Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 23°C Még több cikk.

Orbán-féle böllérmáj legyen a kapuvári különlegesség neve! - Galéria

Viselje "feltalálója" nevét a böllérmáj - vetette fel a kapuvári különlegességnek szentelt fesztivál megnyitóján, szombaton Németh Csóka Gábor, a rábaközi város alpolgármestere.
Beszédében azt javasolta: minél több helyi vendéglő vegye fel étlapjára és tartsa kínálatában az ételt, mégpedig - Orbán József vendéglős, "a böllérmáj nagymesterének" emléke előtt tisztelegve - Orbán-féle böllérmáj néven.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtóstábjának vezetője, a böllérmáj megalkotójának unokája az eseményen - Orbán Viktor személyes üdvözletének tolmácsolása mellett - arról beszélt, a fesztivál nagyapja előtti tisztelgés is, "de elsősorban annak szól, hogy finom az étel, jó a böllérmáj".

II. Böllérmáj fesztivál Kapuváron - Fotó: Jerkó Gyula


Mintegy húsz csapat részvételével másodszor rendezik meg Kapuváron a város gasztronómiai hírességének számító böllérmáj ünnepét. A fesztiválon 3-5 fős csapatok indultak. Ismét köztük volt a tavalyi kakukktojás, a Bajai Jópofa Srácok, akik a kapuvári különlegesség mellett egy kondér hazai specialitást, bajai halászlét is összedobtak.

Most az MTI tudósítójának azt mondták: akkor is, most is saját éhük csillapítására főzték a hazait, de tavaly annyian kértek kóstolót, hogy nekik alig jutott a halból.

A feladat a városban egykor működő, azóta viszont elbontott Gulyás csárda étlapján fél évszázaddal ezelőtt feltűnt étel, a böllérmáj elkészítése. Körülbelül 12 porciónyi alapanyagból kell a versenyzőknek előállítaniuk az alapvetően kisszériás fogást. Ehhez csapatonként két kiló sertésmájat, egy kilónyi velőt, vöröshagymát, sót, étolajat, zsírt és a kóstoltatáshoz szükséges kellékeket biztosítanak a szervezők.

A zsűrizéshez egy adag ételt kell elkészíteni. A további alapanyag "bemelegítésként" vagy a közönség részére kínált kóstolóadagok elkészítéséhez használható fel - áll a rendezvény tájékoztatójában.

A böllérmáj készítéséhez "veszünk 15 deka májat, 7-8 deka velőt, 10 deka hagymát, a mennyiséget pedig felszorozzuk annyival, ahány emberre főzünk. Hagymát pirítunk, ráugrik a máj, és amikor már ez is pirul, jöhet a velő, meg a három-négy perces összerotyogtatás. Fűszernek majoránnát teszünk bele - épp annyit, amennyit az avatatlan szem már túl soknak találna -, meg frissen őrölt borsot, a legvégén pedig egy kis pirospaprikát" - ekként adta meg a szakmai alapokat Tóth István, a kapuvári Ivik vendéglő tulajdonosa-főszakácsa, a böllérmáj-kampány egyik vezéralakja.

"A két trükk egyike, hogy a legfrissebb alapanyagokat használjuk, a másik, hogy vagy hatalmas serpenyőre vagy némi türelemre van szüksége a szakácsnak: a böllérmáj ugyanis akkor finom, ha az összetevőkből csak egy vékonyka réteg rotyog egyszerre."

