Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Összevonták az iskolákat

Három közép-rábaközi település, Kisfalud, Mihályi és Vadosfa iskolatársulást alakított. Ennek lényege, hogy a kisfaludi felsősök szeptembertől Mihályiban tanulnak, ahová a vadosfai gyerekek is évek óta járnak.
A minap pont került egy régóta húzódó tárgyalássorozat végére. Kisfalud és Mihályi képviselő-testülete egyöntetűen megszavazta a két település iskolájának összevonását, s így Kisfaludon tagiskola működik tovább. Pap Lajosné, Mihályi polgármestere elmondta: az intézmények működtetése egyre több pénzt emészt fel.

Például a helyi iskola a falu százhatvanmillió forintos költségvetéséből közel negyvennégymilliót elvisz. Az intézmények összevonása alapvetően gazdasági kérdés, és remélhetően nem romlik az oktatás színvonala, jelentette ki Balogh István, Kisfalud első embere. A mihályi polgármester szerint a régi intézmények megszüntetése után újat kellett létrehozni. Az iskola elnevezése így Kisfalud-Mihályi-Vadosfa Általános Iskola lett.

Négy tanár Mihályiban

Mihályiban működik az alsó és felső tagozat, Kisfaludon maradnak az alsósok, ez utóbbi tagiskolaként működik tovább. Mihályiban, ahol több mint kétszáz gyereket tudnának fogadni, a következő tanévtől százhuszonnyolc diák tanul, ebből százhat helyi és vadosfai, huszonkettő pedig Kisfaludról jár át. A tanulók után az állami normatívát a mihályiak kapják meg, tőlük kerül arányosan a kisfaludiakhoz. Pap Lajosné azt is elmondta, hogy az összevonásnak személyi következményei is vannak. A helyi iskolában tanító szerződéses pedagógusok munkaviszonyát nem hosszabbították meg, tudva, hogy Kisfaludról négy tanárt vesznek át.

Az igazgatói állás betöltésére jövőre pályázatot írnak ki. A most kezdődő tanévben azonban továbbra is Srágli Dezsőné látja el ezt a feladatot. Pap Lajosné megjegyezte, az átalakulás után közvetlenül nem terveznek beruházást az iskolában, a homlokzat felújításának költségeire pályázatot nyújtottak be. A polgármester összegzésként úgy vélte, a társulás erősíteni fogja a két község lakóinak összefogását.

Néhány gyerek Kapuvárra kerül

Balogh István, Kisfalud polgármestere elmondta: a testület náluk is egyhangúan támogatta az intézmények összevonását, a faluban azonban néhány szülő a szabad iskolaválasztást kihasználva Kapuvárra szeretné vinni felső tagozatos gyermekét.

Az utaztatással nem lesznek problémák, a települések közel vannak egymáshoz és sűrűn járnak a buszok is. Az összevonás kapcsán kiemelte: ez egyfajta előremenekülés, hisz a csökkenő tanulólétszám mellett nem érdemes mindenhol iskolát fenntartani. Például az utóbbi tizenkét évben a gyermeklétszám felére csökkent a településen. Amennyiben a jogszabályi környezet kedvezően változik, a továbblépésről nekik is el kell gondolkodniuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szelektíven, kísérleti jelleggel

Csornán kísérleti jelleggel még idén létrejönnek a szelektív hulladékgyűjtő szigetek. Ha a város… Tovább olvasom