Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

Összefognak a megyei tejtermelők

A megyebeli nagyobb tejtermelők összefogva, érdekeiket közösen képviselve, napi 50–55 ezer liter tejjel próbálnak ˝hatni˝ a feldolgozókra.


Ha így sem tudnak jobb árat kicsikarni, készek külföldön értékesíteni. Lenne is rá kereslet.

A megyei nagyüzemi tejtermelők csoportosan kívánják ezentúl érdekeiket képviselni. Úgy vélik, összefogva, napi 50–55 ezer liter tejükkel jobb feltételeket tudnak elérni. Ha a magyar üzemeknek nem kell árujuk, külföldön értékesítenek majd.

Szűcs Kelemen, a szili Hidráns kft. ügyvezető igazgatója portálunknak elmondta: idén még nem kötöttek szerződést, mert a ˝megalázóan˝ alacsony árat nem kívánják elfogadni.

˝Ötvenkilenc forintért nem adunk el tejet˝

– 2009-ben katasztrofális évet zártak a tehenészetek – jegyezte meg a szakember. – Míg 2008-ban a tej átlagára meghaladta a nyolcvanhat forintot kilónként, addig tavaly mindössze ötvenkilenc forintra jöttünk ki – tette hozzá Szűcs Kelemen. 

Szűcs Kelemen, a Hidráns kft. ügyvezetője és a társgazdaságok keresik a tej helyét. Azt nem szeretnék, ha megint a csatornában kötne ki.
Szűcs Kelemen, a Hidráns kft. ügyvezetője és a társgazdaságok keresik a tej helyét. Azt nem szeretnék, ha megint a csatornában kötne ki.

– Egy év alatt tehát huszonhat forintot csökkent az ár, ugyanakkor a kiadások emelkedtek. Így már nem lehet nyereséggel termelni, a veszteségeket más ágazatok termelésével pótoljuk. Hosszú távon azonban ezt az állapotot nem tudjuk fenntartani – folytatta Szűcs Kelemen, a Hidráns kft. ügyvezető igazgatója.

Várják a további csatlakozókat

– Egy kiló tej előállításának önköltsége ugyanis nyolcvan forint körül van. Ez egy megalázó és elkeserítő helyzet és árajánlat, az ügynek a végére pontot kell tenni. Azon már túl vagyunk, hogy kérjünk, és szép szóval bírjuk jobb belátásra a piaci szereplőket. Keményebb eszközökhöz kell nyúlni. Mi már követelünk, és ha ez sem eredményes, hatékonyabb módszerekkel védjük majd érdekeinket. Egyelőre az összefogással próbálkozunk.

Szűcs Kelemen hozzátette: a megyében néhány gazdaság már összeállt. Eddig napi 28–30 ezer liternyi tejet ˝szedtek össze˝, de várják a további csatlakozókat is.

– Ez egy nem hivatalos, inkább barátinak nevezhető gazdasági csoportosulás – fogalmazott a szili ügyvezető. – A felvásárlók önszántukból egyetlen fillért sem emelnek. Ekkora mennyiséggel viszont már elég erősek lehetünk, hogy rákényszerítsük őket az áremelésre. Ha pedig  elérjük az ötven-ötvenötezer litert, még erősebbek leszünk.

A csoport első lépése az volt, hogy idén már nem írták alá a feldolgozók által kínált szerződést. Azt mondják, három lehetőségük van: az egyik, hogy rábírják a hazai feldolgozókat az áremelésre. A másik, hogy esetleg külföldön próbálnak piacokat szerezni vagy megszüntetik a termelést.

– Az első lehetőséggel most próbálkozunk. A második irányába már puhatolóztunk: vannak olyan külföldi partnerek, akik elfogadható áron lennének vevők a magyar tejre. A bezárásra nem is merek gondolni.

A szili tehenek tejére egyelőre nincs szerződése a tulajdonos kft.-nek.
A szili tehenek tejére egyelőre nincs szerződése a tulajdonos kft.-nek.

Szilban 2009-ben a tejágazat bevétele 362 millió forint volt. Negyven ember munkahelyét jelenti az ágazat, és persze a növénytermesztést is érinti.  Ötvenkilenc forintért viszont nem adunk el tejet.

A mezőgazdaság nehézipara

A Hidráns kft.-nek a felajánlott 2010-es szerződésben 64,50 forintos alapárat kínáltak. Ezt nem fogadták el, várják, hogy kezdeményezésük eredményes lesz. Egyelőre keretszerződés alapján veszik át tőlük a tejet, ami mögött viszont nincs megállapított ár. Jó esetben a megígért 64,50-et kapják meg. Ők viszont szeretnének 72 forint körüli árat kiharcolni és akkor a kvótatámogatással együtt, számításaik szerint, nullára jönne ki a termelés. De legalább nem kellene elbocsátaniuk munkatársaikat és bezárni a boltot.

Szalay Győző, a kunszigeti Zöldmező Mezőgazdasági Termelőszövetkezet elnöke is megerősítette: a termelők egyenként, napi 5–10 ezer liter tejjel nem ütőképes tárgyalópartnerei a feldolgozóknak. Összefogva azonban azok lehetnek.

– A termelés megszüntetésére egyelőre nem gondolok. Bízom benne, hogy sikerül konszenzusos megegyezést elérni, hogy legalább a költségeket fedezni tudjuk. A tehenészet a mezőgazdaság nehézipara. Ha valaki csökkenti a termelést vagy bezárja, többé már tud elindulni – fejtette ki Szalay Győző.

Olvasóink írták

 • 4. Baradlay 2010. február 08. 23:25
  „Inkabb ezzel foglalkozna gordonka hazaarulo!”
 • 3. janika 2010. február 06. 06:45
  „Majd itt is ellopják az állatokat, mint Fehértón a Kisalföld újságíroja szerinti "kisnövendékmarhákat" és nem lesz gond a tej értékesítésével.”
 • 2. Tabornok 2010. február 06. 05:47
  „"Összefognak a megyei tejtermelők" Végre egy jó hír!”
 • 1. pancser 2010. február 05. 15:45
  „Nehéz meccs lesz ez fiúk, mit csináltok egy tehenészet napi tejével, ha nem adjátok oda?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tudós fizikusra emlékeztek iskolájában

Dr. Horváth Pál fizikusra emlékeztek egykori középiskolájában, a csornai Hunyadi-gimnáziumban. Tovább olvasom