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. 1120 2012. március 23. 13:53
  „Kisalföld! Meddig van még "lejjebb"? :-///”
 • 33. Köszörűs 2012. március 23. 08:37
  „No-no !
  Azért én óvatosabban fogalmaznék...
  Az Orbán-májról van szó !”
 • 32. egyapuka 2012. március 23. 07:01
  „Ez már unalmas, egy hete ez a hír van Kapuvárról. Büdösödik ez a máj!!!!!!!!!!!”
 • 31. árnyék 2012. március 19. 18:53
  „29. antistar 2012.03.19. 17:00
  Meglepődtem volna, ha nem kötsz bele valamibe.”
 • 30. kerteszb 2012. március 19. 17:42
  „Igaza van 25-nek...”
 • 29. antistar 2012. március 19. 17:00
  „27.árnyék 2012.03.19. 06:43
  Nem tudom, hogy te hol jártál de biztos nem a böllérmáj fesztiválon az biztos!
  Remélem tanulnak a szervezők abból,ami most a legtöbb embernek nem tetszett!
  A sátorban féloldalast lehetett közlekedni olyan közel voltak egymáshoz az előkészítőhelyek, egy üdítőre fél órát kellet várni egy májra meg háromnegyedet! A zene tényleg a régi időkre emlékeztetett de már egy kicsit idejétmúlt, valljuk be őszintén. Úgygondolom nem a Gulyás csárdát kéne föltámasztani, hanem a böllérmájról szólljon inkább a történet!
  De ami a legfölháborítóbb volt, hogy a tisztelt V.I.P. vendégeknek + a városunk nagyjainak, nagyobb hely volt elkerítve, mint a látogatók ültetésére szánt hely!
  Mindezek mellett kívánok a szervezőknek további sok sikert és tapasztalatgyűjtést!”
 • 28. VargaP 2012. március 19. 11:47
  „nem tudom, hogy mikor és hol olvastam, de nagy igazságot hordoz:
  Nem mindegy, hogy a "pohár félig tele van, vagy félig üres"
  itt is ezt látom bajnak.
  a félig tele pohárból - Kapuvári böllérmáj, csinálnak félig üres poharat - Orbán féle böllérmáj.
  miért kell a suszternak elhagyni a kaptafát?”
 • 27. árnyék 2012. március 19. 06:43
  „Kedves hozzászólók!
  Megint leragadtatok valaminél !Érdemben nem is foglalkozom azzal a témával, mert az csak a fing tupírozása. Ellenben köszönet a szervezőknek a remek hangulatu rendezvényért. A szervezés, a lebonyolítás profi szinten lett megcsinálva. És sokunk számára nagy öröm volt ujra hallani az egykori Gulyás Csárda zenekarát, akik korábban is ismertük Őket kellemes emlékeket ébresztett bennünk. Köszönet a szervezőknek, és annak a sok-sok kilátogatónak akik érdeklődésükkel emelték a fesztivál szinvonalát!!”
 • 26. Tibitibor 2012. március 19. 06:05
  „Csak azért írok,hogy valaki a "fesztiválról"Is mondjon véleményt! Még nagyon sok tanulni valója van a Kapuváriaknak!Nem volt egyéb egy gyenge falunapnál!A máj az finom (kb.félórás sorban állás után)a többi nulla!”
 • 25. Jerry 2012. március 18. 22:01
  „Az orbán féle böllérmájjal az a baj, hogy egy hét mulva annak már semmi köze nem lesz Kapuvárhoz,csak a nagy vezérhez fogják kapcsolni, bár neki lesza legkeveseb köze hozzá.Azért nem lehet véletlen a szeméyles jókivánság hozzá,/ezt is lenyulnák, mint annyi mást/ és nem biztos, hogy az étpon ijen néven jól fogyna.Legyen az csak kapuvári böllérmáj,ahogy van bajai halászlé,meg szegedi halászlé, meg budapest szelet, meg brassói aprópecsenye, meg frankfurti leves stb. Régen mi is sokat átjártunk Kapuvárra böllérmájat enni, ahogy gyakran megálltunk Enesén egy pékné módra készült csülökért, mint ahogy sokan Csornán friss kenyérért.”
 • 24. zakarias3 2012. március 18. 21:54
  „23.nálad a pont!”
 • 23. Primax 2012. március 18. 21:00
  „19. Patriot !
  "Furcsa lenne ha valamit azért nem lehetne a nevén említeni, mert néhány agyament marha másra asszociál..."
  Nem ez a furcsa.
  A Vezír körül kialakult személyi kultusz a furcsa.
  Ha a ZEMBEREK szeretnék Orbánt, nem nagyon tiltakoznának a "névadó" miatt, sőt ezerrel támogatnák az ötletet.
  De a ZEMBEREK többsége - ezek szerint - nem szereti.
  Sem őt, sem a személyi kultuszt.
  A ZEMBEREK a böllérmájat szeretik.
  A KAPUVÁRI BÖLLÉRMÁJAT.”
 • 22. árnyék 2012. március 18. 17:49
  „Képek??????????????????”
 • 21. antistar 2012. március 18. 17:16
  „19.Patriot 2012.03.18. 12:43
  De lehet!
  De annak az a neve, hogy Kapuvári böllérmáj!”
 • 20. Köszörűs 2012. március 18. 15:16
  „Ez most vicc ...
  Mint a Kádár kolbász ?
  Habár az sem volt vicc !”
 • 19. Patriot 2012. március 18. 12:43
  „Már van gyógyszer a fóbiára is...

  Furcsa lenne ha valamit azért nem lehetne a nevén említeni, mert néhány agyament marha másra asszociál belőle.”
 • 18. erőslátó 2012. március 18. 12:22
  „Szerintem az étlapon Orbán böllérmájat elolvasó vendégek, ebédelés, és köszönés nélkül távozna az étteremből!”
 • 17. amalfi 2012. március 18. 11:54
  „Szépen kérek mindenkit akit illet, maradjon kapuvári böllérmáj! Logikusabb is, hisz mindenki be tudja azonosítani, de az Orbán féle böllérmájról senkinek sem a szakács fog eszébe jutni, hanem az, hogy mit akarnak már megint lenyomni a torkunkon!”
 • 16. Primax 2012. március 18. 08:23
  „Fantasztikus eledel..:) Jómagam is sokszor megálltam már Kapuváron csak emiatt.
  A névadással sem lenne semmi baj, ha az illetőt nem Orbánnak hívnák.
  Mostanában nem cseng túl jól ez a vezetéknév és száz emberből kilencvenkilenc a Bölcs Vezetőre asszociálna...
  " Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtóstábjának vezetője, a böllérmáj megalkotójának unokája az eseményen - Orbán Viktor személyes üdvözletének tolmácsolása mellett..." na, szóval ez itt a baj...:(
  Maradjon csak a "Kapuvári böllérmáj" elnevezés, egy szerencsétlen - és erőltetett, erősen "áthallásos" - névadással kár lenne tönkretenni a több évtizedes munkával kivívott hírnevet.
  Ettől függetlenül - és ezekkel együtt is - minden elismerésem az étel kitalálójának !
  Maradandót alkotott, ellentétben a "másik" Orbánnal.”
 • 15. BsBe 2012. március 18. 07:17
  „alekínyó Ez így igaz. Eddig is így emlegettük, és szerettük. Aki ismerte és kóstolta, tudta miről van szó. Ha holnap azt mondanánk, "Orbán-féle böllérmáj ", nem hiszem, hogy tudná bárki is miről van szó. Legfeljebb egy-két popsi felelős.
  Hagyják már meg nekünk, hogy egy étteremben jóízűen fogyasszuk el ételeinket. Mert azért azt mindenki tudja, hogy az Orbán-féle böllérmáj-ról senkinek sem Orbán József vendéglős fog eszébe jutni.”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Néptáncosok szólóban

Idén hatodik alkalommal rendezték meg a Regionális Gyermek Szólótánc Versenyt Sopronban. Tovább olvasom