Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Öt esztendeje a kapuváriak szolgálatában

Öt éve döntött a kapuvári képviselő-testület egy új intézmény életre hívásáról és működéséről. A gyermekvédelmi és a szociális törvényben meghatározott elvárások szükségessé tették a szociális ellátás újragondolását.
Egységes rendszer kialakítására volt szükség, amelyet kezdetben Családsegítő Szolgálat Kapuvár névvel jegyeztek, három éve pedig családsegítő intézet néven ismernek a helyiek és a környékbeliek. Az öt alapellátást és egy szakellátást magában foglaló intézmény munkájában a kezdetet az egyes szakterületek összehangolása, az újak beindítása, a munkaügyi kérdések megoldása jelentette. A működőképességhez szükséges személyi és tárgyi feltételek előteremtése ugyancsak nagy kihívást jelentett.

Sajátos hivatás ez a munka

– Volt mit tanulnunk, hiszen többségünk a pedagóguspályáról érkezett – idézte fel a kezdeteket Pintér Anna, a Kapuvári Családsegítő Intézet vezetője. – Kerestük és megtaláltuk a segítséget: az új ismeretek alapját a képzések, továbbképzések, a szakmaközi kapcsolódások jegyezték, s persze tanított bennünket maga az élet is. Hamar rájöttünk, hogy ez a mással össze nem hasonlítható terület sajátos hivatás, amit a szakma szociális munkaként említ.

„ A teljes foglalkoztatású dolgozók munkáját házi- és gyermekorvos, pszichiáter és jogász egészíti ki. Szükség is van erre, hisz az elmúlt 5 évben megsokszorozódott a rászorulók száma."
A 26 munkatárs a szociálisan rászorult, a mentális problémákkal küzdő, teljes vagy csonka, deviáns magatartású családok, emberek mindennapi életét segíti, amelyben kulcsszó az empátia, a bizalom és a megértés.

Az alapítvány kitágította a segítségnyújtás határait

– Szolgáltatásaink köre minden évben bővült – folytatja a vezető –, s ez annak is köszönhető, hogy a városvezetés és a társintézmények is partnerek mindebben. Bekapcsolódtunk a győri ifjúsági telefonos lelkisegély-szolgálat munkájába, nyitott napokat, játszóházakat, filmklubot, nyári tábort szerveztünk, s egyre többen élnek a konfliktuskezelő szolgáltatás lehetőségével. Szakmai munkaközösség várja környékbeli családgondozóinkat. Kutatásokat, felméréseket végzünk a fiatalok drogfogyasztásával kapcsolatban, aminek fókuszában a megelőzés és az egészséges életmód áll.

Életre hívtuk az Együtt a Családokért Alapítványt, amely kitágította a természetbeni segítségadás lehetőségeit. Nem hozunk hatósági döntéseket, csak szolgálunk, illetve a hozzánk forduló családok szolgálatába állunk, s ha csak egy kicsit is segítettünk valakin, már megérte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogságból szabadító barátság

A Rába mentén élők ragaszkodnak a folyóhoz és hallani sem akarnak arról, hogy vizének egy részét a… Tovább olvasom