Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

Öregszik a település, elkel a falugondnok

A település korábbi jegyzőjének szavaztak bizalmat októberben a rábasebesi választók, így Mizser Edit lett az új polgármester. Tervei között a község parkosítása és a falugondnoki szolgálat beindítása szerepel.
Mizser Edit pénz híján nem dédelget nagy álmokat. A főtér: Időszerű az utak, járdák rendbetétele és a parkosítás is.
Volt jegyző és körjegyző, ma már nyugdíjas. A helybeliek vették rá tavaly ősszel, hogy induljon a polgármesteri székért, és meg is választották Mizser Editet Rábasebesen. A Rába-parti falu új vezetője nem dédelget nagy álmokat, hiszen korábbi közigazgatási gyakorlatából tudja: pénz nélkül nehéz bármit is megvalósítani. A település arculatán szeretne elsősorban változtatni, parkosítani akar és rendbe tenni az önkormányzati épületeket. Ezek a tervek határozzák meg a falu idei gazdálkodását.

Egy iskolás, meg egy kisbaba

Rábasebes éves költségvetése 7–8 millió forint, és ebben már benne vannak a különböző pályázatokon nyert összegek is. A falu vezetői ismerik a régi mondást és ahhoz is tartják magukat: csak addig nyújtózkodnak, amíg a takarójuk ér.
– 1990 után sokat dolgoztunk és meg is lett az eredménye – mondja Mizser Edit polgármester. – Kiépült a gáz- és a szennyvízcsatorna-rendszer, így ezek már nem okoznak gondot és kiadást. Legfontosabb feladatunk tehát, hogy a meglévő értékeinket óvjuk, ennek szellemében újítottuk fel tavaly a ravatalozót, idén pedig a tűzoltószertárat és a régi iskola épületét akarjuk helyrehozni, ha lehet, pályázati segítséggel.
Az iskolaépületet már rég nem eredeti funkciója szerint hasznosítják, hiszen nincs szükség a tanodára. Öregszik, fogy a falu, a gyerek viszont kevés.
– Mindössze egy általános iskolásunk, és egy kisbabánk van. Középiskolában és főiskolán is egy-egy rábasebesi diák tanul – ismerteti a jelenlegi helyzetet kissé letörten Mizser Edit. – Míg a hatvanas években még háromszázan voltunk, most már csak száztizenhat lélek lakja a községet, abból is sok a nyugdíjas. Éppen őmiattuk szeretnénk bevezetni a falugondnoki szolgálatot, hiszen a segítségre szükség van, főként időskorban. Ehhez kisbuszra lesz szükségünk, amit pályázaton szeretnénk megszerezni. A fiatalok sajnos nem Rábasebest választják, ha a letelepedésről van szó. Igaz, nincs is, de szükség sem lenne önkormányzati építési telkekre. Így is sok az öreg, üres ház a faluban, a tulajdonosok nem tudják eladni őket és a külföldiek házvásárlása sem jellemző mifelénk.

A kastélyszálló, meg a Rába

A település felemelkedését talán a közelmúltban felújított Széchenyi-kastélytól várhatja, amit szállodaként próbálnak üzemeltetni, több, de még inkább kevesebb sikerrel a tulajdonosok. Mizser Editnek azért is szívügye a kúria sorsa, mivel édesapja az egyik későbbi tulajdonosnál, egy bárói családnál volt kertész, így gyermekkorát gyakorlatilag ő is ott töltötte.
– Hivatalos információm ugyan nincs, de úgy tudom, hogy eladták a kastélyt, kíváncsian várjuk, hogy az új befektető mire jut vele – folytatja a polgármester asszony. – Az a vállalkozó egyébként, aki korábban üzemeltette, több mint egymillió forintnyi iparűzési adóval tartozik az önkormányzatnak, ami nagyon jól jönne, mert időszerű lenne az utak, járdák felújítása is. Az eljáró végrehajtó szerint van esélyünk arra, hogy megkapjuk járandóságunkat.
A kastély mellett, a falu határában a Rába is kitörési pont lehet az idegenforgalom fejlesztésével. A cél érdekében tavaly decemberben ültek össze a környékbeli polgármesterek, hogy közösen találjanak valamilyen megoldást. Abban mindannyian egyetértettek, hogy kizárólag összefogással és a pályázati lehetőségek kihasználásával tudnak eredményt felmutatni.

Mi a legfontosabb?

Mizser Edit a legfontosabb feladatok között említette a település parkosítását. A Széchenyi-kastéllyal szemben lévő terület például nagyon elhanyagolt állapotban van, a polgármester egy parkot képzelt oda, mely központja lehet Rábasebesnek.
„ Rábasebest azoknak tudom ajánlani, akik a csendet és nyugalmat szeretik. A mi falunk olyan helyen és olyan környezetben fekszik, hogy az idelátogató mindkettőt megtalálja nálunk."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legjobbak Győrben folytatnák

Elsősorban ismerősökre, szülőkre támaszkodnak az általános iskolák végzős diákjai majdani… Tovább olvasom