Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Öregdiákpadot tervez gimnáziuma elé

Gadányi Károly professzor szerint Kapuvár szerethető, családias kisváros, mely évekkel ezelőtt gazdaságilag megroppant a nagy cégek bezárása után.

A szombathelyi egyetem elnöke úgy véli, a város jó irányba halad.

A ˝Mit szeret és mit nem Kapuváron?˝ sorozatunkban ezúttal megszólaló Gadányi Károly professzort, a szombathelyi egyetemi központ elnökét egyre többször köszönthetik a Hanság fővárosában, hiszen ahogy mondta, itt eltöltött évei kitörölhetetlen nyomot hagytak benne, szombathelyi munkája után pihenni jön a Rábaközbe.

– Huszonkét évesen, kezdő pedagógusként, 1966. február 16-án érkeztem Kapuvárra, ahol kisebb kitérővel a helyi gimnáziumban tanítottam egészen 1973. augusztus 1-jéig – kezdte Gadányi Károly.

Fő tér: A pedagógusi pályáját egykor itt kezdő professzornak vannak tervei a polgári városközponttal.
Fő tér: A pedagógusi pályáját egykor itt kezdő professzornak vannak tervei a polgári városközponttal.

Ahogy hangsúlyozta, kiváló kollégák és közvetlen, segítőkész kapuváriak fogadták. – A családias segítőkészség napjainkban is fennmaradt, így szinte nem is tudok rosszat mondani szeretett városomról – mondta az egyetem elnöke. Hamar beilleszkedett a város sport- és közéletébe, amihez egyévnyi járási tanácsi munkája is hozzájárult. – Tetszik Kapuvárban, hogy máig erőt tudok meríteni azokból az évekből, melyeket itt töltöttem – tette hozzá. Egykori diákjaira szívesen emlékezik, ám sajnálattal jegyezte meg, kapuvári látogatásainak egy része sajnos utóbbiak temetése miatt következik be. Mindemellett több helyi kiadványt, könyvet is az ő segítségével adtak ki és kiveszi részét a Gartáért Alapítvány munkájából is.

Több helyi kiadványt, könyvet is Gadányi Károly professzor segítségével adtak ki, és ezenkívül kiveszi részét a Gartáért Alapítvány munkájából is.
Több helyi kiadványt, könyvet is Gadányi Károly professzor segítségével adtak ki, és ezenkívül kiveszi részét a Gartáért Alapítvány munkájából is.

– Már a hetvenes években is tetszettek a gartai emberek, a jellemzően gartai közös udvarok, de hasonló családias érzéseket táplálok a másik városrész, a Házhely iránt is – mondta. Ezek a családi házas városrészek jól megférnek a belváros polgári miliője mellett. – Az egykori zsidó házsor, a gimnázium, a régi járásbíróság épülete vagy a Hősök parkja mind-mind olyan része Kapuvárnak, melynek összképét az elmúlt évtizedek sem bontották meg – mondta Gadányi Károly. Kijelentette, szeretett gimnáziuma elé egy ˝öregdiákpadot˝ tervez, melyen az egykori és jelenlegi diákok emlékezhetnek a nagy múltú intézményre. – Tetszik Kapuváron az is, hogy hagyományait, értékeit a maiak is őrzik – mondta a professzor. A város közéletéről szólva hangsúlyozta, fiatal, agilis kapuváriak vették kézbe a kisváros ügyeit, jó irányba halad Kapuvár.

– Egyetlen dolgot említek a negatívumok közt, ez pedig a város gazdasági életének megroppanása akkor, amikor az aktív ellátást biztosító kórház vagy a nagy foglalkoztatók sorra bezártak. Komoly szakembergárdát, sok család megélhetését tették tönkre olyanok, akiknek semmi közük nem volt Kapuvárhoz – jelentette ki a professzor. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dokumentumok az iskola múltjából

Ötven évvel ezelőtt, 1959-ben adták át Kónyban az iskola új épületét. A jeles alkalomra emlékezve… Tovább olvasom