Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 28°C Még több cikk.

Osli csuhéssikerek Budapesten

A közelmúltban érkeztek haza az osli csuhéfonó asszonyok a Népművészeti Egyesületek Szövetsége által rendezett, huszonharmadik mesterségek ünnepéről.

A budapesti programon két osli asszony, Kapui Béláné és Varga Gézáné vett részt. Kapuiné (képünkön) elmondta, a rábaköziek öt-öt pályamunkával készültek, melyben szerepelt csuhéból font papucs, táska és kosár is. A két osli asszony munkáját elismerő oklevéllel jutalmazta a verseny szervezőbizottsága. Kapui Béláné hozzátette: Osliban már a háború előtt is nagy hagyományai voltak a csuhéfonásnak, legkeresettebb árucikkük (napjainkban is) a csuhépapucs volt, akkoriban, ha jól dolgoztak, ˝karácsonyra összejött a négy ökör ára...˝. A helyi gyermekeket immár hat éve oktatják e mesterség rejtelmeire, az idősebbeket tavaly kezdték bevezetni a csuhéfonás mesterségébe.


 
Fotó: Turbók Attila
Fotó: Turbók Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenöt évet vártak a csatornára

Az előkészítésnél tart jelenleg a bősárkányi szennyvízcsatorna-pályázat. Az összesen másfél milliárd forintos beruházás végét 2012-re jósolják a községvezetők. Tizenöt évet vártak a kivitelezésre. Tovább olvasom