Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Országos védettség két szobornak

Markotabödöge - A tóközi település népi szakrális és építészeti emlékeit mérték fel a napokban a győri Hild-szakközépiskola műemlékes diákjai. A szakhatóság kezdeményezi, hogy két temetői szobrot országosan védetté nyilvánítsanak.

A Tóköz népi szakrális és épített emlékekben a megye egyik leggazdagabb és még felfedezetlen vidéke. Eszes Tibor, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal területi műemlék-felügyelője szerint kincseket ˝rejtenek˝ például Rábcakapi, Cakóháza, Tárnokréti, Fehértó, Győrsövényház és Markotabödöge temetői, utcái.

– Két évvel ezelőtt említettem Szabóné Szűcs Ildikó markotabödögei polgármesternek, hogy a Keszeg-ér jobb és bal partján elterülő hangulatos faluban az emlékek feltérképezésére, megmentésére, dokumentálására fiataloknak tábort kellene szervezni – mesélte a kezdetekről Eszes Tibor. – Beszéltem erről Józsa Tamással, a Hild-iskola igazgatójával is, aki felajánlotta, hogy idén egyik honismereti és műemlékvédő táborukat Markotabödögén tartják. A kezdeményezést szakmailag az örökségvédelmi hivatal támogatta.

Eszes Tibor, aki maga is részt vett a tábor munkájában, elmondta: a diákok felmérték többek között azt a markotai temetőben található, teljesen ép, különleges Szentháromság-szobrot is, amely a szép kalligráfiájú felirat tanúsága szerint 1681-ben, vagyis ˝bátor keresztény cselekedetként˝ még a török időkben készült. Különlegességét a harmonikus kompozíció mellett az adja, hogy a jelenlegi adatok szerint a megye minden bizonnyal legrégibb ilyen jellegű szakrális alkotásának számít. Közel egykorú a székesfővárosban álló Szentháromság-szoborral, illetve abba a körbe tartozik, mint az öt évvel utána készült, Nyúlon, a hegy lábánál álló Mária-szobor.

Hildes diákok mérték fel azt a markotai temetőben található, különleges Szentháromság-szobrot is, amely 1681-ben készült és a jövőben valószínű országos műemléki védettség alá kerül. Fotó: K. Cs.
Hildes diákok mérték fel azt a markotai temetőben található, különleges Szentháromság-szobrot is, amely 1681-ben készült és a jövőben valószínű országos műemléki védettség alá kerül. Fotó: K. Cs.

A bödögei temetőben egy másik egyedi alkotást is dokumentáltak a hildes diákok. Egy piétŕt, amely ugyan jóval később, 1746-ban került ki valamelyik művészi lélekkel megáldott kőfaragó műhelyéből, de az ˝Atya, Fiú, Szentlélek˝-nél sokkal rosszabb állapotban van. Ez az alkotás a beállítás, a megformálás miatt számít művészettörténeti ritkaságnak, vagyis ˝naiv realitása˝ miatt, ahogy Mária a keresztről levett Krisztust, fiát a kezében tartja.

Józsa Tamás igazgatótól, a tábor vezetőjétől megtudtuk: diákjai több mint egy évtizede vesznek részt nyári gyakorlatként ilyen felméréseken. Markotabödöge is gazdag terepet jelentett számukra, ahol a szakrális emlékek mellett számos gyönyörűen faragott mestergerendával, kazettás mennyezettel találkoztak.

– Ezzel a valóságélménnyel alakul diákjaink szemlélete. A maga eredetiségében és helyén ismerkedhetnek meg a népi építészet jellemző technikáival, stílusaival, meghatározó elemeivel. Emellett az is öröm, hogy a közeljövőben az ő dokumentációjuk alapján kezdeményezi a szakhatóság a két különleges temetői szobor országos védettségét.

Olvasóink írták

 • 2. 13.István 2009. július 17. 18:03
  „T. bugris! A HILD szakközépiskola diákjai építészek lesznek,nem barkácsolók.
  Hála az igazgató úrnak,hogy ilyen nagyértékű településekre viszi diákjait,
  ismerteteti velük a múlt építészeti remekműveket, a temetőkben a
  szakrális múltat.
  És kérlek ne kötözködj!!”
 • 1. bugriskin 2009. július 14. 13:17
  „Remélhetőleg nem vörösrézből barkácsolták, mert, akkor hamar lába kél.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beszállítók a segélyprogramban: tejpor, italpor...

Rábapatona - Az Európai Unió magyarországi élelmiszersegély-programja folytatódik. A rábapatonai… Tovább olvasom