Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Oszlop az aradi vértanúknak

Emlékoszlop állításával tisztelegtek az aradi vértanúk előtt Dénesfán. Az ünnepség a Cziráky-kastély parkjában volt.
Az 1848–49-es szabadságharc leverése és az aradi tizenhárom kivégzése után a gróf Cziráky család dénesfai kastélya parkjában tizenhárom platánfát ültetett. A kúriában jelenleg a kapuvári Lumniczer-kórház működtet rehabilitációs intézetet, de a fák ma is állnak.
Dr. Ballagi Farkas igazgató főorvos régi terve volt, hogy az egy csoportban álló platánok történetét jelezzék a parkban.

Elképzelése találkozott az erdélyi származású Sarkady J. Antal faszobrász, iparművész ötletével, aki az emlékoszlopot elkészítette.

– A köztudottan Habsburg-hű, királypárti Czirákyak az aradi tizenháromnak kegyeletből ültették a büszke fákat, a legenda szerint a kiegyezés után – mondta ünnepi beszédében dr. Ballagi Farkas.
– Úgy gondoltuk, erről az utókornak is tudnia kell, ehhez pedig az emlékoszlop a legmegfelelőbb.

Az oszlop elején a tizenhárom aradi hős neve olvasható, egyik oldalán a fiókáit vérével tápláló pelikán látható, alatta egy idézet Pál apostol Szeretethimnuszából. A bal oldalra egy gyertyát tartó asszonyt faragott a művész, hátoldalán pedig az oszlopot állíttató és az alkotó neve szerepel.
Egy másik dénesfai hagyomány szerint az aradiak közül Leiningen-Westerburg Károly gróf személyesen is járt a faluban, jó kapcsolatot ápolva a Czirákyakkal.

Az ünnepségen az alkalomhoz illő versek hangzottak el, majd Jász László plébános, dr. Vladár Gábor református lelkipásztor és Béres László evangélikus lelkész megáldották az emlékoszlopot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A férfi az ablakon menekült

Szerdán délután kiégett egy kisfaludi családi ház belseje, mintegy négymillió forintos kár… Tovább olvasom