Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Öregjeik hagyományait őrizték meg

Beszédes nevű utcákban élnek a csatárimajoriak. Azelőtt valamennyien a Fő utcában laktak, de néhány éve lekerültek a régi táblák.
Gólafa utca, Nagyfahanyi utca, Akác köz, Kastély utca: hirdetik az újak a helyiek hagyománytiszteletét.

Csorna határában a hercegi és a prépostsági nagybirtokokon több majorság is kialakult a XIX. században. Csatárimajor, Földsziget, Hosszúdomb, Pálmajor, Mátyássziget, Pistakút és Gyöngyösmajor népes kisközségeknek számítottak valaha. Legtöbbjük elnéptelenedett mára. Csatárimajorban körülbelül húszan élnek állandó lakosként, közigazgatásilag Csornához tartozóan.

Az 1970-es években hobbikerteket alakítottak ki a majorban. Rendezett hétvégi házak, kertek jellemzik ma. Az üdülőtelkesek közül sokan egész nyáron kint élnek, és csak télen költöznek vissza a városba. Több évtizedig minden ingatlan a Fő utcában volt, mivel valamennyi közterület ezzel a névvel szerepelt. A helyiek egy idő után kezdeményezték az új utcanevek adását. Hagyománytisztelők voltak. Farkas Istvánné néhai férje tősgyökeres csatári volt. Az ő ötlete volt, hogy Nagyfahanyi utca legyen az övék.

Süle József is kezdeményezője volt, hogy az utcanevekkel is ápolják a hagyományokat.
Süle József is kezdeményezője volt, hogy az utcanevekkel is ápolják a hagyományokat.

– Az öregek szerint réges-régen egy nagy fa állt ebben az utcában, ami a Hanyba vezetett – mondta a Kisalföldnek Farkas Istvánné. – Ezt őseink egyfajta helymeghatározóként is emlegették, nagyfaként, nagyfahanyként. A férjem vetette fel annak idején, hogy legyen Nagyfahanyi utca a miénk. Egy legenda is fűződik a fához, ezért is fontos, hogy az emlékezet megőrizze. A férjem úgy hallotta gyerekkorában, hogy valamelyik háború idején a nagy fa tövében tömérdek aranyat ástak el. Mondtam is neki gyakran, emlékezzen vissza, hol is volt a fa, de persze nem találtuk meg a kincset.

A Kastély utca elnevezése egyértelmű volt: az Esterházy hercegi uradalom központja volt az épület. Ma egy vállalkozás birtokolja, eléggé elhanyagolt állapotban van a kúria. Idős helyiek elmondása szerint utolsó bérlője Ráth Endre volt.

A Gólafa utca (ahogy mondják, úgy írják) Süle József ötlete volt. Ő is üdülőtelkes, de több időt tölt odakint, mint csornai otthonában.

– Mi, fiatalabbak már nem láttuk, de a tősgyökeresek még emlékeztek a gólyafészkes fára itt, az utcában – mondta. – Én Potyondi Tóni bácsitól hallottam, hogy ezen a fán gyülekeztek a gólyák. Az idős bennszülöttek persze úgy mondták, gólafa. A gólyák elrepültek, a fa kiszáradt, de szerettük volna, ha az emlék legalább így megmaradna. Az Akác köz megint egyértelmű volt. Új utcát nyitottak egy akácliget mellett, ezért került ki ide az Akác köz tábla.

Olvasóink írták

  • 2. miro132 2010. október 07. 10:39
    „Azt kevesen tudják hogy hajdan Csatárimajor és Földsziget - Hosszúdomb között kisvasút üzemelt. A nyomai mai napig láthatóak az acsalagi-földszigeti út mellett. Erre a kisvasútra is lehetne emlékezni egy utcanévvel mivel a kisvasút annak idején kettévágta a Csatári főutcát , a harangláb mellett közlekedett...”
  • 1. miro132 2010. október 07. 10:08
    „Az utak és az utcák állapotáról is érdemes lenne irni. Szép új utcanevek mit érnek ha nem lehet közlekedni az utcákban a térdig érő sárban? Az autók is tönkremennek a majorban az óriási gödröktől...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Transzformátor robbant fel a Csornán a malomnál

Egy transzformátor robbant fel a csornai malomnál, szerdán délelőtt, ezért a város déli részén… Tovább olvasom