium igazgatását. Ekkor hozták létre az első korszerű számítástechnika-termet. A rendszerváltozás a gimnázium életében is több minőségi, illetve szerkezeti változást eredményezett. 1992-ben a hagyományos képzés mellett nyolcosztályos gimnáziumi tagozat is indult. 1996-ban a gimnázium negyedik igazgatója dr. Horváth Ferenc lett. 1997 februárjában korszerű számítógép által vezérelt nyelvi labort vásárolt az intézmény, s még ez év nyarán újabb kilenc számítógéppel, szerverrel, internetvégponttal gazdagodott a gimnázium.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A sofőr karcolások nélkül megúszta

Sérülés és karcolások nélkül szállt ki autójából a Renault sofőrje, miután kedden délelőtt az… Tovább olvasom