Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Ötmillió lenne a belvízrendszer tervezése

További tervei megvalósításához pályázati forrásokat vár a vitnyédi községháza. Az idén a régi iskolát fejlesztik, de szükség lenne a belvízelvezető rendszer felújítására is. Utóbbinak csak a tervezése ötmillió forintba kerülne.

Az idei hetvenmillió forintos költségvetésben – a feladatfinanszírozott költségvetés miatt – nem sok fejlesztési forrás marad Vitnyéden. A rábaközi község szinte minden fejlesztési tervéhez pályázati forrásokat vár. – Tervekből pedig nincs hiány nálunk sem, elég csak a belvízelvezető rendszer felújítására vagy a Fertőendréd felé menő kerékpárút folytatására gondolni – avatott be terveibe Tóth Kálmán vitnyédi polgármester.

A település rendszeresen pályázik különböző célokra, legutóbbi nyertes pályázatukból a település legrégebbi épületét, az egykori iskolát újítják meg. A régi épület a nyolcosztályos oktatás megszűntéig iskolaként működött, ám a fejlesztés nyomán más funkciókat szán neki a helyi önkormányzat. A 31 milliós felújítási költségekből 25 milliót pályázatból finanszíroznak Vitnyéden, melyből a tető- szerkezetet, a külső vakolatot újítják fel, emellett szigetelik az épületet és a nyílászárókat is kicserélik. A munkák május közepén kezdődnek és ez év végéig be is fejezik őket. Ezt követően közösségi házként üzemel az egykori iskola, ahol az Énekes Lenke Hagyományőrző Egyesület, a nyugdíjasklub és a később megnyíló falugyűjtemény kap helyet.

– Vitnyédet egy évszázaddal ezelőtt kenyeretlen Vitnyédnek nevezték, ám a falu vízzel mindig jól el volt látva – mondta a polgármester, aki azonban kiemelte, napjainkban már kicsit sok is a jóból, csapadékosabb időszakokban a belvíz rendre eláztatja a falu keleti szélét. A Kardos patak megduzzadásakor a vizet az alacsonyabban fekvő településre nyomja, így ennek elkerülésére az egész település belvízrendszerét szeretnék felújítani. Sajnos ez saját erőből nem megy – csak a tervezés ötmilliós tételt tesz ki, így ide is pályázati forrásokra várnak. A jövendő beruházás egyik kiemelt része lesz a Kardos mellé tervezett átemelőszivattyú is.
– Szeretnénk portalanítani a Sport utcát, járdákat javítanánk és egy-két utcára is ráférne némi útjavítás – tette hozzá Tóth Kálmán. Ugyancsak pályázatból szeretnék a temető kerítését és az urnafalat is megújítani. A polgármester fontos feladatnak nevezte, hogy a Kapuvár felől jövő és Fertőendréd felé tartó kerékpárutat ki kellene építeni utóbbi faluig, megvalósítva ezzel azt, hogy Kapuvárt, Vitnyédet a Fertő tavi kerékpáros úthálózathoz csatolnák. Ennek elősegítésére tárgyalásokat kezdeményeztek az országgyűlési képviselőkkel is.

Az utóbbi hónapokban történtek lépések arra, hogy a község egyik büszkeségét, a vitnyéd-csermajori tejipari szakiskolát újraindítsák, ez Vitnyédnek is elemi érdeke – hangoztatta Tóth Kálmán polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A centrumra és a rádióra költenek

A Hany Istók Kerékpáros Centrum és a helyi rádió fejlesztéseire kap pályázati forrásokat a kapuvári városháza cége. Tovább olvasom