Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Ötezer éves leletek Enesén

Enese - Ötezer éves település nyomaira bukkantak a régészek a 85-ös főút enesei elkerülőszakaszának leletmentő ásatásán. Már biztos, hogy a feltárás áthúzódik jövő tavaszra. A fejlesztés megvalósítása csak utána kezdődhet el.
Még várhatóan egy hónapig tart a július elején megkezdődött ásatás az Enesét Győrsövényházzal és Lébénnyel összekötő útnál, Enese mellett. Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat munkatársai azért dolgoznak a háromhektáros, egyébként Bezi közigazgatási területéhez tartozó területen, mert a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. jövőre szeretné építtetni a 85-ös főút enesei elkerülőszakaszát, amelynek nyomvonala itt húzódik.

Egry Ildikó ásatásvezető régész az Enese melletti területen előkerült 4500 éves tálkát mutatja. Fotó: H. Baranyai Edina
Egry Ildikó ásatásvezető régész az Enese melletti területen előkerült 4500 éves tálkát mutatja. Fotó: H. Baranyai Edina


Az elmúlt hetekben bebizonyosodott, hogy Enese környéke régóta lakott. Egry Ildikó ásatásvezető régész a Kisalföldnek elmondta, hogy három régészeti kor emlékei kerültek elő a földből. Biztos, hogy a területen a rézkor középső időszakában – öt-öt és fél ezer éve – település volt, miután előkerültek az akkori házak házalapjai, több – feltehetőleg élelmiszer raktározására használt – tárológödörrel együtt. Ezeken kívül pattintott kovapengékre is rátaláltak a régészek.

Az ebből a korból származó kerámialeletek száma meglehetősen csekély, de ez nem meglepetés, mert az akkori technika szerint a régi, elhasznált kerámiák anyagát – porrá zúzásuk után – felhasználták az újak készítésekor.

Egyértelmű az is, hogy a földdarab a kora bronzkorban, 4500 évvel ezelőtt újra benépesült. Ebből az időszakból szintén hét-nyolc ház nyomaira bukkantak, ami igazi kuriózumnak számít, mert a Dunántúl északi részéről eddig csak szórványleletek voltak ismertek. A tárológödrökből változatos kerámiaanyag és meglepően sok kőeszköz került elő.

„Sikerült a házak szerkezetét is megfigyelnünk. A rézkoriak körülbelül hatszor tizenkét, a bronzkoriak pedig négyszer nyolc méteresek voltak. Több faoszlop tartotta a felmenő falú, vesszőfonatból, agyagtapasztással készült építményeket. A tető valamilyen szerves anyagból – nádból, fakéregből vagy szalmából – lehetett, így annak nem maradt nyoma" – mondta Egry Ildikó.

A harmadik – az előző kettőnél egyértelműen későbbi – korszakot eddig nem sikerült megnyugtató módon azonosítani. Félkör alakú, karámszerű építmények árkait találták meg, s az egyikben volt egy vassarló is.
A szakemberek az Enese–Lébény összekötő út melletti ásatással párhuzamosan megkezdik az elkerülőút nyomvonalába tartozó másik két lelőhely feltárását, az Enesétől északra lévő határban és a rábapatonai útnál. Az ásatásvezető régész arról tájékoztatott: már biztos, hogy a munkálatokat az eredetileg kitűzött december vége helyett csak jövő tavasszal tudják befejezni. Az útépítés kivitelezése csak ezt követően kezdődhet el.

Ritly Jenő régésztechnikus egy rézkorból előkerült ház nyomait rajzolja térképre. Fotó: H. Baranyai Edina
Ritly Jenő régésztechnikus egy rézkorból előkerült ház nyomait rajzolja térképre. Fotó: H. Baranyai Edina


A szakszolgálat a területen

A 85-ös gyorsforgalmi út enesei elkerülőszakaszának ásatásán a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat dolgozik. A tavaly létrehozott országos intézmény feladatkörébe tartozik az 500 millió forintnál nagyobb értékű beruházások esetében a kötelező megelőző régészeti feltárás elvégzése.

Olvasóink írták

 • 17. frohewolke 2008. augusztus 26. 00:45
  „Ihász Károly! :) Tetszik a hozzászólás! :)”
 • 16. RRRrrr 2008. augusztus 22. 16:10
  „T. Szadesz!

