Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 14°C Még több cikk.

Ötven- helyett tizenötmillióból

Rábakecöl - Rábakecöl tagiskolaként megtarthatta alsó tagozatos tanodáját. Az oktatás finanszírozásába támogatók is besegítenek.
A helyi testület döntése szerint (Kisalföld, 2007. március 6.) Rábakecölben maradt az alsó tagozat, míg a felsősök a szomszédos Beledbe járnak – kezdte a helyi iskola körülményeinek ismertetését Tuba Erik polgármester. Az idei tanév elején több viharos testületi ülésen és lakossági fórumon ütköztek a helybéli vélemények, mivel többen alapítványi iskolát képzeltek el a dél-rábaközi településen. A szülők többségi támogatásával a képviselő-testület végül a tagiskolai besorolás mellett döntött.


A csatlakozás olcsóbb

– Az állami normatíván felül idén tizenötmillió forintjába (a teljes költségvetés alig húsz százalékába, míg tavaly a felébe) kerül a falunak az óvoda, az étkeztetés és az iskola fenntartása – jelentette ki a polgármester. Összehasonlításképpen hozzátette, ez az összeg tavaly meghaladta a negyvenmillió forintot. Tuba Erik hangsúlyozta, ha nem csatlakoznak Beledhez, akkor idén a büdzséből több mint ötvenmilliót kellett volna az oktatásra fordítani úgy, hogy az eddig fenntartást biztosító pályázattól is elesnek.

– Függetlenül attól, hogy hol tanul a gyerek, az önkormányzat a középiskolásoknak nyolcezer, az általános iskolásoknak hatezer forintos iskolakezdési támogatást adott – jegyezte meg Tuba Erik.

Az önkormányzat mellett az iskola közhasznú szervezete is támogatja a helyi diákokat, akik így ingyenes füzetcsomagokhoz, színházbérlethez és rendezvényeik költségeihez kapnak támogatást, mondta el lapunknak az intézményvezető. Takácsné Kovács Mária hozzátette, a jelenlegi tizenhét kisiskolást két pedagógus oktatja változatlan feltételek mellett.

Rábakecöl: Órákat is tarthatnak a felújított könyvtárban. Az alsós diákoknak nem kell utazgatniuk.

Minden, ami kell

– Azt mondhatom, mindenünk megvan, amire az oktatás során szükségünk van, és azt is csak büszkén tudom állítani, hogy a színvonallal sincs probléma – jelentette ki az intézményvezető.

A tagiskolában nyelvi labor működik a német nyelv oktatását segítendő, külön számítógépes teremmel rendelkeznek (ezt már harmadiktól oktatják), és épp a napokban adták át rendeltetésének az új könyvtártermet, ahol könyvtári órákat is tartanak. A tanulók helyben étkeznek, és a sportpálya, a tornaterem is rendelkezésükre áll, zenét és táncot továbbra is tanulhatnak. A csökkent gyermeklétszám miatt a rezsiköltségeiket is leszorították az intézményben.

Reményeik szerint a következő tanévet huszonegy diákkal kezdhetik, ám azt az intézményvezető hozzátette, csak akkor, ha azt a helyi szülők is így gondolják. A község minden támogatást megad a szeptemberi kezdéshez.

Szár Attiláné szülő csak annyit tett hozzá, egyik gyermeke negyedikes itt, a másik nyolcadikos Beledben. Örül annak, hogy az önkormányzat helyben és helyi kézben tudta megtartani iskoláját.

Olvasóink írták

 • 1. Józan ész 2008. március 13. 17:00
  „A településen élő érintett szülők figyelmét az alábbi mondatra
  szeretném felhívni:
  " Reményeik szerint a következő tanévet huszonegy diákkal
  kezdhetik, ám csak akkor, ha a helyi szülők is így gondolják. "
  Szeptemberre kiderül, rendelkeznek-e a józan ész logikájával
  az érintett szülők !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leszerelték a gázórát: egy nap iskolai szünet

Vág - Tartozása miatt kedden leszerelték a vági Vocational alapítványi iskola gázóráját. A… Tovább olvasom