Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Összefogással jutnak előre

Bágyogszovát - A területen tevékenykedő vállalkozókkal együttműködve fejleszti ipari övezetét a bágyogszováti önkormányzat. Legutóbb utat építettek tízmillió forintból. A beruházást a befizetett gépjárműadóból finanszírozták.

Fejlesztette ipari területét a bágyogszováti önkormányzat. Az egyik cég által befizetett gépjárműadóból felújították a bevezető utat. Az egykori téesztelepen tíz vállalkozás összesen ötven munkahelyet teremtett az elmúlt években. A cégvezetők ígérik, hosszú távra terveznek Bágyogszováton. A község iparűzési adója 6–8 millió forint körül mozog évente.

A bágyogszováti téesz rendszerváltás utáni megszűnésekor a Pacsirtamajor is magánkézbe került. Sorra indultak a vállalkozások, melyek az elmúlt közel húsz évben megerősödtek, fejlődtek. A Balázs-Tüzép, a Milus-gabonakereskedelem, illetve a Calor-Sigma a legnagyobb foglalkoztatókká váltak a faluban. Mellettük persze több kisebb vállalkozás is működik a területen. Van például benzinkút, vannak raktárhelyiségek, valamint egy ideig sertéstenyészet is adott munkát a helyieknek. Az egykori téeszépületeket hasznosították az új tulajdonosok.
Az ipari övezet infrastruktúrával ellátott: elérhető a vezetékes gáz, a szennyvízcsatorna is. A település vezetői büszkék a vállalkozásokra, és lehetőségeihez mérten segít az önkormányzat. Legutóbb például a major főútját újították fel tízmillió forintból. A fejlesztésben együttműködtek a ˝lakókkal˝.

– A telep belső útjai az önkormányzat kezelésében vannak. Régi és jogos igénye volt a vállalkozásoknak, hogy rendbe tegyük ezeket – mondta a Kisalföldnek Takács Csaba polgármester. – Anyagi fedezetünk viszont nem volt. Tény azonban, hogy a cégek jelentős helyi adót fizetnek be a községi kasszába. Az egyik vállalkozás a gépjárműinek az iparterületen belül alakított ki telephelyet. Úgy egyeztünk meg ezért, hogy az általa befizetett gépjárműadót visszaforgatjuk a területre. Lenne persze máshol is helye a pénznek, de tavaly regionális pályázaton nem nyertünk a beruházásra támogatást, így ezt a megoldást választottuk.

Takács Csaba polgármester, Balázs Szabolcs vállalkozó, a háttérben pedig az az út, amelynek költségét a gépjárműadó fedezte.
Takács Csaba polgármester, Balázs Szabolcs vállalkozó, a háttérben pedig az az út, amelynek költségét a gépjárműadó fedezte.

Az építés tízmillió forintba került, 200 méteren, hat-hét méter szélességben, tizenöt-tizennyolc centiméter vastag vasbeton réteget húztak a meglévő útra.

– Törekszünk az együttműködésre a vállalkozókkal, hiszen nekünk is érdekünk, hogy eredményesek legyenek. Az önkormányzat évente 6–8 millió forint iparűzési adóbevétellel számolhatott eddig. Idén a gazdasági visszaesés miatt kevesebbre számítunk. Tervezünk azonban további fejlesztéseket is az ipari területünkön. Vannak még ugyanis olyan utak, melyekre ráfér a felújítás. Próbálunk pályázni és némi önerőt is biztosítunk, ha szükséges – jegyezte meg Takács Csaba.

Balázs Szabolcs 1992-ben egy mérlegházban kezdte az ˝ipart˝. Ma már Tüzép, fűrészüzem, betonkeverő üzem és számos teherautó tartozik vállalkozásához. Húsz embernek teremtett kenyérkeresetet. ˝Pacsirtamajorban minden feltétel adott a munkához – mondta Balázs Szabolcs. – Az új útra szükség volt, de nemcsak nekünk, hanem a falubelieknek is hasznos. Ráadásul jólesik tudni, hogy az általunk befizetett adóforintokból bennünket is szolgáló fejlesztéseket valósít meg az önkormányzat.˝

Milus Ferenc 1993-ban telepedett le cégével Bágyogszováton. Gabonakereskedelemmel, keveréktakarmány-gyártással foglalkozik, tizenhárom alkalmazottja van. Ő is úgy véli, ideális körülmények között dolgozhatnak a majorban. Mindkét vállalkozó elmondta: hosszú távra terveznek Bágyogszováton, tehát ha a gazdasági környezet is megfelelő lesz, adófizetői maradnak a községnek. Az alumínium- és acélfelületek porfestésével, felületkezelésével, nyílászárók gyártásával foglalkozó Calor-Sigma kft. szintén meghatározó vállalkozása a területnek. Jelenleg nyolc, jórészt helyi munkavállalót alkalmaznak. Elképzeléseik között további fejlesztés is szerepel, megkezdték az üresen álló épületek felújítását.

Takács Csaba hozzátette: a vállalkozók maradására talán az is garancia, hogy noha nem ott élnek, gyökereik a faluhoz kötik őket. Szüleik, nagyszüleik ugyanis valamennyiüknek bágyogszovátiak voltak.

A település amennyire teheti, együttműködik a vállalkozókkal, hiszen közös érdekük az eredményes működés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A teljes felújításra egyelőre nincs pénz

Kapuvár - Egy helyi vállalkozó segítségével, pályázati pénzből újították fel a kapuvári Kenyérszegő… Tovább olvasom