Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 18°C | 30°C Még több cikk.

Örülni a beszűrődő fénynek

Osli - Egy súlyos betegség miatt a kilencvenes évek elején Tóth Juliban minden átértékelődött. Az akkor 20 éves asszony azóta fogyó, törékeny testében szüntelenül erősödik a lélek, hogy képekben, versekben adja tovább az élet üzenetét.

Szép reménnyel indult Tóth Juli élete. Óvónőként, naponta ajándékozhatta a szeretetet, hivatása mellett pedig, mint végzett hitoktató, segíteni készült a kis falu idős plébánosát. Aztán az osli
fiatalasszony fia születése után rövid idővel azt érezte, hogy gyengülnek a lábai, nehezére esik a járás, izmaiból szökik az erő. Hamarosan orvosi vizsgálatok szembesítették azzal a számára ismeretlen, súlyos, a tudomány mai állása szerint gyógyíthatatlan betegséggel, amely megtámadta szervezetét.

Juli egyre fogyó, törékeny teste, korlátozott mozgása miatt szinte mindenben édesanyja segítségére szorul. Ő vezetgeti, mikor kicsit sétálni kíván, ő tartja kezében az ecsetet, ha Madonnát, virágot akar festeni, ő segíti a számítógép mellé, hogy ha nehéz mozdulatokkal is, de versbe öntse gondolatait. Sőt, „tolmácsként" ő formálja tisztán hallható-érthető szavakká lánya gondolatait.

Tóth Juli édesanyja előtt is titkolta, hogy verseskötetre készül, amelynek szerkesztését és tördelését is maga végezte. Fotó: Bertleff András
Tóth Juli édesanyja előtt is titkolta, hogy verseskötetre készül, amelynek szerkesztését és tördelését is maga végezte. Fotó: Bertleff András


– Szinte egész nap együtt vagyunk. Egy test, egy lélek. Ha sírva is, de gyakran hálát adunk ezért a jó Istennek – mesélte Juli édesanyja, majd megemlítette: – Előttem is titkolta, min dolgozik, és csak akkor kérte a véleményemet a kötetről, a maga tervezte borítóról, mikor már teljesen elkészült. Boldogan olvastam minden sorát, de az még nagyobb öröm, hogy miután megjelent a könyv, mindenkitől csak jót hallunk róla.

A falubeliek, a Tóth Julit ismerők könnyezve, örömmel olvassák, idézik, ünnepélyen, templomban szavalják a „Rózsák a ház előtt" verseit. Például a címadó költeményt, amelyben édesapjára emlékezik, akivel a rózsalugas előtti padon hosszan beszélgettek, miként azt is, amelyikben Istent szólítja, kéri: „Ott ragyog az arcod, / biztosan tudom, / S ha majd hozzád érek, / meg is láthatom. / Adj erőt, hogy tudjak / tiszta szívvel hinni, / S egy darabon segítsd a keresztet vinni!"

– Az ember életében néha eljön az a pillanat, amikor egy csapásra minden átértékelődik. Meg kell találnunk az utat, a jó irányt, hogy legyen erőnk újrakezdeni. Könyvem is egy ilyen újrakezdés eredménye. Megbékélni a sorssal, önmagunkkal és Istennel – vallja a 37 éves osli asszony. – Azt mondják, ha Isten bezár valahol egy ajtót, ott mindig kinyit egy ablakot.

"Előttem – és ezzel nem vagyok egyedül – nagyon sok nagy ajtó bezárult, de az évek során megtanultam észrevenni a legparányibb rést, és örülni
minden beszűrődő fénynek." (Tóth Juli(

– Nekem ennyit engedett az életem, nem vihettem egy szál virágot az édesapám sírjára. A könyvem az. A virág, a koszorú, a gyertya, minden, amit érzek.

