Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Örökölt Csorna és akár termálkutat is vehetne

Családi házat örökölt a csornai önkormányzat azzal a feltétellel, hogy fiatal alkotók számára hozzon létre alkotóházat.

A hagyatéki leltárban műtárgyak is szerepelnek. Termálkút vásárlásáról is tárgyalt a képviselő-testület.

Újabb termálkutas napirendet tárgyalt a csornai képviselő-testület. Ezúttal egy ˝vízforrást˝ ajánlottak megvételre az önkormányzatnak. Az eladásra felkínált termálkút szintén a kertészet területén van és egy ingatlanforgalmazó cég ajánlotta megvételre. Ajánlatuk úgy szólt, hogy a város elfogadó nyilatkozata után a kutat az összes dokumentációval átadják. Az önkormányzatot terhelnék a beüzemelés költségei, illetve a víz elvezetésének megoldása és a szolgalmi jog kialakítása. Ennek fejében idén semmilyen további térítést nem kérne a társaság.

Amennyiben egyezség születne, jövőre közös szakértő értékbecslése alapján kalkulálnák ki a vételárat. A testület elé került anyag leírja: a termálkutat 1991-ben a Petőfi tsz létesítette, de azóta sem működtették.

Jogi helyzete bizonytalan, az ingatlan-nyilvántartásban önálló ingatlanként nem tüntették fel, érvényes vízjogi engedéllyel sem rendelkezik. Nincs adat arról, hogy milyen minőségű vizet produkál, mekkora a kapacitása, milyen hőfokú a víz. Nem tudni, hogy az esetleges működtetésnek milyen technikai és anyagi feltételei lennének. A kertészet jelenlegi, bizonytalan tulajdonjogi helyzete sem a kút megvételét erősíti. Turi György polgármester úgy fogalmazott, hogy a kút megvásárlása ilyen körülmények között lehetetlen. Egyetértettek vele a képviselő-testület tagjai is, így az ajánlatot nem fogadták el.

Ezt a házat örökölte a csornai önkormányzat. A képviselő-testület a következő ülésén dönt a hagyaték sorsáról.
Ezt a házat örökölte a csornai önkormányzat. A képviselő-testület a következő ülésén dönt a hagyaték sorsáról.

A város örökségéről is tárgyaltak a hétfői ülésen. Vörös Imre helyi régiségkereskedő hagyta Andrássy utcai házának utcafronti részét, és a benne összegyűjtött műtárgyakat a településre. Az örökhagyó úgy rendelkezett, hogy a műtárgyak maradjanak az épületben, illetve ott fiatal képzőművészeknek alakítsanak ki alkotóhelyiségeket. A hagyatéki leltár szerint az ingatlan értéke közel nyolcmillió forint, a műtárgyaké 1,8 millió. Örököstárs is van, egy magánszemély, aki a ház udvari részét kapta meg. Az előterjesztésből kiderült: az Andrássy utcai ingatlan az ingóságokkal együtt elhanyagolt állapotban van. A képviselő-testületnek arról kellett volna döntenie hétfőn, hogy elfogadja-e az örökséget, azaz ˝húzza hasznait és viseli terheit˝. Dr. Döbrössy Adrienn jegyző úgy tájékoztatta a testületet, hogy az illetékes közjegyző júliusban tárgyalja az ügyet, akkor hirdetik ki pontosan a hagyatéki vagyont. A képviselő-testület úgy határozott, hogy következő ülésén a részletek ismeretében dönt a hagyaték sorsáról.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. cskovacs 2010. július 02. 08:35
  „Kedves Snupi!

  Kérem írja meg a cska@kisalfold.hu címre a telefonszámát. Szeretném felvenni Önnel a kapcsolatot.
  Köszönettel: Cs. Kovács Attila”
 • 22. Moo 2010. július 01. 17:54
  „Nem lehet, hogy azokat a képeket "megörökölte" a rendház? Csak egy ötlet?
  Nekem tetszik, ez az alkotóház ötlet! Még ha sokaknak furcsa is, szerintem lenne rá igény!
  Szurkolok, hogy valósuljon meg. Csorna vezetősége saját magáról állítana ki szegénységi bizonyítványt, ha visszautasítaná a hagyatékot.”
 • 21. snupi 2010. július 01. 17:23
  „Régóta keresem, keressük. Volt olyan információ is, hogy a rendőrségen őrizték egy ideig, hogy szét ne hordják, de úgy értesültem, hogy nincs már ott. Az oknyomozó riport jó ötlet.
  A Kisalföld május 26-i számában az ovasói levelek között találkoztam a "Közgyűjtemény" c írással H.R. tollából. Azóta izgat ismét ennek a gyűjteménynek a sorsa. Most, hogy Vörös Imre is nagy értékű hagyatékot adományozott Csornának kérdés lehet az, hogy hasonló sorsra fog jutni, mint a Szíj gyűjtemény?”
 • 20. rick_ 2010. július 01. 16:56
  „Kedves CSKA

