Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Oszlop őrzi a mártírok emlékét

Kapuvár - Emlékoszlopot avattak tegnap Kapuváron az 1919. június 8-án kivégzett kapuváriak emlékére. A hat mártírt Szamuely Tibor és különítményesei akasztották fel a Fő téri templom mellett. Az avatáson leszármazottak is megjelentek.

A kapuvári önkormányzat és a helyi polgári társaság szervezésében emlékoszlopot avattak a Fő téren, ott, ahol 1919. június 8-án Szamuely Tibor és különítményesei felakasztottak hat kapuvári férfit, Rest József kórházgondnokot, Schemmel Károly nagytőzsdést, Szalay Gyula kávéház-tulajdonost, Steiger Pál malmost, Pintér Pál járásvezető csendőr őrmestert és Mesterházy Zsigmond postamestert. A megemlékezésen megjelent Rest József unokája is. Az emlékművet Zsebedics József kanonok szentelte fel, majd Kóczán Zoltán alpolgármester és Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő mondott beszédet.

A kilencven évvel ezelőtt történtekről beszélt az ünnepség mindkét szónoka. A Tanácsköztársaság népbiztosának különvonata ’19. június 8-án kora délután, Sopron felől érkezett Kapuvárra, ahol az állomáson Stiener István és Taufer Lajos fogadta a katonaruhás, tányérsapkás Szamuelyt, akinek csenevész derekán feltűnő volt a hatalmas és nehéz pisztolytáska. A népbiztossal együtt hozta a különvonat a fegyveres kíséret teljes létszámát, mintegy másfél száz terroristát. Ennek a fegyveres kíséretnek a kemény magját képezték a Lenin-fiúk. Arról lehetett őket felismerni, hogy a nagy meleg ellenére valamennyien bőrnadrágot és bőrkabátot hordtak. Stiener és Taufer átadták Szamuelynek a lefogottak listáját, félrevonultak, kis ideig tanakodtak a névsort vizsgálgatva és máris siettek a Fő téri óvodába. Szinte még be sem értek, Szamuely gyors tempóban intézte kérdéseit az előzőleg már összevert foglyokhoz.

A leszármazottak és a helyiek részvételével felavatták a kilencven évvel ezelőtt kivégzett kapuvári mártírok emlékoszlopát.
A leszármazottak és a helyiek részvételével felavatták a kilencven évvel ezelőtt kivégzett kapuvári mártírok emlékoszlopát.

Az egykori források szerint a kihallgatás is brutális lehetett, a foglyokat verték, vallomásukat pisztollyal a halántékukon csikarták ki belőlük. Gerencsér Miklós Vörös könyvének adatai szerint ezt követően Szamuely Stienerre és Tauferre bízta a többi fogoly kihallgatását, elment körülnézni, hol találhatók alkalmas fák statáriális gyorsasággal meghozott halálos ítéleteinek végrehajtására. Ekkor talált a Fő tér hársfáira, ahova a bőrruhás Lenin-fiúk kiráncigálták az elítélteket. Némelyikük családját is kivezényelték az akasztásra. A különítményesek brutalitására jellemző, hogy például az első akasztott, Rest József nem halt meg azonnal, őt szíven szúrták bajonettel. Szintén nem az akasztáskor halt meg Pintér Pál csendőr őrmester, neki is a bajonett lett a végzete. A felakasztott kapuváriaknak még a végtisztességet sem adták meg, egy helyi kocsira szórták késő délután a tetemeket és jelöletlen helyen földelték el. A végső nyugalomra végül az év augusztusában leltek a mártírok, sírjuknál napjainkban a város vezetői róják le tiszteletüket.

Olvasóink írták

 • 14. kisföld 2009. június 23. 23:00
  „13.Istvánnak! A te neved? Javaslom: Dr.Kotász tanácsát fogadd meg!
  - Az emlékezés jogosságát nem vitattam, de a jelen politikai vezetést igen is számon kell kérni! Ők az adófizetők pénzéből vannak fenntartva, hogy minket szolgáljanak! A közpénzekről pedig kötelesek elszámolni! - Igazándiból a pénzek felhasználásáról azért is kell informálódnunk, hogy választáskor személyekről döntsünk, ne pártokról! - A helyi politika közvetlenül érint bennünket! Vagy nem? " Üvegzseb" törvény?”
 • 13. Dr.Kotász 2009. június 08. 11:57
  „13. Isvánnak!!

