Kisalföld logö

2016. 10. 21. péntek - Orsolya 5°C | 10°C

Összefogás a megoldás érdekében

Négyszereplős megbeszélést tartottak Csornán, a városházán a munkaerőgondok megoldására. Az összejövetelen kiderült, hogy mindegyik „szereplőnek” van tennivalója az ügyben.
Mintegy két hete a Hantech Zrt. tulajdonosa és vezetői látogatást tettek Csorna polgármesterénél, Turi Györgynél. A megbeszélés során a vendégek arról is tájékoztatták a város vezetőjét, hogy munkaerőgondokkal küzdenek: vannak olyan munkaterületek, ahova nem találnak megfelelő szakembereket.

Tehát a helyzet enyhén szólva is ellentmondásosnak tűnik Csornán, hisz amíg nap mint nap arról panaszkodnak a helyiek, hogy nincs munkahely s emiatt kénytelenek ingázni, addig a város egyik cégénél hiány van szakmunkásokból. A gondok megoldása érdekében a minap a Hantech Zrt., a szakmunkásképző, a munkaügyi központ kirendeltsége és az önkormányzat vezetőinek részvételével megbeszélést tartottak a városházán.

– A Hantech Zrt. régi gondja a szakmunkásképzés megoldása – kezdte mondandóját Puzsa Gyula vezérigazgató. – Főleg a hegesztő-, valamint forgácsoló NC- és CNC-gépeken dolgozó szakmunkások pótlása okoz fejtörést. Felvettük a kapcsolatot a szakmunkásképző iskolával, a munkaügyi központtal, s közben magunk is próbálkoztunk munkaerő-felvétellel, versenyképes bért ígértünk, sajnos mégsem jártunk sikerrel.
Puzsa Gyula hozzátette: a munkaerőigény továbbra is fennáll és tapasztalatai alapján állítja, hogy érezhetően a jövőben sem lesz változás. Elmondta azt is, hogy a probléma nemcsak a Hantech Zrt.-t, hanem a térséget is sújtja, ezért sürgősen, közösen kell keresni a megoldást.

– Hiányszakmákról van szó – vélekedett Kertész Károly, a Kossuth Lajos Szakiskola igazgatója. – Sajnos miközben a munkáltatók nem találnak megfelelő szakembereket, ezekre a szakmákra az iskolában sem jelentkeznek tanulók. Így hát mi is érzékeljük a gondot és keressük a megoldás lehetőségét. Ebben a szakképző intézménynek, a munkáltatóknak, a munkaügyi központnak közösen kell részt venni. Az iskola feladata az, hogy a fiatalokkal még jobban megismertesse e mesterségeket. Célszerű tájékoztatni a szülőket is, hogy hiányszakmákról van szó, ezért nagyobb lehetőség lesz az elhelyezkedésre. Kertész Károly közölte: jelenleg is képeznek forgácsoló- és géplakatos-tanulókat, de ők kevesen vannak. Ezért fontosnak tartja a felnőttképzésbe való bekapcsolódást, együttműködve a munkaügyi központtal és a cégekkel, ez esetben a Hantech Zrt.-vel.

– A maga eszközeivel az önkormányzat is bekapcsolódik a megoldás keresésébe – jelentette be Gyopáros Alpár alpolgármester. Megjegyezte: bár az önkormányzat költségvetése nem enged nagyobb anyagi áldozatvállalást, de azért a lehetőségekhez képest hajlandóak segíteni.
– Mindenképpen szakítunk azzal a korábban Csornán kialakult hagyománnyal, hogy az önkormányzat a munkahelyteremtő beruházókat nem tekintette partnernek. Mi mindent elkövetünk, hogy a munkavállalói és a munkaadói oldal is elégedett legyen. A város lakossága fogy és öregedik, ezért a célunk az, hogy a fiatalok letelepedésre ösztönzésével újra pezsgést adjunk Csornának. Ennek egyik sarokköve a munkahelyteremtés, ebben szeretnénk a potenciális befektetők, illetve az itt letelepedett, bővíteni szándékozó vállalkozások partnerei lenni – fejtette ki álláspontját Gyopáros Alpár.

Szili Józsefné, a munkaügyi központ csornai kirendeltségének vezetője szerint 550 álláskeresőt tartanak nyilván, melyből 339 nő. A becsült ráta 3,1 százalék. Az összes regisztrált álláskereső 76,4 százaléka tartozik a fizikai állományúak közé. A szakmunkások száma 174, melyből 88 nő. A munkaerő-piaci igények szakmánkénti alakulására jellemző, hogy a munkaadók részéről keresettek az NC- és CNC-gépkezelők, védőgázos, CO- (gáz-) hegesztők, géplakatosok, forgácsolók, szerszámkészítők. Ezek hiányszakmának minősülnek.

Nyilvántartásukban jelenleg nincs a Hantech Zrt. munkaerőigényének megfelelő védőgázos, CO- (gáz-) hegesztő képzettségű álláskereső. A munkaügyi központ támogatja a munkaerő-piaci képzéseket az álláskeresők elhelyezkedési esélyének javítása érdekében. Képzéseiket a munkaerőpiac elvárásainak megfelelően szervezik. A Hantech igényének megfelelő képzést minden rendelkezésükre álló eszközzel támogatják. Képzési támogatásként keresetpótló juttatást és utazási kedvezményt kap a képzésben részt vevő álláskereső, továbbá megtérítik a képzési költséget és a vizsgadíjat.

A munkaerő-piaci képzésben történő részvétel feltételeiről a kirendeltség további felvilágosítást ad az érdeklődőknek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapuvár mostohagyereke?

Egy öntésmajori alapítvány a kulturális értékek megőrzésében és fejlesztésében látja a település… Tovább olvasom