Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 18°C Még több cikk.

Összefogással szépítették meg a templomukat

Rábaszentmihály - Csaknem tízmillió forintot költöttek három év alatt a rábaszentmihályi templomra.
A helyiek összefogásával, az önkormányzat és az egyházmegye támogatásával újították fel a rábaszentmihályi templomot. Az 1726-ben épített műemlék jellegű épületre három év alatt csaknem tízmillió forintot fordítottak. A munkálatokat Szarka Gábor plébános szervezte és irányította.

A búcsúi misét Kozák János plébános celebrálta.
A búcsúi misét Kozák János plébános celebrálta.


– 2006-ban kezdtük a felújítást, amikor a torony bádogfedését a vihar megbontotta – idézte fel az elmúlt éveket Szarka atya. – Az akkori biztosítási díj jelentette a kezdőtőkét. Aztán úgy gondoltuk, ha már egyszer körbeállványozzuk az épületet, felújíttatjuk az egész tornyot. Az önkormányzat is hozzájárult a költségekhez 300 ezer forinttal. 2006 végére elkészült a főhomlokzat rekonstrukciója, illetve a torony. Idénre a templom tetejének felújítását terveztük be.

A hívek körében gyűjtést szervezett az egyházközség. Az önkormányzat most félmillió, az egyházmegye 3 millió forinttal támogatta törekvéseiket. Sokat jelentett egy amerikai alapítvány anyagi segítsége is. 2007-ben 4,8 millió forintból váltották valóra a terveket.

Idén a templom környezetét tették rendbe. Díszburkolatot kapott az épület előtti tér, az ehhez szükséges anyagot az önkormányzat vásárolta meg. A fennmaradó költségeket ugyancsak a hívek adták össze. Az áldozatokat vállalóknak a Szent Mihály-napi búcsún mondtak köszönetet az egyházközség vezetői. Az ünnepi szentmisét Kozák János, Écs aranymisés plébánosa celebrálta.

– A templom további három oldalának külső felújítását szeretnénk megvalósítani, illetve az épület belsejére is ráférne a rekonstrukció – jegyezte meg Szarka Gábor.

Egy kis helytörténet

A rábaszentmihályi templom első írásos említése 1698-ból származik. Ekkor a Keresztély Ágost szász herceg, győri püspök rendeletére megtartott egyház-látogatási jegyzőkönyv tájékoztat arról, hogy idősebb emberek még emlékeznek a templom romjaira, de azt nem tudják, milyen vallású volt. A győri káptalani levéltár adatai szerint Szentmihályon az 1699 és 1700-as években Eszterházy Pál nádor kapuvári tisztjeinek elnéző magatartása miatt még megmaradhatott az evangélikus tanító. Az 1701-es bejegyzés szerint azonban már katolikus tanító volt a községben. Az első rábaszentmihályi katolikus plébános Cser Imre, aki 1724-ben kezdte szervezni egyházközségét.

Olvasóink írták

  • 2. mat(r)iné 2008. október 06. 10:43
    „te még élsz?”
  • 1. matriné 2008. október 06. 08:13
    „No most aztán lehet hálistenkedni! Cifrábbak már nem is lehetnek ezek a csuhások?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenhárommilliós felújítások

Szárföld - Több mint tizenhárommillió forintból felújítják az iskolát és a művelődési ház tetejét… Tovább olvasom