Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Ötven helyett százötvenkettővel motorozott

Csorna és Kapuvár térségében az idei első félévben kettővel többen haltak meg közlekedési balesetben, mint az elmúlt év azonos időszakában. Ellenben a sérüléssel járó karambol kevesebb a tavalyinál.

Újév első perceiben

Széles László őrnagy
– A megyében az idei első halálos közlekedési baleset a Csornai Rendőrkapitányság illetékességi területén történt. Az új év első perceiben egy fiatalember Veszkény térségében a 85-ös főút mentén egy fának ütközött. A baleset oka relatív gyorshajtás volt – ezzel a szomorú ténnyel kezdte féléves értékelését Széles László őrnagy, a közlekedési osztály vezetője, hozzátéve, hogy a következő időszak is produkált tragikus eseményeket. Február elején Csornán egy lovas kocsi hajtott ki a helyi téesz telepéről a 86-os főútra egy éppen arra haladó tehergépkocsi elé. Az ütközés következtében a bakon ülők egyike a helyszínen életét vesztette. Ugyancsak februárban a bágyogszováti kereszteződésnél egy, a 85-ös főúton közlekedő személyautó fának ütközött, vezetője nyomban meghalt. Még mindig februárnál maradva Cirákon egy ittas sofőr gépkocsijával halálra gázolt egy kerékpárost. Március elején pedig Csornán a kórház előtti kijelölt gyalogátkelőhelyen egy, a kerékpárját toló helybelit ütött el a kamion.

Fokozott ellenőrzés

– Ezek a tragédiák arra irányították rá a figyelmet, hogy a 85-ös és 86-os főutat és a jelentősebb mellékutakat fokozottabban ellenőrizzék – mondta Széles őrnagy. – Ezért március közepétől intenzív sebességmérő akciót kezdtünk. Áprilistól már éjjel-nappal működik a traffipax, s ennek tudható be, hogy miközben négy-öt éven keresztül a legfőbb baleseti ok a gyorshajtás volt, az idén ez visszaszorult a második helyre. Az élen most az elsőbbségi jog meg nem adása áll.
Az osztályvezető szerint ugyanakkor vannak kirívó esetek a gyorsan hajtók között. Az idei eddigi rekordot július 11-én, vasárnap mérték a rendőrök, amikor egy budapesti motoros Sopronból igyekezett hazafelé és Csorna belterületén a megengedett 50 helyett 152 kilométeres sebességgel közlekedett. Ez komoly pénzbüntetéssel és a jogosítvány bevonásával járó szabálysértés.

Kevesebb a sérülés

Széles László azt is elmondta, hogy jelenleg tizennyolc százalékkal kevesebb a sérüléses baleset, mint az elmúlt év azonos időszakában. Viszont a halálos ütközések száma kettővel meghaladja a tavaly első félévit. Kedvező fejlemény, hogy március óta senki sem halt meg közlekedési baleset következtében az illetékességi területen.
– Szeptembertől a közlekedésrendészeti osztály speciális sebességmérő akciót szervez Csornán. Ennek lényege, hogy a lakosok kérése alapján jelöljük ki a mérés helyét – közölte az őrnagy. – Várjuk azon csornaiaknak a bejelentését, akik úgy érzik, hogy a környezetükben gyakori a gyorshajtás és ez zavarja az ott lakókat. A bejelentést levélben lehet megtenni, de küldhetnek e-mailt is a rendorseg@rkcsorna.axelero.net címre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A politikai hovatartozás helyett a szülőföld szeretete a mérce

A lakóhely és a szülőföld szeretete fogja össze azt az egyesületet, amelyet nemrégiben tettre kész… Tovább olvasom