Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Örökségvédelmi védettség az ötszáz éves harangnak

A templomharang készítésének ötszázadik évfordulóját ünneplik idén Bogyoszlón. Az 1513-ból származó harangot még az 1848-as honvédek is sajnálták beolvasztani. Jelenleg az örökségvédelmi hivatal védettsége alatt áll.

Varga Tamás bogyoszlói polgármester a község karácsonyi ünnepségén emlékezett meg a falu egyik legrégebbi emlékéről, az 1513-ban készült és ma is működő harangról, mely országosan is egyedülálló kultúrtörténeti emlék. A becses relikviát nemrégiben a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal is védetté nyilvánította.

A 81,2 centiméter átmérőjű harang felső kerületén egy német nyelvű szöveg található: „Halljátok, asszonyok és férfiak: ha hallatom hangomat, a nővérek menjenek a kórusba énekelni és a káplán kezdje meg a szent szolgálatot. Az 1513. évben." A felirat betűi teljes mértékben megegyeznek egy bécsi harangöntőmester, Laszlo Raczko 1525-ben készített harangjával, mely a bécsi Szent Mihály-templomban található. Az ország második, a Dunántúl legrégebbi, évszámmal ellátott, működő harangjára a készítő elfelejtette ráírni nevét, ám az előzményekből vélhető az azonosság a bécsi mester más munkáival.

Az ötszáz éves harang fölé 1836-ban ácsoltak új jármot.
Az ötszáz éves harang fölé 1836-ban ácsoltak új jármot.

Ahogy azt Varga Tamás polgármestertől megtudtuk, az 1836-ban épült bogyoszlói templom középső harangjának eredete a múlt homályába vész. – Varga József, egykori magyaróvári plébános levéltári kutatásai alapján feltételezhető, hogy a harang eredeti helye Árpáson lehetett, majd a szerzetesrendek feloszlatása után az ottani monostorból kerülhetett Bogyoszlóra – avatott be a helyi emlékezetbe a polgármester. Ha a kezdeti időkből kevés is az információ a bogyoszlóiak harangjáról, a későbbi korokból annál inkább van. Az öreg harang értékét az 1848–49-es szabadságharc hadmérnökei is felismerték és bármennyire is híján volt a honvédsereg ágyúknak, a bogyoszlói harang elkerülte a beolvasztást. Ugyancsak nem bántották a ’48-as honvédek kései utódai, a világháborúk katonái sem, így napjainkban is messze hangzóan hirdeti, hogy a „nővérek menjenek a kórusba énekelni, a káplán pedig kezdje meg a szent szolgálatot".

Csonka Károly
Csonka Károly

A templom fél ezredéves harangját immár több mint negyven éve Csonka Károly szólaltatja meg. – Az érdekes volt, amikor a kötélről áttértünk az elektromos rendszerű harangozásra – mesélte a kilencvenegy éves harangozó. Mint mondta, most már könnyebb a munka, a kötéllel nehezebb volt dolgozni. – Nem nagyon szakadt az el sosem, még békebeli kenderkötéllel dolgoztunk – avatott be a harangozás mesterségébe az idős bácsi.

A bogyoszlóiak által csak „új" templomnak nevezett katolikus templom 1836-ban épült, akkoriban az ácsmesterek új jármot ácsoltak a napjainkban ötszáz éves harang fölé. Erről a fába égetett évszám is tanúskodik. A templom másik két harangját 1924. november 16-án hozták Bogyoszlóra. A jeles eseményről képek is tanúskodnak a falutörténeti gyűjteményekben.hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pásztoriban közösen várják az ünnepet

Szép és régi hagyomány Pásztoriban, hogy karácsony előtt közös ünnepségre várják a helyieket. Tovább olvasom