Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 4°C Még több cikk.

Osztrák vendégek a Rábaközben

A Rábaközben ismerkedtek a magyar mezőgazdasággal az osztrák vidéki fiatalok szervezetének tagjai.
A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Képzési és Szaktanácsadási Intézetének szervezésében pénteken a csornai Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakközépiskolába látogatott a Niederösterreichische Landjugend elnevezésű szervezet egy csoportja. Az osztrák vidéki fiatalok szervezetének tagjai megtekintettek egy szili és vásárosfalui gazdaságot is.

Farmgyakorlat külföldön

Az FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézetének szakreferense, Hamvasi Éva elmondta: a minisztérium nagy hangsúlyt fektet arra, hogy külföldi kapcsolatait ápolja. Ennek részeként külföldi farmgyakorlatokat szerveznek különböző országokba, s igyekeznek kiépíteni a kapcsolatot a szomszédos Ausztriával is. A szaktanácsadási intézet a minisztérium megbízásából szoros együttműködésre törekszik az osztrák szervezettel, hogy minél több magyar fiatal vehessen részt gyakorlaton Ausztriában, illetve osztrák fiatalok is jöhessenek Magyarországra.

Háttérben a német?

– A magunk részéről szorgalmazzuk, hogy már középiskolás korban mind többen tanulják a német nyelvet. Az utóbbi időben ugyanis azt vettük észre, hogy kissé megcsappant az érdeklődés a német nyelv iránt, noha az Európai Unión belül egyre több lehetőség kínálkozik a használatára – fűzte hozzá Hamvasi Éva, aki szerint az intézetüknek lesz kapcsolata Franciaországgal, Svájccal, Bajorországgal és más német tartományokkal. Dániával pedig már létrejött az együttműködés. Felhívásaikat az interneten teszik közzé, és megkeresik a közép- és felsőfokú oktatási intézményeket is, arra biztatva a fiatalokat, hogy pályázzanak. Elsősorban a nyelvtudás és a szakmai háttér a döntő, de több pályázat esetén előny jelent a traktorosjogosítvány.

Erősíteni kell

Mészáros György az FVM oktatási, kutatási és fejlesztési osztálya képviseletében elmondta, hogy már tizenöt éve küldenek hallgatókat külföldre, jórészt Amerikába. De most, hogy minden bizonnyal a közeljövőben az EU-hoz fogunk tartozni, az európai országokkal kell erősíteni a kapcsolatot.
Karin Baumgartner, az osztrák csoport vezetője arról beszélt, hogy tekintettel az EU-bővítésre, egyre nagyobb az érdeklődés a magyar mezőgazdaság iránt. Ennek az utazásnak is az az egyik célja, hogy a magyar mezőgazdaságot minél jobban megismerjék és összehasonlítsák az osztrákkal.
Karin Baumgartner, az osztrák csoport vezetője úgy vélte, az osztrák gazdák – főleg a fiatalok – érdeklődéssel várják az EU-csatlakozást. Azt nem gondolják, hogy valamiféle konkurenciaharc kezdődne a magyar és osztrák gazdák között, azonban a piacon mindenkinek helyt kell állni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepi rendezvények a hétvégén

Március 14., péntek Enese 18 órakor kezdődik a községi ünnepély a kultúrházban. A rendezvény… Tovább olvasom