  Azt hiszem a feladat adott, egy oknyomozó riportra lenne szükség a Szíj-gyűjtemény sorsa kapcsán...”
 • 19. sziszifusz 2010. július 01. 16:32
  „A Szíj-gyűjtemény eltűnt?
  Hát ki őrizte?Hol a felelős?Ne keressük- nyilatkozzon aki őrizte!/ Könyvek-számozottak,személyes dedikációval,ritkaságok,stb.!/”
 • 18. Jarod 2010. július 01. 16:24
  „Érdemes tovább kutatni a hollétét. Mióta keresed?”
 • 17. snupi 2010. július 01. 16:12
  „A képek politikai tartalom nélküli portrék, tájképek, akvarellek voltak. Az adományozó nem abból a célból adta a városnak a gyűjteményt, hogy azokat értékesítse, hanem azért, hogy azt őrizze meg és tegye lehetővé azt, hogy megtekinthessék az érdeklődők. Demjén Attila képeit pedig a művész leendő emlékszobájába szánta. Az emlékszoba nem jött létre. eddig csak egy emléktábla őrzi a művész Csornához való kötődését.”
 • 16. Jarod 2010. július 01. 15:14
  „Amúgy sok helyen lehetnek még, esetleg más múzeumban, vagy ha eladogatták őket akkor már magántulajdonban, galériáknál stb.”
 • 15. Jarod 2010. július 01. 15:02
  „lehet tudni, hogy pontosan milyen képekről volt szó?”
 • 14. snupi 2010. július 01. 14:36
  „Azt már tudom, hogy nincsenek a múzeumban, nincsenek a könyvtárban, nincsenek a Polgármesteri Hivatalban. Hol lehetne még?”
 • 13. miro132 2010. július 01. 14:00
  „tenyleg volt egy kiallitas anno emlekszem ra. Hova lettek a képek? nem lehet hogy a muzeumban vannak valahol egy raktarban?”
 • 12. kackac 2010. július 01. 13:59
  „És akkor végre megalakul Csornán a Fiatal Alkotók Széchenyi Oszkár Köre :)
  kackac”
 • 11. snupi 2010. július 01. 12:09
  „Kiváncsian várom én is Csorna Város Képviselőtestületének döntését Vörös Imre hagyatékával kapcsolatosan. Kiváncsiságom már azért is érthető, mer úgy tudom, hogy néhány évtizeddel ezelőtt Csorna Város már örökölt egy nagyon nagy értéket képviselő gyűjteményt, melynek nyoma veszett. Néhai Szíj Rezső művészeti író, református lelkész "Képek egy műgyűjteményből" című katalógusa szerint 80 festményt és 50 művészi fotót hagyományozott a városnak. A gyűjteményt akkor tárlaton mutatták be az akkor még állami kezelésben lévő premontrei rendház kiállítótermében. A festmények között A festmények között volt az erdélyi Dicsőszentmártonban született, a művészi pályára Csornáról indult és fiatalon elhunyt Munkácsy díjas festőművész Demjén Attila hat képe is. A tárlat bezárása után a gyűjtemény eltünt. Talán még élnek néhányan azok közül, akik tudnak a több milliót érő gyűjtemény sorsáról.”
 • 10. Jerry 2010. július 01. 07:09
  „Jarod, nem akarok neveket említeni,mert személyi jogokat sértene azok felé,akiket kihagynék a felsorolásból.Na de van itt Csornán pl nagyon tehetséges festő, akinek már kiállítása volt, költő,akinek kötete jelent meg, fotósok, grafikusok, stb.Na és persze Csorna környékén nagy hagyománya van a fazekasságnak,amit nem ártana életben tartani.Vörös Imre bácsi nem csak régiségeket gyűjtött,ő neves cserépkályha készítő volt.Gyűjteményében többek közt ilyen tárgyak is vannak.Mindenképpen be kellene mutatni a gyűjteményt és a városnak kell ápolni.A múzeumunk helytörténeti gyűjteménynek indult, sokan látogatták, aztán hogy múzeum lett, nem frissítik a kínálatot és olyan magas belépti díjat szednek,hogy a kutya sem kíváncsi rá. Nem szabad hagyni, hogy ez a magán gyűjtemény is hasonló sorsra jusson.Nekem még volt szerencsém Imre bácsi személyes kalauzolásával megtekinteni a tárgyakat, meghallgathattam előadását, hisz mindegyik tárgynak saját története van. Sajnálhatja,aki ebből az élményből kimaradt. Persze,akik majd döntenek ebben a kérdésben, olyan "gyütt-mentek", aki nem ismerték, nem hívták cserépkályhát rakni, nem hallhatták ízes meséit.Így nem is értékelhetik a gyűjteményét,amit mint igazi csornai,a városára hagyott.”
 • 9. Jarod 2010. június 30. 20:23
  „de azért hozhatnál példákat”
 • 8. Jarod 2010. június 30. 20:21
  „qeu éppen azért kérdeztem, mert ebben járatlan vagyok.”
 • 7. qeu 2010. június 30. 20:13
  „A kutat NEM a TSZ furatta, hanem magánszemély, ezen felül ismeretlen a vízhozama, az összetétele, stb.
  zsákbamacska az egész, de az ingatlan nepper le akarta tolni Csorna torkán, mint a TESCO területet.”
 • 6. qeu 2010. június 30. 20:11
  „Jarod!
  Járatlan vagy Csornán. Sok tehetséges fiatal van, csak követni kellene sokuk kiállítását, stb.”
 • 5. Jarod 2010. június 30. 20:05
  „rick_ kik lennének azok a helyi fiatal alkotók?”
 • 4. rick_ 2010. június 30. 18:37
  „Hm...

  Ha úgy dönt a testület, hogy nem fogadja el a hagyatékot, azzal gyakorlatilag kinyilvánítja azt, hogy nem áll szándékában foglalkozni a helyi fiatal alkotókkal, illetve nem érzi fontosnak, hogy legyen egy ilyen jellegű közösségi tér a városban.

  Kíváncsian várom a döntést.”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baráti kapcsolat – Német diákok vendégeskedtek Csornán

Német gyerekek vendégeskedtek a napokban Csornán. A testvérváros, Sinzing küldöttségét a II. Rákóczi… Tovább olvasom