Kisalföld logö

2017. 06. 22. csütörtök - Paulina 19°C | 32°C Még több cikk.

Ötven év hanyagságát nem tudják helyrehozni

Önkormányzatunk szívesen részt vállalna a csatornák karbantartásában, ha ehhez forrást is kapnánk. Takács Lajos, Dénesfa polgármestere mondta el véleményét.
A belvizeket, a károkat úgy lehetne megelőzni, ha egyszerre valamennyi árkot, csatornát rendbe tennék. Így gondolja Takács Lajos, Dénesfa polgármestere. A községvezető hozzátette: senki ne várja el azonban az önkormányzatoktól, hogy ötven év hanyagságát hozzák helyre.

Takács Lajos földtulajdonosként is érintett a vízelvezetésben. A kormány ezzel kapcsolatos elképzeléseiről mondta el véleményét a Kisalföldnek. A kapuvári vízitársulat igazgatójának lapunkban szerdán megjelent nyilatkozatára is reagált.

– Azt hiszem, a kormánynak nem is célja, hogy az önkormányzatok kapirgáljanak a külterületi árkokban. Egyetértek Illés Zoltán államtitkárral, aki azt mondta, egyszerűbb a csatornarendszereket rendbe hozni, mint évente kétszer, belvíz idején súlyos milliárdokat költeni a védekezésre, mentésre – fogalmazott Takács Lajos. – Ha valamennyi árok megtisztul és képes ellátni feladatát, akkor viszont már akár az önkormányzatok is vállalhatják, hogy a karbantartást időről időre elvégzik. Persze ehhez is forrást kell majd biztosítani.

A jövővel kapcsolatban azonban még neki sincs konkrét információja. Nem tudja, kötelező lesz-e a településeknek vagyonkezelői szerződést kötniük az árkokra a vízitársulatokkal. Dénesfán évek óta önerőből próbálják a helyzetet rendezni.

Van, amikor az emberi hanyagság okoz gondot. A dénesfai határban egy, a csatornába lökött bála zárta el a víz útját.
Van, amikor az emberi hanyagság okoz gondot. A dénesfai határban egy, a csatornába lökött bála zárta el a víz útját.


– Egy nagy csatornák van, aminek a vízelvezetésben komoly szerep jut. Külterületi szakaszát a társulat gondozza, belterületen az önkormányzat. A többi elhanyagolt, bozóttal benőtt árokban kivágjuk a fát, próbáljuk kaszálni a partokat. Ezek 1992-ben kerültek vissza önkormányzati kezelésbe. A téeszidőkben jó részüket beszántották, elhanyagolták, ezért ne várja el tőlünk senki, hogy ötven év adósságát mi törlesszük a természet felé. A csatornák többségének egyébként nincs funkciója a vízelvezetésben. Igaz, ha lenne, sem tudnák ellátni a feladatot.
Takács Lajos kitért rá: a vízitársulatok hatékonyabb munkájára valóban szükség lenne. Azt viszont nem érti, miért nem lehet behajtani a be nem fizetett hozzájárulásokat.

– Igazgató úr arról beszélt, hogy kilencvenhat százalékos a befizetési arány. A nem fizető négy százalék viszont tisztességtelen a becsületes többséggel szemben. Arra kérem a jegyzőket, lépjenek fel szigorúan és hajtsák be a kintlévőségeket. Mindenki fizessen annyit, amennyit megállapítottak. Dénesfa is szívesen utalt volna hetvenezer forintot, ha lenne száz hektár földünk. Mivel sajnos nincs, ezért fizettünk alig tízezer forintot. A védekezés azonban közös ügy, ezt kellene mindenkinek, főleg a nem fizetőknek belátni – jegyezte meg a dénesfai polgármester.
Van, amikor az emberi hanyagság okoz gondot. A dénesfai határban egy, a csatornába lökött bála zárta el a víz útját.

Olvasóink írták

  • 1. Mátyásfeketeserege 2011. január 07. 09:11
    „Itt az a baj hogy a csatornák és egyéb vízelvezetők több embert tulajdonába van, vagy több cég a kezelője.( önkormányzat, KAVIT, állam) Ami a képen van nem is olyan veszélyes meglehet nézni a Csorna-Bősárkány közötti csatornát hogy az hogy néz ki...több víz folyik vissza a földekre mint el...
    És ugye felmerül bennem a kérdés hogyha 20-30 cm es fák vannak benne akkor hogy mikor is takarították? minimum 10 éve. akkor minek is fizetem a hozzájárulást?a 10 év alatt befizetett hozzájárulásból (a csatornának két oldala van tehát szor 2) ha 5 évente felbérelek valakit hogy kotorja meg az is megcsinálja...
    Mert hát ugye mindenki arra panaszkodik hogy most sajnos nem tudjuk megcsinálni mert nincs pénz...akkor hová megy a pénz?...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymilliárdnál is több pénz kerül a kapuvári iparba

Kapuváron több mint egymilliárd forintnyi ipari befektetés valósulhat meg ebben az évben. Ez félszáz… Tovább olvasom