Kisalföld logö

2018. 10. 22. hétfő - Előd 6°C | 15°C Még több cikk.

Óránként legalább ötször leáll a forgalom Csornán a 86-oson

Csorna - Hét óra alatt harminckilencszer engedik le a sorompót Csornán, a 86-os főúton lévő vasúti átjáróban. Erre a vonatok tolatása miatt van szükség. Legutóbb a rendőrség is „stopperolt" az átjáróban.
Az autósok szerint szinte már botrányos, ami Csornán, a Bartók Béla úti vasúti átjáróban történik. Naponta többször, hosszú percekig tartóztatja fel a 86-os főúton közlekedőket a lezárt sorompó. A járműsor torlódik, sokszor a körforgalomig is. A fennakadást az átjáróban tolató szerelvények okozzák. A rendőrök nemrégiben stopperórával posztoltak az átjárónál.

Böröcz Péter százados, a Csornai Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezető-helyettese tájékozatta a Kisalföldet a mérések végeredményről.

– Nagyon sok bejelentés érkezett hozzánk az átjáróval kapcsolatban – kezdte Böröcz százados. – Bennünket kértek, tegyünk valamit, hogy javuljon a helyzet. Mást nem tehettünk, mint órával a kezünkben mérni kezdtük az időt a sorompónál.

A rendőrök egy hétköznap hét és fél órán keresztül „stopperoltak". Az eredmény döbbenetes. Aznap harminckilencszer engedték le a félsorompót az átjáróban, összesen közel háromórás időtartamra.
A leghosszabb zárás 8 perces volt. A kocsisorban állóknak viszont ennél sokkal többet kell várakozniuk, mivel van, hogy az autós csak második, harmadik felnyitásra ér át.

– Azt vizsgáltuk, hogy valóban szükséges-e annyiszor és annyi időre lezárni a sorompót, ahányszor a GYSEV azt megteszi – folytatta Böröcz Péter. – Azt állapítottuk meg, hogy a menetrendszerűen közlekedő vonatok nem okoznak problémát, számuk elenyésző. Az igazi gondot a tolatások okozzák. Mérésünkről tájékoztattuk a GYSEV illetékeseit, egyeztettünk velük. Kértük, hogy a tolatásokat az időközben felszabadult pápai szakaszon, illetve az állomás Győr felőli oldalán hajtsák végre. Így sokkal kisebb fennakadást okoznak a közúti közlekedésben.

Az osztályvezető-helyettes szerint azon túl, hogy az autósoknak bosszúságot okoz a rendszeresen lezárt sorompó, az útburkolatnak sem tesz jót a sok várakozó jármű. A burkolat nyomvályúsodik, balesetveszélyes. Az egyeztetésen a GYSEV illetékese ígéretet tett rá, hogy a tolatásokat lehetőség szerint megpróbálják más pályaszakaszokon végrehajtani. Korábban a fényjelző optikáját magasabb fényűre cserélték és a balra kanyarodást megtiltották az átjáró után.

A végleges megoldást persze majd a várost elkerülő út megépítése jelentené. Azzal ugyanis a kamionok kikerülnék a települést. Erre azonban még a legjobb esetben is 2012-ig várni kell.

Cs. Kovács Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiszta utca pályázat

Csorna - A csornai önkormányzat pályázatot írt ki Tiszta utca 2007 elnevezéssel. A kezdeményezés… Tovább olvasom