Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Összegzés az elmúlt évről

Csorna belterületén az óránkénti legnagyobb sebesség meghaladta a 120, Kapuváron a 130 kilométert az elmúlt évben.
Böröcz Péter százados
Az elmúlt esztendőben az egy évvel korábbiakhoz képest kismértékben – 82-ről 86-ra – növekedett a személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek száma a Csornai Rendőrkapitányság illetékességi területén, amely ezen a téren magába foglalja Kapuvárt és környékét is.

Többen, könnyebben

Böröcz Péter százados, közlekedésrendészeti osztályvezető-helyettes elmondta, hogy a halálos balesetek száma nyolcról hétre, a súlyos sérüléssel járóké 43-ról 37-re csökkent. A könnyű sérüléses baleseteké viszont emelkedett 31-ről 42-re.

Tavaly eggyel kevesebb volt a súlyos sérült – 50–49 –, mint azt megelőzően, ellenben jóval több – 54–79 – a könnyű sérült.
Böröcz százados szerint 2006-ban a legtöbb balesetet a személygépkocsi-vezetők okozták és ez egy évvel korábban sem volt másként. Változás viszont, hogy a teherautósok „előretörtek" a második helyre, eggyel hátrébb szorítva a kerékpárosokat, akik számára több akciót szerveztek tavaly, például láthatósági mellényeket, világítóberendezéseket osztottak. Ám az osztályvezető-helyettes megfogalmazása szerint a kerekesek közül sokan nem veszik tudomásul, hogy rájuk is vonatkoznak a KRESZ-szabályok.

Első a gyorshajtás

A baleseti okoknál az élen a gyorshajtás, azon belül a relatív gyorshajtás áll. Ilyen esetekben nem a KRESZ által szabályozott sebességhatárt lépik túl, sokkal inkább az okozza a bajt, hogy nem az út- és látási viszonyoknak megfelelő sebességgel vezetnek. Ugyancsak gyakori baleseti ok az elsőbbségi jog meg nem adása és egyre több a kanyarodási szabályok megszegése.

Csorna belterületén 15, vonzáskörzetében 47, Kapuváron 6, vonzáskörzetében 18 személyi sérüléses baleset volt.
A 85-ös főúton 24, a 86-oson 22, a 8611-esen 4, az egyéb utakon 36 személyi sérüléssel járó baleset történt. Megállapítható, hogy a kapitányság illetékességi területén baleseti gócpont nem alakult ki.

Fáma lézerrel mérnek

A személyi sérülés nélküli bejelentett balesetek száma 190-ről 226-ra nőtt. Az emelkedés azért van, mert a járművezetők többsége a további anyagi viták megelőzése céljából rendőri intézkedést kér. Így meg tudják gyorsítani a kártérítést.

A kapitányságon rendszerbe állított Fáma lézer sebesség-ellenőrző készülékkel igyekeznek mérést végezni a kapitányság illetékességi területének minden részén. Az elmúlt évben 4721 járművezetővel szemben 34 millió 464 ezer forint bírságot szabtak ki, 1097 személy ellen szabálysértési feljelentést tettek.

Csorna belterületén a Bartók Béla úton mérték a legnagyobb sebességet, óránként 124 kilométert. A személygépkocsit egy hölgy vezette. Kapuvár belterületén a legnagyobb sebesség meghaladta a 130 kilométert.
Böröcz Péter közölte: a tavalyi segítő akciók után idén szankciók várnak a szabálytalankodó kerékpárosokra és folyamatosan végeznek ellenőrzéseket az ittas vezetők kiszűrése érdekében is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Névjegykártya a szemétkupacban

Az elmúlt heti illegális szemétlerakás után újabb helyszínen találtak hulladékot a szárföldi… Tovább olvasom