Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Öreg-Mariazell magyar kegyhely is volt

Csorna - Meghosszabbították a Csornai Muzeális Gyűjtemény Rábaközi Búcsújárók Csornától Mariazellig (1890–2007) című kiállítását. Az érdeklődők április 30-ig tekinthetik meg a tárlatot a premontrei rendházban.
A kiállításon számos érdekes részletet is megismerhetnek a látogatók a rábaközi zarándoklatokról. Ilyen például, hogy az Öreg-Ma-
riazell a XIX–XX. században egészen az 1980-as évekig szinte a magyar nemzeti, politikai kegyhely szerepét is betöltötte. Az 1848–49-es szabadságharc leverése utáni első nemzeti zarándoklatot 1857. szeptember 1-jén Scitovszky János hercegprímás vezette. Ezen a Rábaközből is sokan részt vettek.

Zarándok gazdafeleség csornai viseletben, a muzeális gyűjtemény kiállításának része.
Zarándok gazdafeleség csornai viseletben, a muzeális gyűjtemény kiállításának része.


A zarándokok között volt Hatos László premontrei kanonok a csornai prépostságból, Tury Mihály kapuvári, Tóth György bősárkányi, Kemf János büki plébános. Szebenyi Antal kapuvári kerületi esperes, veszkényi plébános pedig 1857. szeptember 8-án a rábaközi katolikus hívek nevében ünnepi köszöntőt mondott.

Csornai zarándok gazdapár népviseletét bemutató kiállításrészlet.
Csornai zarándok gazdapár népviseletét bemutató kiállításrészlet.


A XIX. század végi legnagyobb, négyszáz tagú csornai mariazelli zarándoklatot 1890. szeptember 4-én Poller Endre plébános vezette. Ezen a csornaiakon kívül bágyogi és acsalagi hívők is részt vettek. Búcsúvezetőjük Svertner József acsalagi néptanító volt. Az 1890-es, 1914-es, 1927-es, illetve a későbbi zarándokutakról fennmaradt fényképek, búcsúigazolványok, szentelmények csornai gazdacsaládok hagyatékából kerültek a múzeum szakrális gyűjteményébe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tragédia is lehetett volna, vonattal ütközött az autó

Szerencsés baleset történt csütörtökön délelőtt a Magyarkeresztúr és Zsebeháza közti vasúti… Tovább olvasom