Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Ötszáznyolcvan védett fa Kapuvár területén

Szeptember elsején lépett életbe Kapuvár önkormányzatának rendelete a fák és facsoportok védelméről. Az előírások megsértői természetvédelmi bírsággal sújthatók.
A természetvédelméről szóló 1996-os törvény és Kapuvár környezetvédelmi programja szerint rendeletben intézkedtek a városban és a környezetében lévő fák és fasorok védelmével kapcsolatban. A részletekről Vertetics István, a polgármesteri hivatal városfejlesztési irodájának vezetője beszélt.

Vertetics szerint már az elődök is gondot fordítottak a természeti értékek bővítésére és védelmére. E munkákban a régi Esterházy-uradalom irányítói, majd később bérlői játszottak nagy szerepet. Közülük is kiemelkedett báró Berg Gusztáv, aki az uradalmi utak mellé, valamint a vár környékére is sok idegenből hozott fajt ültetett. Ezen fák védelme – azonfelül, hogy uniós előírás – a helyieknek is elemi érdekük.

A védetté nyilvánítás összhangban van a vidékfejlesztéssel és a környezet egyre nagyobb hangsúlyt kapó védelmével. Az önkormányzat rendelete szerint – melyhez a tanulmányt Balsai Endre és munkatársai készítettek – a fák védelme valamennyi tulajdonos, használó kötelessége, függetlenül attól, hogy az érintett természetes vagy jogi személy, illetve ez utóbbival nem rendelkező szervezet. Kapuvár belterületén harminc fát, külterületén pedig ötszázötvenet vontak védelem alá. Az irodavezető kiemelte: a védett fákat óvni kell mindentől, ami fennmaradásukat veszélyezte ti.

Tilos környezetükben a tűz gyújtás, ipari hulladék tárolása, vegyszerezés, hirdetések kihelyezése. A fák gondozásáról tulajdonosuk köteles gondoskodni. Az elpusztultakat azonos fafajjal kell pótolni. Aki az előírásokat meg sérti, természetvédelmi bírság fizetésére kötelezhető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eladják, amit csak lehet

Farádon is pénzből van a legkevesebb. Ezért eladják, amit csak lehet. Kínálnak kultúrházat, iskolát,… Tovább olvasom