Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Orgonafelújítás Csornán

Gyűjtést kell szervezni ahhoz, hogy hozzáláthassanak a csornai Jézus Szíve-templom orgonájához.
Megöregedett, elhasználódott a csornai Jézus Szíve-templom 1942-ben épült orgonája. A koros hangszert az elmúlt évtizedekben nem javították, viszont többször is újabb sípokkal bővítették. Mostanra azonban annyira megromlott az állaga, hogy bármikor felmondhatja a szolgálatot és elnémulhat. Ezért a teljes renoválás nem tűr halasztást.

Németh László plébános elmondta: már 2001-ben felvetődött az orgona rendbetételének gondolata és akkoriban szakemberekkel is tárgyaltak. Sőt, árajánlatot is kértek, mely szerint három évvel ezelőtt 15 millió forintba került volna a munka. Ma már ennél nagyobb összeg szükségeltetik a hangszer teljes felújításához. A sürgető feladat megoldása érdekében januárban levélben fordulnak az egyházközség tagjaihoz, mivel szeretnék felmérni, hogy a hívek mekkora összeggel tudnának hozzájárulni a felújításhoz.

Az egyházközségi képviselő-testülettel egyetértésben azt tervezik, hogy a keresettel rendelkezőktől tízezer, a nyugdíjasoktól két és fél ezer forintot kérnek. Az említett összegeket részletekben is be lehet fizetni. A kiküldött levelekre húsvétig várják a választ és kedvező fogadtatás esetén azután teszik meg a következő lépéseket az egyházmegyei hivatalhoz, hogy megkezdhessék a gyűjtést. Az e célra szánt pénz az Egyházi I skolák és Templomok Fenntartásáért Alapítványon keresztül is befizethető. A helyiek mellett számítanak mások, például a Csornáról elszármazottak anyagi támogatására is.

Végezetül László atya megjegyezte: átérezve a családok és a nyugdíjasok könnyűnek nem mondható anyagi helyzetét, reménykednek abban, hogy kérésük meghallgatásra talál. Annál is inkább, mivel a nyolcvanas évek eleje óta – amikor a templom külső tatarozását végezték – nem szerveztek gyűjtést. Így az összefogás eredményeként megoldódhat az évek óta húzódó gond és megújulhat a templom egyik fontos kelléke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem mond le a fejlesztésekről

Szil polgármestere szerint 2005 a nadrágszíjhúzás éve lesz az önkormányzatnál. Lengyel Lajos úgy véli, hogy a kistelepüléseken élők ötödrendű állampolgárokká degradálódnak a megélhetést illetően. Elégedett a település idei eredményeivel – mind a beruházásokat, mind a működést illetően. Elmondta, legfontosabbnak a közfeladatok ellátását tartják a következő évben is. Tovább olvasom