Olvasóink írták

 • 13. juna 2008. november 08. 10:16
  „Kedves Vidéki ember!
  Nagyon szépen köszönöm a kedves szavaidat, a családom nevében is. Sajnos, vagy szerencsére, az utánrendelés is elfogyott. Múlt héten kaptam meg a könyveket és már nincs belőle. De még sokan érdeklődtek, valószínűleg fogok rendelni. Már karácsonyra nem készül el, ezért majd az ünnepek után intézkedem.
  Ide írom, a honlapom címét (remélem, lehet):
  www.aranyrozmaring.gportal.hu
  Itt jelezhetsz, ha még érdekel a könyv!
  Szeretettel üdvözöllek: Juli”
 • 12. vidéki ember 2008. november 06. 07:41
  „KEDVES JULI ÉS CSALÁDOD.Láttam a Bors online-n a rólad szóló cikket,és olvastam a Google-n a versedet.Nagyon sok ilyen szép verset írj még.A könyvedhez hogyan lehet hozzájutni,légyszives ird meg.Büszke lehetsz magadra és a fiadra,családodra.Kitartást és sok boldogságot kívánok,és ne felejtsd csodák pedig vannak a gyógyulásban is.A HIT,REMÉNY,SZERETET segítse életedet.”
 • 11. Pandurné M.H. 2008. október 26. 19:19
  „Kedves Juli!
  Nagyon örülök,hogy a rosszban is megtalálod a jót,szépet. Sajnálom,hogy így alakult az életed.Én még emlékszem mikor hitoktatóként tanítottál,és szünetben meséltél magadról,az udvarlódról,arról,hogy hogyan képzeled el a jövőt.Felnéztünk rád,és szerintünk egy kicsit irigyeltünk is.Miután kimaradtam a suliból szétváltak útjaink.Szoktalak látni,ha kocsival megyek anyuékhoz.És ha meglátlak tolószékben,betegen mindig megjelenik egy kép a szemeim előtt:egy vidám,boldog szerelmes lány képe aki szünetben elküld a postára,hogy feladjam az udvarlódónak a levelet.Nagyon boldog voltál.Felnézek ma is rád,és szerintem sokan,hogy így szembe tudsz nézni a sorsoddal és nem sajnáltatod magadat.Nagyon sokan a te helyedben elhaggyák magukat.Tudom ehhez a család is kell.Örülök,hogy számíthatsz rájuk mindenben.
  Kívánom,hogy még sokáig élvezhesd az ő szeretetüket.Sok sikert a további munkáidhoz.Üdvözlettel:Pandurné M.H.”
 • 10. juna 2008. október 22. 11:51
  „Kedves hozzászólók!
  Köszönöm a jószándékú, biztató és erőt adó szavaikat!
  Juli”
 • 9. vidéki ember 2008. október 22. 10:33
  „Kedves Juli és családja.Akinek beteg van acsaládjában az tudja igazán értékelni az összetartozást.Mindennapok nehézségein nem segít senki,ugy kell megoldani dolgokat,hogy az egész családi élet ne menjen tönkre.Én úgy látom az Ön segítöje igazán az Édesanyja,és ez így helyes.Legyen is támasza sokáig,jó egészséget kívánok neki.A Nagyfiú és a férje pedig,legyen büszke Önre.Továbbiakban kitartást és sok sikert a könyvhöz.Megvenném,gondolom mások is így vannak,hogy segítsünk önnek.Gyógyulást kívánunk.”
 • 8. Tar-I.Melinda 2008. október 21. 19:22
  „Kedves Tóth Juli!
  Minden elismerésem a csodás,sokoldalú személyiségedért és a "Rózsák a ház előtt" című verseskötetért.E könyv igazi kincs napjainkban,mint kül mint bel tartalom tekintetében.Boldog lehet az ,aki tulajdonosa,olvasója lehet.Örök hála és tisztelet érte.Végre álmod valóra vált.
  A továbbiakban is sok erőt,kitartást,boldogságot,sikert kívánok Neked drága Juna és családodnak egyarát:Melinda.”
 • 7. Csak egy kérdés 2008. október 21. 18:23
  „Örülök,hogy a család többi tagja is segíti Önt! Tudom, hogy nem arról szól a cikk, de én azért megemlítettem volna őket is, hiszen ők is nagyon sok erőt adnak ilyen helyzetben. További sok erőt és kitartást kívánok!”
 • 6. juna 2008. október 21. 10:37
  „Kedves XP, nc, zsuzsanna 47!
  Köszönöm, a jókívánságaikat, hasonló jókat kívánok mindannyiuknak!
  Szeretettel: Tóth Juli”
 • 5. juna 2008. október 21. 10:29
  „Kedves ,,Csak egy kérdés"!
  Talán valóban hiba volt meg nem említeni a fiamat, de ez az újságcikk a könyvemről szól. Ebben pedig az édesanyám segített.
  Köszönöm szépen az érdeklődését! Igen. A 17 éves fiam is nagyon sokat segít, sőt, a férjem is. A legnagyobb segítség pedig az, hogy együtt vagyunk. De a cikk, nem erről szól.
  Szeretettel üdvözlöm: Tóth Juli”
 • 4. zsuzsanna 47 2008. október 21. 09:54
  „én is megvenném a könyvet,valamikor egy kinai természetgyógyászhoz jártam ö is oda járt,saródon rendelt akupunkturás gyógyitás volt,én pajzsmirigy betegség végett jártam oda ,azóta meg operáltak és le is rokkantositottak:(47 éves vagyok,kitartást eröt és minden jót julia!!zs...”
 • 3. ncz 2008. október 21. 09:39
  „A Jó Isten adjon nékik elég erőt és kitartást !”
 • 2. Csak egy kérdés 2008. október 20. 18:31
  „És hol van a 17 éves fia? Ő nem segíti? Mert ő róla egy szót sem ejtenek.”
 • 1. XP 2008. október 20. 16:27
  „CSAK CSODÁLNI TUDOM A KITARTÁSÉRT.MEGVENNÉM A KÖNYVÉT,A KISALFÖLD NEM SEGÍT A BETEGNEK,SZERINTEM FOGJUNK ÖSSZE.GYÓGYULÁST KÍVÁNUNK.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kórház lenullázza a hiányt

Kapuvár - Önkormányzati biztos kinevezésével és a racionalizálási intézkedések bevezetésével 250… Tovább olvasom