Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Őrző-védőkkel aratnak Enesén

Enesén ismét munkában a kombájnok, most a gazdák takarítják be a gabonát.

A földbérleti pályázaton nyertes gazdák – az állam fizette őrző-védő szolgálat mellett – aratni kezdték a búzát az enesei földeken, ott, ahol a korábbi bérlő Inícia Zrt. birtokvédelmet kapott a helyi jegyzőtől. Két hete az ikrényi cég aratott, amíg a rendőröket ki nem hívták.

Az ikrényi és enesei határban 750 hektár állami földet bérlő Inícia Zrt.-vel tavaly lejárt az állami szerződés, pályáztak, de nem nyertek, tizenkét környékbeli gazda közt osztották szét a szántót.

Az ikrényi cég vezetője előbérleti jogára és a jegyző által bejegyzett birtokvédelemre hivatkozik, a gazdák pedig arra, hogy ők a pályázat nyertesei, s birtokba vették a földeket. Első körben az Inícia kezdett aratni néhány hete, akkor a rendőrséget is kihívták a gazdák. A napokban aztán ők kezdtek aratásba: őrző-védő cég felügyelete mellett, s még Bitay Márton államtitkár is a helyszínre ment, ahol – ismét – kijelentette, megvédik a magyar gazdákat és a magyar földet.

Betakarítás: A gazdák aratnak, a munkát a minisztérium fizette biztonsági emberek felügyelik. Fotó: B. A.
Betakarítás: A gazdák aratnak, a munkát a minisztérium fizette biztonsági emberek felügyelik. Fotó: B. A.


„Az államtitkár úr találkozni kívánt az Inícia vezetőjével, csak erről engem mint a cég vezérigazgatóját elfelejtettek értesíteni. Hajlandó vagyok bárhol bármikor erre, csak értesítést kérek róla. Ami az Iníciát illeti, cégadatok is bizonyítják, hogy Magyarországon bejegyzett, itt fizet adót és a magyar törvényi előírásokat betartva működik. Sajnálatosnak tartom az államtitkár úr azon kijelentését, hogy a Győr környéki jegyzőkkel szemben jogi lépéseket fontolgat a kiadott birtokvédelem miatt, holott ők a jog előírásait betartva hozták meg döntésüket, és ezek megváltoztatására vonatkozó döntés nem született a járásbíróságon" – közölte Andrew Hunter, az Inícia vezetője.

Horváth László, a gazdák „szószólója" szerint hétfőn Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter fogadta őket, aki határozott intézkedésbe kezdett. Azt mondta, minden gazda elkezdhet aratni az érintett földeken, s minden területen két biztonsági őr vigyázza a munkát, melyet az állam fizet. Így a napokban megkezdődött a betakarítás. „A tárcavezető azt is hozzátette, hogy a birtokvédelmet kiadó jegyző vagy munkáltatója, a polgármester felelősségre vonása nem fog elmaradni" – közölte. Horváth László szerint most megnyugodtak, ebben a legnagyobb szerepe a miniszternek van.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áfonyaszüret Kovácséknál

Harminc évvel ezelőtt még alig ismerték, ma viszont egyre népszerűbb az áfonya. Egy rábacsanaki… Tovább olvasom