  Nem tudom te miről beszélsz. Az látszik hogy elolvastad mit írtam, de az is hogy fel nem fogtad miről.”
 • 15. köszönjük Enese 2008. augusztus 22. 09:25
  „Ki korán kel, "arany-at" lel.”
 • 14. arany 2008. augusztus 22. 06:46
  „1.írj egy példát le, hol tűnik el a nemesfém.
  2. Másrészt adj helyet, ahol minden tárgyat ki lehet állítani, bemutatni!
  3. És melyik jogszabályt használják ki?”
 • 13. Magyari 2008. augusztus 21. 22:30
  „T. "arany", ne ködösíts!
  Szükség van a magyar történelmi tárgyak épületek stb. megismeré-
  sére, de nem ilyen áron , nem ilyen szabályozással! Amikor a leletek
  85%-a megtisztítatlanul a múzeumok dohos pincéjében lapul, addig
  nem is látom értelmét ennek a fene nagy feltárási mizériának! Attól
  tartok hogy a komoly nemesfém leletekre vadásznak igazán, de ami-
  kor nem nagyon akar előjönni, akkor a cserepeket mutogatják nagy
  buzgón, bizonyítva nemes munkájukat! Persze nem kimondottan a
  régészekkel van baj, hanem a jogszabályokkal, amit ők kegyetlenül
  ki is használnak.”
 • 12. környezetbuzi 2008. augusztus 21. 21:10
  „10-nek

  Fontos, amit te írtál, de ennek is van története nemdebár? 90 óta nem foglalkoznak sem ezzel sem például az árkok tisztántartásával, vagy folyó partjának tisztántartásával, és ezernyi környezetvédelmi karbantartással.”
 • 11. arany 2008. augusztus 21. 20:54
  „Szerintem meg ott a legnagyobb baj, ha a nemzet nem akarja tudni elődjeinek történetét!”
 • 10. Korrekt 2008. augusztus 21. 18:33
  „Tudjátok a legnagyobb baj ott van, hogy pl egy városnak nincs meg a részletes közmü-áram-telefon-viz stb rajza-térkép.
  Össze-vissza van minden kötözve, teljes káosz mindenhól.
  És akkor jön a régészet mely olyan fontos a lakósság életében, hogy minden pici szart a legaprólékosabban rögzitik-fényképezik.
  Ugye itt valami nincs párhuzamban?
  Itt (nyugaton) bármikor elöveheted (az illetékes helyen) akár 80-100 éves részletes térképeket és mindent megtalálsz amit a földalá fektettek.
  Hogy miért?..mert mindenkor kötelezö volt a mindennemü épitkezésnél a lefektetések-bekötések elöre való bejegyzése-berajzolása.
  Ha minden részletesen be volt vezetve-rajzólva a helység térképébe, csak akkor kezdödhet az épitkezés.”
 • 9. norka 2008. augusztus 21. 15:08
  „85-ös elkezdték, az enesei elkerülőt! Hurrá!
  Az első akadály régészeti leletek! OK! Csúszanak 1,5 - 2 évet! Elkerülő Csorna! UNOKÁINK SEM FOGJÁK LÁTNI!”
 • 8. T. szadesz 2008. augusztus 21. 13:17
  „Az Ön gondolatmenete egyáltalán követi az itt szólok gondolatmenetét! Amit Ön említ, az mind életszínvonalat meghatározó kérdések, míg a többiek által felvetett kérdések a régészeti feltárások körül tapasztalható visszásságok! Például ami nekem feltűnik így hirtelen, tisztelt régész kolléga rajzolgat a XXI. században. 300 digitális fénykép és az a valóságot tükrözi (két régész elképzelt beszélgetése: -Te mi ez itt, ezen a rajzon? -Nem tudom, Béla rajzolta, nem volt sosem jó rajzos!). De nem ők rajzolgatnak, kapirgálnak, ahelyett h kiásnák, fényképeznének és vinnék magukkal amiket találtak. Ön szerint mennyivel jobb, hogy a talált tárgyakat elviszik egy múzeumba és ott megnézheti a nagyérdemű (a múlt a földből vitrinekbe kerül kb. ennyi)?! Fontos dolog a történelem és a múltunk ismerete, de amikor fékezi a jelen ügyeit, akkor rangsorolni kellene! A kevés pénz, kevés ember szöveg gyakran csak kifogás, szervezéssel jobban meg lehetne oldani a dolgokat! De így van jövő tavasszal is munkája a kedves régészeknek”
 • 7. Magyari 2008. augusztus 21. 11:25
  „Elnézést!
  "uárokozás" = károkozás. :)”
 • 6. Magyari 2008. augusztus 21. 11:23
  „Régészeti feltárásokra szükség van, de hogy az emberek fizessék meg más munkáját, ez vérlázító! Az építkezés leállítása hosszú
  időkre pedig uárokozás a javából!
  T. szadesz! Munkanélküli segély szükséges, viszonta a szociá-
  lis segélyezést azonnal át kell alakítani, erről azt hiszem szó
  is van.
  Egyébként a régészek sokszor foglalkoztatnak fiatalokat az
  ástásokon, ők kapirgálnak egész nap a porban, mondanom sem
  kell szinte fillérekért! Jó lenne ha a hatóság erre odafigyelne.
  Nekik mindent szabad?”
 • 5. Ihász Károly 2008. augusztus 21. 10:44
  „Ezek a leletek három dolgot biztosan bizonyitani fognak: 1.Már akkor voltak zsidók a Kárpát-medencében! 2.Finnugurok is voltak! 3. Sőt római birodalomból származó magas kutúra nyomaira bukkantak!”
 • 4. szadesz 2008. augusztus 21. 10:37
  „Ajaj, engem meg fognak kövezni:

