Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Osliból Erdélyig bujdostak el a volt honvédek

A Rábaköz szabadságharcos történetéről szólt a második Rábaköz-kutatók napja. A konferenciát a premontrei rendházban tartották, érdekes előadásokkal, eddig ismeretlen vagy csak szűk körben ismert részletekkel.
Az 1848–49-es eseményekről szólt a Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata minapi konferenciája. A történelemkönyvekben nem olvasható részletek segítségével szó volt a csornai csatáról, az osli honvédekről, a bősárkányi eseményekről, a premontreiek szerepvállalásáról a csornai premontrei rendházban.

Kmety György Iszmail pasaként, 1855-ben.
Kmety György Iszmail pasaként, 1855-ben.

– Olyan intézményben gyűlhettünk össze – mondta köszöntőjében Heiter Róbert Gottfried prelátusi titkár –, amely az ezerkétszázas évek óta 1874-ig hiteles helyként, a Rábaköz közjegyzőségeként működött. Az idő, az időbe ágyazottság nem statikus, nem lezárt. Mindaz, ami a múltban történt, ami közös kollektív emlékezetünkhöz tartozik, befolyásolja azt, hogy ma egyes dolgokról hogyan gondolkodunk – tette hozzá.

A megnyitó után az előadások következtek. Nagy Ágnes, a Hunyadi-gimnázium tanulója Szentgyörgyvölgyi Csupor Gábort és a Rábaköz 1848-as követét mutatta be a közönségnek.

Szár Gyula Gergely premontrei atya elődei helytállását ismertette. Megemlítette többek között Laky Demeter, Simon Vince, Sebesy Kálmán nevét. Mint elmondta, a szerzetesek elsősorban tábori lelkészként szolgáltak, illetve lelkesítő beszédeikkel buzdítottak és toboroztak. Kálmán Gyula a csornai győző, Kmety György életútját dolgozta fel. Részletesen számolt be a törökországi éveiről, a tábornok ugyanis a szabadságharc után Iszmail pasa néven szerzett érdemeket a török hadseregben. Szalay Balázs a csornai csatában harcoló alakulatokról tartott előadást. Mint kiderült, szinte alig volt olyan vármegye, ahonnan ne vettek volna részt honvédek és huszárok a harcban. Kinczer József a bősárkányi és környéki eseményeket idézte fel.

A rábaközi helytörténet-kutatók hallgatták meg az előadásokat.
A rábaközi helytörténet-kutatók hallgatták meg az előadásokat.

Beszélt a maglócai Dombos Mártonról, aki szabadcsapatával harcolt az osztrákok ellen és kiemelte Bősárkány elpusztítását is. A csornai csata után ugyanis a bősárkányiak azt a kollektív büntetést kapták, hogy a császáriak felgyújtották falujukat. A tűzben a templom kivételével valamennyi épület megsemmisült. Egy helybéli pedig meg is halt, mivel nem volt hajlandó elhagyni otthonát.

Az Osliban történtekről dr. Varga József számolt be. Leginkább a helyi honvédeket vette sorra. Megemlítette: a szabadságharc után több hazatérő osli honvéd is felkerekedett és elvándorolt a faluból. Egyikük leszármazottjai ma is élnek egy erdélyi faluban. Néhány évvel ezelőtt az előadó megkereste őket és anyakönyvekkel bizonyította számukra az osli származást. Az utódok természetesen nem tudtak sem ősük 1848-as szerepéről, sem a rábaközi gyökereikről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Böllérmáj: az ítélőtábla elnöke a fesztiválon

Második alkalommal rendezik meg Kapuváron a böllérmájfesztivált szombaton. Tovább olvasom