  Talán neked kellene megtanulni olvasni, ostoba ember!”
 • 12. 13.István 2009. június 05. 18:34
  „moderálva>
  Kotász! ezeket az embereket méltatlanul csak úgy jókedvből , félemkeltésből
  fölakasztották olvasd el a cikket, aki meg nem halt meg egyszerre bajonettel
  keresztül szúrták.A csendőr meg rendet tartott mert rendet kellett tartania !!”
 • 11. Dr.Kotász 2009. június 05. 00:17
  „Egyébként minden tiszteletem a méltatlanul megkinzott áldozatoké!!!”
 • 10. Dr.Kotász 2009. június 05. 00:11
  „Tisztelt Olvasók!

  Ez már tényleg kezd tragikus lenni, ahogy ciklusról ciklura ezek a szoboravató zsenik kerülnek hatalomra. Utálom a szoclib baloldalt, de amit a Fdesz Kft itt művel az már vérlázító. Kérem valaki nyilatkozzon már arról is, hogy merre jártak városunk nagyjai munkahely teremtő beruházókat keresni. Az ifjú jobboldal meg egyenesen gyalázat, ha ezek a jövő polgármesterei és országgyülési képviselői akkor nekünk annyi. Egyszerűen gyökerek!”
 • 9. tatira 2009. június 04. 13:41
  „: )))) matriné...ejj ejj!: ))”
 • 8. girzelda 2009. június 03. 19:50
  „Kedves "Kispista" barátom! Szép és nagyon jó cselekedet megemlékezni néha az áldozatokról, hisz az alantas politika kitermeli mindig az áldozatit. No meg a csuhások is kirándulhatnak egy kis spriccelésre a milliárdos közpénzeket fenntartott "munkahelyeikről"! Gondolom ezekre és nekik nem vetik ki a vagyonadót.

  A szemétdombokat pedig e sajtó tette közzé és az addig ott is fog maradni míg e város vezetés nem foglalkozik vele érdemben! Persze lehet, hogy nekik ez jó kukorékoló hely!”
 • 7. VIDIKI 2009. június 03. 18:05
  „Reális !! <moderálva>
  Te is gondolkozz , vagy utazz Budapetre nézd meg a TERROR HÁZA MÚzeumot ott eléd tárul
  a VALÓSÁG!!! az ötös szrint ?”
 • 6. Reális 2009. június 03. 16:08
  „Ha munkahely nincs ,legyenek legalább fidesznyik szobrok Kapuváron!A fidesz kft. meg csak hadd gazdagodjon!Mekkora lesz ezeknek a pofája vasárnap után?Csak a JOBBIK!”
 • 5. 13.István 2009. június 03. 14:17
  „KIsföld a neved hiányzik, vedd a bátorságot
  és menj föl a hivatalba és kérdezd meg!!!
  Ugyanis a Lenin fiuk akkor azt hitték nem lesz vége, és lám
  133 nap után vége lett, azoknak a napoknak a világtörténelemben
  lettek gyászos napjai!!!Az Ország számára ,a világ megmutatta mit akar !!! Nem akarom emliteni mi is történt 1921- ben
  persze neked az nem számít semmi, gondolkozz el az okozaton.

  A szemétdombot meg takaritsa el aki nem tud mit kezdeni a behurcolt lomival ,ha nem látnátok már
  a Kis -Rábán is úszik mit gondolsz honnét nézz köröl az ósutcánn és leesik!!”
 • 4. girzelda 2009. június 03. 11:19
  „Vajon megszüntették már az illegális kapuvári szemét dombokat? Kár, hogy nemegymás mellé rakják az efféle fotókat. Lehet, akkor az illetékesek is meglátnák a fontosabb dolgokat”
 • 3. angiland 2009. június 03. 07:30
  „Egyvalami nem derült ki ,e nagyon érdekes történetből. Miért épp őket végezték ki?!
  Ne hogy a végén kiderüljön ,hogy nem is kellett volna az emlékoszlop...”
 • 2. pacalpöri 2009. június 03. 06:38
  „A saját zsebe tömésére! Még hogy T.A. járjon utánna,ugyan ugyan.......”
 • 1. kisföld 2009. június 02. 20:55
  „Gondolom a történteket a történészek feldolgozták, az igazságtalanul meghalt emberekről emlékezzünk! Különös, az utóbbi idők szobor avatása és felújítása kapcsán a Kapuvári polgári társaság elnöke: Kóczán Zoltán Fidesz vezető és alpolgármester aktivitása! Tisztelettel szeretném felhívni T. A. újságíró figyelmét, járjon utána pld. a kenyérszegő szobor felújítására kapott 100000-Ft-ot a Kóczán Zoltán vezette Polgári társaság mire költötte? Tisztelettel!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A veszkényi férfikórus elvarázsolt mindenkit

Öntésmajor - A pünkösdi hétvégén számos helyen tartottak mulatságot. Az egyik leglátványosabb,… Tovább olvasom