Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 19°C | 28°C Még több cikk.

Összegyűjthető az önrész

Beled - A beledi polgármester szerint megoldható, hogy a nagytérségi hulladékgazdálkodási projekt önrészét elteremtsék az önkormányzatok. Beledben 36 milliót kell összegyűjteniük.
A nagytérségi hulladékgazdálkodási beruházás minden önkormányzatnál aktuális téma. Az illetékesek azon törik a fejüket, el tudják-e teremteni a településekre eső önrészt. Csornán egyelőre elhalasztották a döntést. Beledben viszont már évek óta tudatosan készülnek a projekt megvalósítására.

Tompáné Balogh Mária polgármester arról beszélt a Kisalföldnek, ők miként oldják meg, hogy a helyieket és az önkormányzatot a lehet legkisebb mértékben terhelje meg a beruházás költsége.


Változott a támogatás

- Minden település megkapta, hogy a pályázathoz mennyi önrészt kellene vállalnia: lakosonként 13 ezer forintot jelent. Ez a projekt költségének harminc százaléka, hetvenet uniós forrásból lehet finanszírozni. A nagytérségi projekt két elemből áll: a rekultiváció és a hulladékszállítás, -hasznosítás. Amikor három évvel ezelőtt az elkészítés megkezdődött, kilencvenszázalékos támogatottságról volt szó. Miután az állam a maga húsz százalékával kivonult, az önkormányzatoknak kell átvállalni a rájuk eső részt.

Ezért emelkedett meg az önerő, amit 20102011-ig kell kifizetni. A kifizetésre azonban már most készülni lehet, mi Beledben legalábbis ezt tesszük - fogalmazott Tompáné Balogh Mária. Hozzátette: a projektből ugyan ki lehet maradni, de nem érdemes. - úgy véli ugyanis, hogy azokon a településeken, melyek nem vállalják fel az önerőt, később akár 100 ezer forint is lehet az egy lakosra jutó önrész.


Lekötötték a pénzt

- Akkor tennénk igazán nagy terhet a lakosságra. Mi ezt szeretnénk elkerülni. Ezért több, csak ilyen célra fordítható bevételünket különítettük el annak érdekében, hogy minél kevesebb legyen a helyiekre jutó költség. Ilyen például a talajterhelési díj. Beledben idén október 31-ig 5 millió forint folyt be. A pénzt lekötöttük, mint azt az 1,8 milliót, ami a szennyvíztársulás megszűnésekor maradt. Ezeken kívül minden önkormányzatnak lehetősége volt szolgáltatási díjkonstrukciót választani. Mi a Rekultív kft.-vel egy megemelt díjban egyeztünk meg, ami az évek alatt 5 millió forintot hozott a számlánkra. Úgy látom, hogy mire a befizetés ideje elérkezik, a Beledre eső 36 millió forintos önerő kétharmadát összegyűjtjük. Arról, hogy a fennmaradó egyharmadot 2011-ben miként fizetjük ki, majd az akkori képviselő-testület dönthet.


Később drágább lesz

Tompáné Balogh Mária azt mondja: Az biztos, hogy ezt a fejlesztést nem lehet megúszni. Előbb-utóbb, de fizetni kell, amit átgondolt tervezéssel és takarékossággal úgy lehet megtenni, hogy ne jelentsen nagy terhet se az önkormányzatnak, se a lakosságnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harmincketten pályázati pénzből

Kapuvár - Közel hatmillió forint pályázati pénzből és hatszázezer forint önrésszel harminckét embert… Tovább olvasom