Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Örökségből magántájház Dörben

Tájházzá alakította 250 esztendős örökségét a döri Kantó Károlyné. Ígérete és szenvedélye miatt is őrzi és óvja a nádtetős, sárpadlós parasztházat és meg is mutatja az érdeklődőknek.

Magántájházat létesített Dörben Kantó Károlyné. A nyugdíjas asszony örökölte az ingatlant és az örökhagyónak még életében megígérte: nem hagyja veszni az épületet. Alkalmasabb házat ugyan keresve sem talált volna, ahol hódolhat régi hobbijának. Az asszony azt szeretné, ha a tágabb közönség is megismerhetné őseink életmódját, használati tárgyait.

A Szabadság utcában álló ház legalább 250 éves, nádtetős, sárpadlós. Helyiségeiben még ott vannak az elődök bútorai, iratai, képei. Kantó Károlyné nagyon büszke a ma már ritkán látható szabad tűzhelyre. Most is ˝üzemképes˝, sütnek is benne.

Kantó Károlyné nem csak a maga örömére őrzi örökségét. Gyűjteményét szívesen bemutatja az érdeklődőknek.
Kantó Károlyné nem csak a maga örömére őrzi örökségét. Gyűjteményét szívesen bemutatja az érdeklődőknek.

– Az épület nagyon rossz állapotban volt, a nádtető beszakadt, a falak mállottak. 2000-ben újítottuk fel, akkor a megyei önkormányzat adott némi támogatást – idézte fel a kezdeteket Kantó Károlyné.

– Annus néninek, aki rám hagyta, megígértem, hogy amíg erőm engedi, addig megőrzöm és nem engedem összedőlni.

A renoválás persze folyamatosan ráférne a két és fél évszázados házra. A tulajdonos özvegyen, rokkantnyugdíjából, négy gyerek mellett próbálja rendben tartani a portát. Néhány éve szó volt róla, hogy műemléki védelem alá veszik az épületet, de ez egyelőre elmaradt. Pályázni sem tudtak a felújítására. Kantó Károlyné ezért saját erejéből igyekszik az állagát óvni. Az udvaron most is ázik a sár, amiből tavasszal majd a padlót keni át.

Büszke vagyok Annus néni testvérének katonakulacsára, az 1808-ban kiadott imádságoskönyvre, édesanyám rokkájára – sorolta fel kincseit Kantó Károlyné.
– A kis házikóban az első helyiség a konyha a szabad tűzhellyel. Aztán van a tisztaszoba és a régi kamra. A gazdasági épületben a régi istállót kiállítóteremként használjuk, a pajtát inkább raktárnak. Magam is sok régiséget gyűjtöttem össze az évek alatt és a házban is maradtak meg régi tárgyak. Büszke vagyok Annus néni testvérének katonakulacsára, az 1808-ban kiadott imádságoskönyvre, édesanyám rokkájára – sorolta fel kincseit Kantó Károlyné.

Nem csak a saját örömére törődik persze az örökséggel. Szívesen meg is mutatja az érdeklődőknek. Szeptemberben a kulturális örökség napjaihoz csatlakozva pajtamozit rendeztek. A döriek közül is többen megnézték már. Voltak, akik különböző tárgyakat is felajánlottak a gyűjteménybe. A tervek között további rendezvények szervezése is szerepel. Az asszony azt szeretné, ha minél többen ismernék meg e házon keresztül az ősök mindennapjait. A fenntartás, a hibák helyreállítása viszont elég költséges. Éppen ezért próbál forrást is szerezni hozzá, ám eddig kevés sikerrel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ivánkovics-emlékkiállítás Hövejen

Kiállítással emlékeznek a helyi festőművészre, Ivánkovics Szabolcsra november 21-én, vasárnap. Tovább olvasom