Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Összefogással spóroltak a dalos kedvű férfiak

Veszkény - Közösségi összefogással ˝talált új otthonra˝ a Veszkényi Férfi Dalkör. Az egykori tanítólakást újították fel a dalárda tagjai ingyen, tízmillió forintot spórolva az önkormányzatnak.

Közel tízmillió forintos kiadástól mentette meg a helyi dalárda a veszkényi önkormányzatot. A nótás férfiak vállalták ugyanis, hogy társadalmi munkában felújítják az egykori tanítólakást. Az építkezés kiváló példája a közösségi összefogásnak.

A veszkényi önkormányzat már évekkel ezelőtt tervezte, hogy rendbe teteti az üresen álló pedagógusházat. Saját forrásuk nem volt, pályáztak, de nem nyertek támogatást. A számítások szerint közel tízmillió forintba került volna a fejlesztés. Már-már lemondtak a beruházásról, amikor ötletükkel előálltak a dalkörösök. Vállalták, hogy önerőből, némi községi támogatással ismét használhatóvá teszik az épületet. Ígéretüket valóra váltották, és a napokban birtokba is vették új otthonukat. A községvezetés ugyanis a munka fejében használatba adta nekik az ingatlant. A részletekről Matzkó János polgármester számolt be portálunknak.

A Veszkényi Férfi Dalkör tagjai napjainkban. A taglétszám harminchét, a legidősebb és a legfiatalabb tag között hetven esztendő a korkülönbség.
A Veszkényi Férfi Dalkör tagjai napjainkban. A taglétszám harminchét, a legidősebb és a legfiatalabb tag között hetven esztendő a korkülönbség.

– A több mint százéves épület tizenöt éve üresen állt. Az iskola közvetlen szomszédságában rontotta a faluképet – kezdte a polgármester. – Készítettünk a felújítására költségvetést, de erőnket meghaladta a végösszeg. A dalkör tagjai példás összefogással álltak az ügy élére. Így az önkormányzatnak mindössze 550 ezer forint értékű anyagot kellett megvásárolnia. Még a csillárokat, bútorokat, a konyhai felszerelést is a falubeliek ajándékozták. A felújítást ugyanis támogatták azok is, akik nem tagjai a dalárdának. A helyi mesteremberek ingyen dolgoztak, szabadidejüket áldozva fel. A veszkényi Metna kft. is jelentős értékű támogatást adott. Augusztusra végeztünk a munkákkal. Két helyiséget egybenyitottunk, így egy ötvenöt négyzetméteres próbatermet alakítottunk ki. Megfelelő a vizesblokk és az egyéb kiszolgálóhelyiségek, illetve még egy hangszertároló is lett. Az épületet még kívülről szeretnénk tataroztatni.

Matzkó János polgármester (jobbra) és Vörös Sándor, aki a felújítási munkákat szervezte, elégedettek a dalárda új otthonával.
Matzkó János polgármester (jobbra) és Vörös Sándor, aki a felújítási munkákat szervezte, elégedettek a dalárda új otthonával.

A Veszkényi Férfi Dalkör 1936-ban alakult meg és 1947-ig működött. 2005-ben civil kezdeményezésre álltak össze újra a dalos kedvű férfiak. A taglétszám harminchét, a legidősebb és a legfiatalabb tag között hetven esztendő a korkülönbség. A dalárdának saját zenekara is van. Évente tizenöt-húsz fellépésük van, nemcsak helyben, de a környékbeli falvakba is rendszeresen hívják őket. 

Olvasóink írták

 • 18. warezma 2009. szeptember 07. 15:28
  „Minden elismerést megérdemelnek a veszkényiek....Pestről is csodájára járnak az emberek a dalkörnek...
  hajrá kisVeszkényi gyerekek!!!!!”
 • 17. gallinaccia73 2009. szeptember 04. 10:18
  „Második napja olvasom "tisztelt" janika hozzászólásait és mélységesen elkeserített.Ezért tart itt ez az ország ahol tart, mert a legtöbb ember csak azt figyeli,kinek hogyan lehet "alátenni", az irigység és a rosszindulat annyira elharapózott, hogy a jót már észre sem vesszük.
  A Veszkényi Dalkör jó példa arra,hogy még vannak emberek,akik önzetlenül adnak a közösségnek, és aki ezt csak rosszindulatú megjegyzésekkel tudja kommentálni,azt szívből sajnálom.Egy megkeseredett, irigy ember lehet.
  Csók a Dalkörnek, csak így tovább, remélem minél több fiatal is csatlakozik hozzájuk!”
 • 16. janika 2009. szeptember 04. 10:07
  „moderálva off”
 • 15. civac 2009. szeptember 03. 20:36
  „nem kéne összekeverni a nehéz helyzetben lévő önkormányzatoknak nyújtott segítséget, meg a nagyüzemi állami lopást! Nem a dalárdát és a kis önkormányzatokat kellene szidni, hanem a kormányt kellene elzavarni - pl. előrehozott választásokkal”
 • 14. 13.István 2009. szeptember 03. 18:43
  „Janika !!!!
  Tisztelettel kérlek csak egyszer hallgasd meg őket!
  Már megint előjőtt a soknevűség elején kezdett szemtelen,ócska hangnem!”
 • 13. LiamDevlin 2009. szeptember 03. 18:26
  „moderálva sértő”
 • 12. janika 2009. szeptember 03. 16:43
  „Kékkönyv híján büntetés: nem szüretelhetünk szívességből /soproni cikk nyomán/

