Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Ötletgenerátor a kistérségi fejlesztésekért

Egy új informatikai rendszer (EFOG) kezdi meg működését Csornán a napokban.

Egy új informatikai rendszer (EFOG) kezdi meg működését Csornán. Ennek lényege, hogy összegyűjtik és fel is dolgozzák a kistérségben élők fejlesztési elképzeléseit, javaslatait. A rendszer változást hoz az eddigi pályázati gyakorlathoz képest.
 
A Csornai Többcélú Kistérségi Társulás tavalyi megalakulásakor ötvenmillió forint állami támogatást kapott. Ebből egymillió forintot elkülönítettek területfejlesztési feladatokra. A többcélú kistérségi társulásnak huszonegy tagja van, ám a területfejlesztési feladatok ellátására a statisztikai kistérséghez tartozó harmincnégy település mindegyike csatlakozott.

– Ezt a pénzt – a Dunántúlon egyedüliként – egy Elektronikus Fejlesztési Ötletgenerátor (EFOG) nevű rendszer megvásárlására és beállítására költöttük – tájékoztatott Papp József, a többcélú kistérségi társulás elnöke. – Az EFOG egy fejlett informatikai szoftver, amely összegyűjti a térségbeli vállalkozók, önkormányzatok, intézmények, civil szervezetek fejlesztési elképzeléseit. A rendszer célja, hogy minél több fejlesztési igényt tárjon fel a helyi társadalom minden szektorában és segítse ezek kidolgozását támogatásra alkalmas pályázatokra váltani.  Sőt, az így kifejlesztett projektek megvalósulását támogassa, hozzárendelje az összes elérhető forrást.

A társulás elnöke szerint a rendszer két nagy változást hoz az eddigi pályázati gyakorlathoz képest. Az egyik, hogy tervszerű lesz a projektek kidolgozása, hiszen a beküldött ötletekből, kezdeményezésekből, javaslatokból épít fel egy térségi  programot. A másik, mivel az Európai Unió a partnerség felé halad, az együttműködést helyezi előtérbe és ezt szívesebben támogatja, mint az önálló feladatmegoldást. 
– Mindenki számára vonzó ajánlatot teszünk a térségben, és segítünk a szándékok megvalósításában – fűzte hozzá Papp József. – Szeretnénk, ha minél többen ismernék és használnák ezt a lehetőséget. Várjuk a vállalkozók, intézmények, civil szervezetek, önkormányzatok jelentkezését. A rendszer használata ingyenes, működtetését a kistérségi társulás finanszírozza. A tartalmi munka akkor kezdődik, ha érkeznek a javaslatok.

Végezetül Papp József elmondta: beadtak egy EU-s pályázatot tizenöt szakértő három éven át történő foglalkoztatására. Ők segítenének abban, hogy támogatható pályázatok készüljenek. Továbbá a Fertő–Hanság Nemzeti Park területe által érintett kistérségi társulásoknál is szeretnék elterjeszteni a rendszert a terület turisztikai hasznosításában való együttműködés érdekében.


A rendszer informatikai alapokon működik, interneten keresztül lehet elérni a www.efog.hu/csorna címen vagy a www.csorna.hu weboldalon, rákattintva az EFOG-emblémára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenegy utcát újítanak fel

A kapuvári önkormányzat idén 50 millió forintot költ útfelújításra. Az ipari parkra 180 millió jut. Tovább olvasom