Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Őrzik a katonák emlékét

Bogyoszló - Lengyel hadi sír megmentésén fáradozik a bogyoszlói Szalay Pál.

Faluja temetőjében 1939-ben temették el a fiatal menekültet, kinek nevét nem őrizte meg az emlékezet.

A helyi temetőben nyugvó lengyel katona sírkeresztjét szeretné felújítani a bogyoszlói Szalay Pál. Azt mondja, mint honvéd hagyomány- és kegyeletőrzőnek ez szent kötelessége. Először azonban a pontos adatait akarja felkutatni. A még ismeretlen katona 1939-ben került a községbe.

Németország 1939. szeptember elsején támadta meg Lengyelországot. A magyar kormány ˝lengyelmentő˝ akcióba kezdett. A menekülőket befogadták és az ország különböző pontjain telepítették le. Így kerülhetett a Bogyoszló melletti Petlenpusztára is egy századnyi lengyel katona. Az idős helyiek jól emlékeznek ezekre az eseményekre, a most 87 esztendős Csonka Károly is.

– A petleni majorba érkeztek a lengyelek, ahol akkoriban még nagy élet volt. Sokan laktak ott – emlékezett Karcsi bácsi. – Barátságos népek voltak. Amelyik a temetőben nyugszik, gyakran sétált be Bogyoszlóra. Nem sebesült volt, valamilyen betegségben halt meg aztán. Fiatalember volt a katona. A község temettette el.

A bogyoszlói Szalay Pál vállalta, hogy felújítja a lengyel katona sírkeresztjét.
A bogyoszlói Szalay Pál vállalta, hogy felújítja a lengyel katona sírkeresztjét.

A lengyel katona nyugvóhelyét egyelőre egy rozsdás vaskereszt jelzi. Szalay Pál ezt akarja rendbe tenni.

– A győri püspöki levéltárban utánanézek halála körülményeinek, hátha esetleg más bejegyzés is került az anyakönyvbe – mondta Szalay Pál. – Egy kis emléktáblát is szeretnék készíttetni a keresztre.

Szalay Pál a Honvéd Hagyományőrző Szövetség soproni szakaszának tagja. Megszállottan keresi a múlt katonai értékeit és igyekszik megőrizni azokat az utókornak. Falujában idén nyáron az 1848–49-es szabadságharc dicsőséges tavaszi hadjáratának tiszteletére helyeztetett el emléktáblát, melyen a bogyoszlói szabadságharcos hősöknek állítottak emléket. Létre szeretné hozni a hagyományőrzők rábaközi raját is. Azokra is számít, akik katonai relikviákat, felszereléseket, fegyvereket őriznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenkettedik sajtünnep Vitnyéden

Pénteken, a közel kilencven nevező által versenyre nevezett sajtok minősítésével megkezdődött a… Tovább olvasom