  Lassan itt a szüret ideje, ami a szőlészettel-borászattal foglalkozó családoknál mindig vidám összejövetelnek számított. Mára megkeseredett a gazdák szája íze, mert úgy tudják: a ismerőseiket csak hivatalosan foglalkoztathatják, úgy, mint egy napszámost.

  Lehet, hogy a szőlős gazdák dalárdát alakítanak és dalolva szüretelnek kalákába haveri alapon szivességből?”
 • 11. janika 2009. szeptember 03. 01:55
  „Lehet, hogy nem is kell oly messzire menni a "Hej Te bunkócska Te drága" dalt kikről énekli e "dalárda"!”
 • 10. reális 2009. szeptember 02. 21:40
  „Tisztelet a Veszkényi Férfi Dalkör valamennyi tagjának! Az ősszefogás szép példáját tükrőzi minden fellépésük.”
 • 9. CsP 2009. szeptember 02. 21:14
  „"kedves janika" Ha nem tudsz semmit az építkezés körülményeiről, akkor ne írkálj butaságokat!
  A cikkben társadalmi munkakénk lett feltüntetve, de erről azt is kell tudni, hogy a belső munkálatok /( gipszkarton, ablakcsere...) a Met-Na Kft támogatásával készült el, ahol a munkát külső vállalkozó végezte, SZÁMLÁZVA!!!!!!, de ezt az egészet a Kft fizette. Ez is vélhető társadalmi munkának, mivel a cég vezetője ezáltal óriási segítséget adott nekünk. köszönet érte.
  Amúgy neked semmi közöd hozzá, hogy ki, mit, mikor épít.
  Neked nem hiszem hogy valaki is segítene, vagy ha találsz egy ilyen barmot, akkor szíveskedj a segítsége előtt a kiskönyvét elkérni, és bélyegezz ezerrel.
  Nyugodt lehetsz, itt nem vándorol senki zsebébe egyetlen vas sem, sőt tagdíjat fizetünk, amiből a költségeinket álljuk. Fellépésekre saját autóval, saját benzinnel közlekedünk. Hivatalosan bejegyzett egyesület vagyunk, nem hiszem hogy neked van jogosultságod számonkérni rajtunk bármit is.
  Ha te is ennyit teszel a városodért ( mert nem hiszem hogy falusi vagy...) akkor majd te is benn leszel az újságba, és majd rajtad is biztos lesz aki számon kéri az elvégzett munkád hivatalosságát!”
 • 8. LiamDevlin 2009. szeptember 02. 20:00
  „moderálva sértő”
 • 7. fortuna54 2009. szeptember 02. 19:52
  „Szivböl gratulállok a dalolóknak.Hogy még ilyen is létezik m.országon?Szivessen közélyük állnék,ha nem lenne a
  nagy távolság.Vagy legalább halgatnám.”
 • 6. rick 2009. szeptember 02. 18:29
  „Ha ismernéd a vonatkozó szabályokat, akkor éreznéd mekkora butaságot írsz. Ha az írás helyett többet olvasnál, ezt orvosolhatnád. LiamDevlin jellemzése tömörsége ellenére akár telitalálat is lehet.”
 • 5. janika 2009. szeptember 02. 18:05
  „moderálva off”
 • 4. LiamDevlin 2009. szeptember 02. 17:17
  „moderálva durva”
 • 3. janika 2009. szeptember 02. 16:46
  „moderálva off”
 • 2. rick 2009. szeptember 02. 14:21
  „Tudtommal közösségi cél érdekében ingyenesen végzett társadalmi munkára nem azok a szabályok vonatkoznak, amik a kőművesre, festőre, villanyszerelőre, aki mindenhol csak "szívességből" dolgozik!”
 • 1. janika 2009. szeptember 02. 12:34
  „moderálva off”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit szeret és mit nem Kapuváron?

A Diadal Zrt. cégvezetője szerint az egykori mezőváros szinte a szeme előtt lett térségi központ. Kapuváron – véleménye szerint – a strand mutatja a leglátványosabb fejlődést. Márk Lajosnak az iparteleppel van egy kis problémája. Tovább olvasom