Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Otthon, gyerek, tanulás egyszerre

A fiatal házasok legnagyobb gondja a Rábaközben is, hogy miként tudnának önálló otthont teremteni.
A fiatalok önálló otthonhoz jutása manapság igencsak nehéz. A telekárak még az olyan kisvárosban is elszaladtak, mint Csorna. A bátrabbak azonban belevágnak, a hosszú lejáratú hiteltől sem riadnak vissza.

Családi segítséggel is nagyon nehéz

A csornai Nagy János és felesége önkormányzati bérlakásban lakik. Kislányuk, Zsófika féléves. A családfő autóbusz-vezetőként dolgozik, felesége gyesen van. A családhoz „érkező" bevételnek a spórolás ellenére mintegy kétharmada el is megy. Mégis nagy terveik vannak.
– Esküvőnk után, 2004-ben albérletbe költöztünk, de ez nagyon sokba került – beszélt a közelmúltról Nagy János.

– A legjobbkor kaptunk önkormányzati bérlakást a Gyöngyvirág utcában, amit viszont átmeneti megoldásnak tekintünk. Az igazi persze az építkezés lenne, de a mai telekárak mellett erre gondolni sem merünk. Egy családi házat néztünk ki magunknak, nem nagy és nem is új, de az elképzeléseinknek megfelel. Természetesen ezt is csak hitelből tudjuk megvásárolni és még költeni is kell rá, terveink szerint egy év alatt tesszük rendbe.

Nagy János felesége, Pozsgai Anna a gyereknevelés mellett a továbbtanulást is vállalta. Gyógypedagógiai főiskolára jár, elsőéves levelező tagozaton.

– Szerettem volna még képezni magam és erről a családalapítás után sem akartam lemondani – indokolja a döntést a fiatalasszony. – Az is igaz, hogy a gyermek hároméves koráig ingyenes az oktatás, az állam finanszírozza, ezt sem lett volna jó elszalasztani.

Nagyné Pozsgai Anna kislánya hat hónapos koráig 63 ezer forintot kapott, most 22 ezer forint a gyes. P úgy gondolja, még két gyermekük lesz.
– Akármilyen nehéz is kijönni a fizetésből és a gyesből, megpróbálunk takarékoskodni, mert már nagyon szeretnénk saját családi házat. Az nekünk is és a gyerekeknek is jobb lenne. A szülők, amit tudnak, természetesen segítenek, de még az ő támogatásukkal is nagyon nehéz lesz terveinket megvalósítani.

Kölcsön állami kezességgel

Nagyéknál egy lépéssel előbbre tartanak Borsodi Zoltánék, ők két hónapja költöztek be új, csornai otthonukba. Kisfiuk, Zolika egyesztendős múlt. Hitelt vettek fel az építkezéshez, mint mondják, e nélkül nem tudtak volna önálló otthont teremteni. Előny volt, hogy Borsodi Zoltán tűzoltóként közalkalmazott, kölcsönükért az állam vállalt kezességet.

– Nagy szerencse volt, hogy ezt a lehetőséget kihasználhattuk, mert különben sosem kezdhettük volna el az építkezést – mondja a férj. – A telket még a házasságunk előtt sikerült megvennünk, a mostani árakhoz képest olcsón. Tudatosan készültünk a jövőre. Eddig anyósom „vendégszeretetét" élveztük, az építkezést tavaly tavasszal kezdtük. Nagy segítség volt, hogy a munkatársaim között jó néhány szakember van, akik baráti alapon végezték a szakmunkát. Persze amit tudtam, magam is megcsináltam a háznál, így nagyon sok pénzt tudtunk megspórolni.
Borsodiék igénybe vették a két gyerek után járó „szocpolt" is, 1,6 millió forintot. Zolikának ugyanis egy kistestvért terveztek.

– A szülés előtt a csornai postán dolgoztam, a kisfiam kétéves koráig akkori fizetésem 70 százalékát kapom, utána jön a gyes, ami most 22 ezer forint – avat be a kismamasorsba Borsodiné Fehér Judit. – A férjem fizetésének és az én járandóságomnak több mint a felét minden hónapban kifizetjük a számlákra, a rezsire, a hitel törlesztésére. Ezután jönnek az egyéb kiadások, a háztartás, az étel és természetesen sokat költünk kisfiunkra is. P azonban minden pénzt megér.

Borsodiék a házépítés után egyelőre letettek a „nagy tervekről". Még az épületet szeretnék beszíneztetni, és az udvart, kertet rendbe tenni. Ahogy megjegyezték, a huszonöt éves hitel igencsak meghatározza további életüket, nagy dolgokra nem gondolhatnak. Anyagi helyzetükön némileg javít, hogy a férj szabadnapjain minden lehetőséget megragad, hogy a családi kasszát gyarapítsa.

Magas árak az ingatlanpiacon

A fiatalok lakáshoz jutását leginkább a magas lakás- és telekárak akadályozzák. Csornán egy négyszáz négyzetméteres házhely ára körülbelül négy-öt millió forint. Amelyiken lebontásra váró épület is van, öt-hat millióba kerül. A családi házak koruktól függően mennek a piacon. Egy harminc-negyven éves ház jelenleg tíz-tizenöt millió forintba kerül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyéket összekötő beruházás

Negyvennyolc szélkerékkel szélerőműparkot épít egy osztrák befektető a Répce mentén. Tovább olvasom