  1. miért nem kezdték el előbb? mert sok mindent rejt a föld, kevés a pénz, és kevés az ember;
  2. Kína: valahogy a mostani olimpiai készületről Patyomkin jut az eszembe. Elzárnak területeket újságírük elől, a játékok idejére leállítanak szennyező gyárakat; embereket telepítenek ki, hogy sportcsarnokokat építsenek; látványos munkák szemben a diktatúrval.
  3. azért nem megy az ország, mert régészkednek? ám legyen; de akkor
  - tessék elvenni a nyugdíjasoktól az ingyenes utazást, mert felháborító, hogy felélik az országot! Utazik, hát fizessen, én is fizetek; vagyis inkább nem utazok sehová;
  - ne legyen munkanélküli segély, mert aki nem akar dolgozni, ne is egyék, aki meg akar, az meg találjon munkát, költözzön olyan helyre, ahol van.
  - minek támogatják a versenysporot? nekem mi hasznom van belőle, hogy valaki magára húzza a címeres mezt? Stadionépítés??? és sosem járok focimeccsre;
  - ne támogassák egyáltalán az útépítéseket: minden település gyűjtse össze azt az összeget, amiből megépítik az utat. Én sosem járok Enese felé, engem nem zavar, hogy ott nincs elkerülőút;
  - tessék megszüntetni a kórházakat! Teljesen felesleges pénzkidobás gyógyítani: aki nem életképes, vesszen oda! vagy legalábbis mindenki fizesse a kezelésének a költségeit. Ne az én pénzemből fizessék vadidegen ember gyógyítását! Semmi közöm hozzá;

  Na, tetszik ez a gondolatmenet?

  Egyébként pedig halálra keresik magukat a régészek.
  Historia est magistra vitae, már aki képes rá!”
 • 3. RRRrrr 2008. augusztus 21. 10:20
  „Nem lesz ebből az elkerülőből semmi sem mostanában. Ez Magyarország. Itt olyan töketlenek az emberek, hogy ezért nem megy ez az ország semmire. Itt minden fontos, csak az emberek nem. Ha pl ilyenre lehet számítani egy feltáráson, márpedig azért tárják fel, mert lehet, akkor miért nem kezdték el elöbb? Ezek a semmittevő szarkutatók a mi pénzünkből minket hátráltatnak. Találnak két cserépedényt és megáll az élet. Kínában, ahol sokkal fejlettebb volt az akkori kultúra minden téren, egy ilyen utat mégis 1 hónap alatt felhúznak. Ott nem szarakodnak ilyenekkel. Nálunk vajon miért? Nem csak a munkahelyeken kellene célként kitűzni azt a munkaprofilt, hanem akkor legyen az az élet többi területén is. Nem mindig csak azt átvenni mindenhonnét, ami népnek rossz.”
 • 2. Túrabakancs 2008. augusztus 21. 08:29
  „Arról nem is beszélve, hogy a régészek a beruházó költségén
  ásogatnak, ezzel nem csak anyagi, hanem időveszteséget is
  okoznak! Ez a kisembereket, (családi ház építésekor) hatal-
  mas hátrányba hozza! Európa legszigorúbb jogszabálya a miénk
  ebből a szempontból. Szerintem teljesen polgárellenes az eljá-
  rás! Ezek után ki az a hülye aki bejelent egy lelőhelyet a mú-
  zeumoknak? Ha valaki így tesz, a tudatlansága folytán egy
  életre nem fogja elfelejteni a "felelőtlenségét" ! A régészeknek
  még egy krajcár is kincs, pláne a szenzációhajhász újságí-
  róknak amikor ásatásokról írnak! Vicc!”
 • 1. énírtam 2008. augusztus 21. 07:30
  „Már megint kezdik a "szeuzó" kincsek megtalálását! Ezért nem megy az ország fejlődése sem, mert ilyen vacakok találásáért akadályozzák az építkezést.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közösségépítő fesztiválok

Enese - Egyre bővülő rendezvénynaptárral szervezné a helyi közösséget az enesei polgármester.… Tovább olvasom