Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Összevonják Kapuvár két iskoláját

A finanszírozhatóság fenntartása annak az intézkedésnek a célja, amelynek során összevonják Kapuvár két általános iskoláját.

Mint arról lapunk már korábban beszámolt, Kapuvár költségvetése elengedhetetlenné teszi az intézményrendszer struktúraváltását (Kisalföld, 2007. február 8.). Ennek egyik eleme a Széchenyi- és a Pátzay-iskolák egybekapcsolásával létrehozandó Kapuvári Térségi Iskola, amelyben az eddigi két intézmény együtt, ám külön telephelyen működne tovább. A két telephely megtartja a jelenlegi iskolaelnevezéseket.

A fenntartás a tét

Ahogy a képviselő-testület legutóbbi ülésén a polgármester megjegyezte: az összevonást a 2007. szeptember elsejével életbe lépő normatív finanszírozás teszi szükségessé. Hámori György kijelentette: ha a jelenlegi struktúra változatlan maradna, 2008-ra a Széchenyi-iskola komoly bajba kerülne, hiszen a jelenlegi 67 százalékos normatív finanszírozása 40 százalék körülire zuhanna, ami a fenntarthatóságát kérdőjelezné meg.

Több mint megtakarítás

A két intézmény fúziójától elsősorban nem megtakarításokat várnak, hanem a rendszerben rejlő többletforrások igénybevéte-
lének lehetőségét. – A két tanodába járó vidéki diákok után igényelhető kiegészítő normatívát – az átjelentkezések miatt – sokszor nem tudtuk megigényelni – folytatta a polgármester. Hozzátette: az összevont intézmény esetén erre lehetőség lesz, ugyanakkor a tanulók irányíthatóságával az alacsonyabb létszámú osztályok feltöltésére is alkalom kínálkozik. Ez azért fontos, mert az új normatív finanszírozási rendszerben az is számít, hogy a diák hány fős osztályban tanul. Az összevonás mérsékelheti a szintén szeptember elsejével életbe lépő pedagógus-óraszámemelésből következő elbocsátásokat is, hiszen az áttanítási rendszer egy intézményen belül könnyebb.

Korábban felismerték

– Bízom benne – ismerve a két tantestület összetételét –, hogy ez a megoldás, illetve a várható nyugdíjazások minimálisra csökkentik az óraszámemelésből adódó kényszerlépéseket – jelentette ki Hámori György.

Az összevonás szükségessége már az idei költségvetés elkészítésekor látható volt. A város vezetője szerint a magas működési hiány kezelhetetlenné teszi az intézmények további finanszírozását, az ésszerűsítő lépések elkerülhetetlenné váltak. A megoldást így is inkább a lehívható többletnormatíváktól remélik, mintsem a pedagógusállások szűkítésétől – hangsúlyozta a polgármester.

T. A.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aláírási kényszer Kapuváron is

Csütörtökön a kapuvári önkormányzat vezetői is aláírták az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral… Tovább olvasom