Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 32°C Még több cikk.

Összefogta a több száz éves színjátszást

Közel hetven, Csornán előadott színdarab szereplőgárdája tekinthető meg az interneten. A könyvtár és a művelődési központ honlapjára Szalay Balázs töltötte fel az amatőr színjátszás emlékeit.


A csornai amatőr színjátszás történetét kutatja Szalay Balázs helytörténész. Az első adatra 1860-ból bukkant, akkor még egy vándortársulat szórakoztatta a helyieket. Az utazó társulatok mellett a XX. század elejétől már a helyi közösségek is tanultak be és adtak elő darabokat.

Szalay Balázs kutatásának összefoglalójaként elmondta: Csorna hagyományos szerkezete és a társadalmi csoportok elkülönülése miatt még az 1900-as évek elején is külön alkottak csoportot a felsőszeriek és az alsószeriek, az iparosok és a gazdák, a tűzoltók és a legényegylet tagjai, a helyi zsidóság és a leánykongregációsok.

Korabeli felvétel a Gyurkovics fiúk bemutatójáról.
Korabeli felvétel a Gyurkovics fiúk bemutatójáról.

– A korabeli plébánosok, káplánok és tanítók mellett tehetséges iparosok és kereskedők is sokat tettek a színdarabokért, az előadásokért – fogalmazott Szalay Balázs. – Kiss György, Klein Elemér, Kopasz Aurél, Krasznai Alajos, Lengyel István, Martincsevics Károly, Moldoványi István, Reif Alajos, Schügerl Mátyás, Takács Ferenc, Tocsik Antal, Tóth Gyula és Vizler Alajos örökre beírták nevüket a csornai műkedvelő színjátszás aranykönyvébe. Az előadásoknak azon túl, hogy összehozta a közösséget és értelmes elfoglaltságot adott a fiataloknak, karitatív szerepe is volt. A bevétel minden esetben valamilyen jótékony célt szolgált, például a templom felszerelését, az iparosszékház építését, az országzászló állítását, óvoda építését vagy segélyezést. Az amatőr színjátszók a Csorna környéki településeken, sőt, távolabbi városokban is felléptek.

A Legényfurfang című darab szereplői is jótékony célra ajánlották fel a belépők árát.
A Legényfurfang című darab szereplői is jótékony célra ajánlották fel a belépők árát.

A helytörténész közel hetven fényképet digitalizált a különböző színdarabokról. A városi könyvtár és a művelődési központ honlapján tette közzé és várja a további információkat is a témáról.

– Remélhetőleg többen is felismerik majd magukat vagy családtagjaikat a képeken. A színjátszók persze hetvennél jóval több bemutatót rendeztek, de számos nagy sikerű premierről nem találtam eddig felvételt. A gyűjtemény közreadásával szeretném megörökíteni azoknak az emlékét, akik évtizedeken keresztül önzetlenül és kulturáltan szórakoztatták és közben szelíden nevelték a település lakóit. Másrészt bízom abban is, hogy a műkedvelő színjátszók történetének feltárása példát ad majd az utódoknak, hogyan lehet értelmesen, közösségben gyarapítani a vá-
rosuk értékeit – jegyezte meg Szalay Balázs.

Aki úgy érzi, segíteni tudja a kutatást, a téma feldolgozását, akkor jelezze a Városi Művelődési Központban vagy a Martincsevics Károly Városi Könyvtárban, esetleg a múzeumban. Szalay Balázs a következő elérhetőségeken is várja az új információkat: szalaybalazs@freemail.hu, 30/284-1584.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felejthetetlen felvonulás az esküvőn

A múlt hétvégi hagyományőrző lakodalomban Kapuváron az ifjú pár hintaját 15 kocsi és ugyanennyi… Tovább olvasom