Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Őrült folkloristaként ismerték

A csornai néptánc atyjaként emlegetett Lengyel Sándort hetvenedik születésnapján szinte a fél megye felköszöntötte.

A neves táncos és oktató alapította a máig híres győri „Kisalföld" és a csornai „Pántlika" néptáncegyütteseket.

A napokban hetvenedik születésnapján köszöntötték a neves táncost és oktatót, Lengyel Sándort. A csornai ünnepségen megjelent a megyei néptáncosok apraja-nagyja, többek közt a bogyoszlói „Rábaköz", Léber László és családja, a csornai „Pántlika", a győri „Kisalföld" egykori tagjai, a Kapuvár néptáncegyüttes, a szanyi „Bokréta" és a szili hagyományőrző együttes, valamint közreműködött Gecsényi András is. A talpalávalót Greznár Zoltán és zenekara húzta. Ahogy azt az ünnepelt lapunknak megjegyezte: szinte a fél megye ott volt a csornai művelődési ház színpadán. – Volt olyan, akit tíz-húsz éve nem láttam, de felléptek olyanok is, akiket még gyermekként tanítottam – mondta.
Lengyel Sándor már az ötvenes évek végén, az egyetemi tanulmányai alatt táncolt. Később Győrbe került a Tudományos Ismeretterjesztő Társaság (TIT) munkatársának, közben az akkori idők egyik legjobb néptánccsoportjában működött közre. – A Rába együttesben még Pál Ferenc művészeti vezetőnek is segítettem a szervezésben – mesélt a „hősi időkről". Itt ismerte meg feleségét is. Hozzátette: más világ volt akkor, a Rába-gyár sokat segített a néptáncosoknak. Az aktív tánc után a megyeszékhelyen, az Aradi vértanúk útjai gyermekház csoportjából megalapította a máig is működő „Kisalföld" néptáncegyüttest. – Alapelvem, hogy csak gyermekekkel szabad kezdeni egy ilyen csoport felépítését – avat be a szakmai kérdésekbe Lengyel Sándor. A megyei művelődési központ igazgatói székét 1983 januárjában a csornai művelődési központéra cserélte, ide Horváth Győző hívta mint „őrült folklórost". A tánc azonban már a Rábaközben sem hagyta nyugodni, ’84-ben húsz-harminc gyermekkel alapítottak egy csornai csoportot, amiből a neves „Pántlika" táncegyüttes alakult ki. A szervezésben és az oktatásban felesége is részt vett, majd két gyermeke is az együttesben táncolt. Fiából, Szabolcsból később hivatásos táncos lett, jelenleg a fővárosi Honvéd együttesben dolgozik.

– A „Pántlikában" és a csornai alapfokú művészeti iskolában több mint kétszáz táncossal foglalkozunk, hiszen feleségem és Ági lányom is szakképzett oktatók – mondta Lengyel Sándor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sírkerti szemetelők

Használt pelenka, egészségügyi betét, gyógy- és tisztítószeres doboz. A felsorolt tárgyak a napokban egy zsákban kerültek a csornai Szent Antal-temető hulladéktárolójába, a virágok, koszorúk közé. De volt ott más is. Például egy cetlin kérdések a gyerekorvoshoz, a beteg kislány lázlapja, illetve egy buszjegy a Csorna–Potyond autóbuszjáratra. Tovább olvasom