Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Ötszázezer eurós beruházás a terv

Félmillió eurós (százharmincmillió forintos) pályázat benyújtásáról döntött a kapuvári képviselő-testület hétfői ülésén. A pénzből közösségi turisztikai centrum építését tervezik.
Kapuvár idei költségvetését ismét áttekintette az önkormányzat képviselő-testülete. Ehhez kapcsolódóan intézkedési tervet is elfogadtak. E napirendnél vetődött fel a képviselőkben, hogy az idei útfelújítási munkálatok finanszírozását felül kell vizsgálni.

Most csak 33 milliót fizetnek ki

A testületi ülésen első napirendként Papp József, a Diadal Ruhaipari Rt. elnök-vezérigazgatója tájékoztatott cége tevékenységéről. Eszerint az idén harmincnegyedik születésnapját ünneplő társaság hatszázharminc dolgozót foglalkoztat, a cégvezető azonban megjegyezte: ha szükséges, ennél is több embert képesek állományba venni.

A város idei költségvetését is módosította a testület, immár harmadszor. Lugosiné Kelemen Judit pénzügyi irodavezető ennek kapcsán kifejtette: a módosítás többek között az „önhikis" és az egyéb elnyert pályázatok beépítése miatt szükséges. A költségvetési rendelethez kapcsolódóan a képviselők az idei útfelújítási munkálatok pénzügyi teljesítését kifogásolták.

Annak idején a testület 33 millió forintot fogadott el erre a célra és hétmilliós tartalékalapot is képeztek. Utólag kiderült: a nyertes cég a 33 millió forinton felül pluszköltségként éppen hétmillió forintos igényt nyújtott be.

A felszólaló képviselők azt firtatták, ki engedélyezte a szerződés módosítását, hiszen arról testületi döntés nem rendelkezett. Vertetics István városfejlesztési irodavezető válaszában kijelentette: a többletmunkák, így a kiadások a felújítási munkák során derültek ki. Így például a csatornafedők megemelése, útalapok készítése, járdák építése vagy aszfaltmarás.

Később a képviselők abban megegyeztek, hogy a munkák jogosságát nem vitatják, ám a következő testületi ülésig a bizottságok vizsgálják meg jogszerűségüket és csak ezután módosítsák a szerződést a kivitelezővel. Októberben a 33 milliót viszont kifizetheti az önkormányzat. A továbbiakban intézkedési tervet fogadtak el a költségvetési rendelet végrehajtásához és döntöttek a közalkalmazottak bérfejlesztéséhez szükséges központi támogatás igényléséről.

Turizmusközpont

Közmeghallgatás keretében foglalkozott a testület azzal a pályázattal, amelytől a városi turizmus fejlődését remélik. Phare-támogatással egy, a kerékpáros, a természetjáró és a kulturális turizmusra épülő központot szeretnének megvalósítani. A beruházás 500 ezer euróba kerül, melyet az EU, illetve a Miniszterelnöki Hivatal biztosít sikeres pályázat esetén.


Szó volt az ülésen a városi sportszervező munkájáról, a Kis-Rábamenti Önkormányzatok Térségfejlesztési Társulásáról, a családsegítő intézet és a szociális foglalkoztató átalakításáról. Döntöttek a Térségi Integrált Szakképző Központokról szóló (HEFOP IH) pályázatokban való konzorciumi részvételről. Eszerint a kapuvári Báró Berg Gusztáv Szakképző Iskola a soproni konzorciumhoz csatlakozik.
A döntések hátterére a Kisalföldben visszatérünk.

Köszöntés az ülés előtt

A képviselő-testület ülése előtt köszöntötték Pölöskei Sándor nyugalmazott iskolaigazgatót, aki nemrégiben vehette át aranydiplomáját. A pedagógus amellett, hogy diákok nemzedékeit tanította, számos, a város múltjával foglalkozó kiadvány szerzője is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hála és áldás a tanítóknak

A vásárosfalui evangélikus egyházközség vasárnap délután hálaadó istentiszteletre várta híveit. Az… Tovább olvasom