Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Összefogás: megszépült a templom

Befejeződött a csornai Jézus Szíve-templom külső felújítása. Várhatóan szeptemberben adják át ünnepélyesen az épületet. A rekonstrukció széles körű összefogás eredménye.
Eltűntek az állványok a csornai Jézus Szíve-templom mellől. Befejeződött az épület külső rekonstrukciója. A felújítás széles körű összefogás eredménye, a templomot támogatásokkal, adományokkal szépítették meg.

Az egyházközségben tavaly nyáron hirdették meg a gyűjtést a templom felújítására. Az épület ugyanis beázott, szükség volt a tetőzet javítására. Ekkor még csak a szentély oldalán szerepelt vakolatfelújítás a tervek között. Aztán a felhívásra gyűlni kezdtek az adományok. A kezdő tőkét a saját erőn felül a jelentős, 28 millió forintos egyházmegyei és a 8 milliós önkormányzati támogatás jelentette. Az állványokat augusztusban állították fel a szakemberek. Fentről lefelé haladva látványos munkát végeztek. Elkészült a tetőzet felújítása, a bádogozás, közben újravakolták, -festették a falakat. Tavaly a keleti homlokzat javítása maradt el az időjárás miatt.

A Jézus Szíve-templomot 75 évvel ezelőtt szentelték fel. Az évfordulóra készült el most a felújítás.
A Jézus Szíve-templomot 75 évvel ezelőtt szentelték fel. Az évfordulóra készült el most a felújítás.

Télen még úgy tűnt, hogy a két torony kivételével sikerül rendbe tenni a templomot. Az anyagi lehetőségek ugyanis ennyit tettek volna lehetővé. Karácsony előtt azonban kedvező hírt kapott az egyházközség. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma értesítette a csornaiakat, 30 millió forintos támogatást biztosítanak a kivitelezésre. Varga Balázs plébános ugyanis a miniszterhez egyedi támogatást kérve írt levelet. Az utalt minisztériumi segítséggel vált lehetővé a Jézus Szíve-templom teljes körű külső rekonstrukciója. Valóban a belváros ékköve lett így az épület.
Várhatóan ősszel szentelik fel ünnepélyes keretek között.

A Jézus Szíve-plébániatemplomot 1938-ban szentelték fel, tehát most a 75. évfordulóra készült el rekonstrukciója. Körmendy Nándor készítette a terveket, Schiel Vince győri építőmester volt a kivitelező. Az építkezés költségeit annak idején is széles körű összefogás biztosította. A munka 1936 augusztusában kezdődött és 1938. november 13-án ünnepi külsőségek között felszentelték a templomot. A beruházás összértéke közel félmillió pengő volt. A főoltár mögötti freskó színes terveit Nagy Sándor gödöllői festőművész terjesztette be az egyházmegyei hatósághoz, amely 1942. április 17-én elfogadta azt és a festést engedélyezte.
 

Olvasóink írták

  • 1. hajracsorna 2013. június 27. 21:01
    „Köszönjük minden adakozónak, és köszönjük Áder Jánosnak is a segítséget! Persze, elsősorban köszönjük a Jóistennek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

30 milliárdos a legolcsóbb ajánlat

Az eredetileg becsült 17,5 milliárd forint helyett 29,9 milliárd forintért az MK Csorna Konzorcium mint legolcsóbb ajánlattevő építi a 85. számú főút Csornát elkerülő szakaszát. Tovább olvasom