Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Orsi néni: ˝Elsietett mellettem az idő˝

A bágyogszováti Horváth Józsefné szerint a hosszú életnek ˝sok összetevője van˝. 95 évesen úgy véli Orsi néni, minden fontos dologra időt kell szakítani.


A falu legidősebb lakóját, Horváth Józsefnét köszöntötte Bágyogszovát önkormányzata. Orsi néni karácsony után néhány nappal töltötte be 95. életévét. Jó egészségben érte meg e magas kort. Humora, derűje is megmaradt. Az elmúlt csaknem tíz évtizedet egy mondattal foglalta össze: ˝Elsietett mellettem az idő." Horváth László polgármester és Perlaki Gyuláné jegyző gratulált a helyiek nevében.

Horváth Józsefné Fehértón született 1915. december 28-án. „A Jézuska hozott a szüleimnek" – jegyezte meg. Hat lánytestvérével élték a falusi fiatalok vidám, de dolgos életét.

– Sokat kellett dolgoznunk, de mégis vidámak voltunk. Szép volt a fiatalság – emlékezett.

1939-ben ment férjhez, bágyogi legény vitte el a szülői háztól. Közös életükre is a munka volt jellemző, de mindig odafigyeltek egymásra. Orsi néniék kezdetben a rokonokkal közös házban, közös udvarban éltek. Igyekeztek azonban külön útra térni, ezért építkeztek. Közben két lányuk született. A mezei munka mellett Orsi néni varrt, sokszor éjszakákon keresztül és tortákat készített, díszített. Ügyes keze volt, mondják, akik látták műveit. Pénzt azonban nem kért senkitől ezért a munkáért. Azt mondja, nem volt szíve hozzá.

Horváth Józsefné Orsi néni. Nem múlik el nap, hogy a családból valaki be ne köszönne a mamának.
Horváth Józsefné Orsi néni. Nem múlik el nap, hogy a családból valaki be ne köszönne a mamának.

A hosszú élet titkát is firtattuk Orsi néninél. Úgy véli, sok összetevője van annak.

– Nehéz lenne megmondani, mi a titok. Sok minden belefért, sok mindent megéltem. Egyre azonban oda kell figyelni: úgy tegyük a dolgunkat, hogy semmi ne essen nehezünkre. És mindenre szakítsunk időt, ami fontos – figyelmeztet Orsi néni. Mostanában csendesen telnek a napjai. Egyedül él, ellátja magát, érdeklődik a világ és a falu dolgai után. Dolgozgat a ház körül, begyújt és várja a gyerekeket. Négy unokája, hat dédunokája van Bágyogszovát legidősebb polgárának. Nem múlik el nap, hogy a családból valaki be ne köszönne a mamának. Hívják is, ne maradjon egyedül, költözzön oda valamelyikükhöz, de „nem fogad szót". Nem akar terhére lenni egyiküknek sem és amíg el tudja látni magát, eszébe sem jut. Unokája megígérte nagyanyjának: a századik születésnapjára cigányzenekart fogad és hajnalig ropják majd a táncot. Orsi néni beleegyezően mosolygott és csak annyit mondott: ha így lesz, ő is megpróbálja a régi lépéseket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adomány tűzoltóautót kapott a rábapordányi egyesület

Zászlót és tűzoltóautót kapott nemrégiben a rábapordányi Fáklya Tűzoltó Egyesület. A járművet… Tovább olvasom