Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Öntésmajor: kis gyöngyszem a Hanság kapujában - Megújult a múzeum

A legutóbbi fejlesztés eredményeként korszerű tárlaton nézhetik meg a védett terület állat- és növényvilágát, valamint a hansági „embernyomokat".
Megnyitotta kapuit az öntésmajori Hanság élővilága kiállítás. A nagy múltú épület első tárlatát 1981-ben még dr. Csapody István forgatókönyve alapján hozták létre. A legutóbbi fejlesztés eredményeként korszerű tárlaton nézhetik meg a védett terület állat- és növényvilágát, valamint a hansági „embernyomokat".

A minap újra megnyitotta kapuit a látogatók előtt az öntésmajori Hanság élővilága kiállítás. A patinás épület kívül-belül új „ruhát" kapott és teljesen átalakították, továbbfejlesztették az egykori hansági állat- és növénytani tárlatot is. Maga az épület még a XIX. században épült. Több funkciója is volt, mielőtt 1981-ben, öt évvel a Hansági Tájvédelmi Körzet létrehozását követően egy természettudományos kiállításnak berendezték volna. Az épülettel az igazi gondok 2004-et követően kezdtek jelentkezni, ezért kellett bezárni. Az épület teljes rekonstrukciója tavaly ősszel fejeződött be a Magyarország–Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében. Ennek költsége nettó 33 millió forint volt, amelynek 85 százalékát az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapja biztosította, míg 15 százalékát a projekthez nemzeti önrészként Magyarország kormánya fizette. A kiállítás fejlesztése nettó 29,8 millió forintba került, melynek 85 százalékát szintén uniós forrásból biztosították, a maradék 15 százalékot önrészként a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság (a Vidékfejlesztési Minisztérium segítségével) adta.A fejlesztések által egy kis gyöngyszemmé vált a kiállítás változatlan helyszínen, amely hétfő kivételével naponta tíztől délután ötig fogadja a látogatókat. A Kisalföld tárlatlátogatásán Kása Róbert volt az idegenvezetőnk.

– A kiállítás elődjét még dr. Csapody István erdész-botanikus elképzelései alapján a Természettudományi Múzeum munkatársai hozták létre ebben az épületben 1981-ben – kezdte az ismertetést Kása Róbert. Az akkori tárlatalapítók azonban nem számoltak a Hanság egyik jellegzetességével, a tőzeggel. Az épület alapja alatt a mostani építők két méter mélyen egy tőzegréteget találtak, mely vélhetően az épület nagybani leromlásában kulcsszerepet játszott. A házat és a kiállítást évekkel ezelőtt be kellett zárni az épület veszélyes állaga miatt. A kiállítást napjainkig tulajdonló Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság több pályázat nyomán hajtotta végre a teljes rekonstrukciót.

Az épület külső-belső rekonstrukciója egy magyar–szlovák közös pályázat nyomán jöhetett létre. Így az építők leástak egészen az alap alá, ahol betonoszlopokkal erősítették a tőzegen nyugvó alapot. Emellett a teljes külső javítást és pucolást elvégezték, a belső termek komplex felújítása mellett. Az épületen belüli kiállítás újjáépítésére egy turisztikai fejlesztési pályázat biztosította a forrásokat a nemzeti park számára.
Az új épületbe lépve elsőre szembetűnő, hogy a régivel ellentétben teljesen új koncepcióra épül a hansági állat- és növénytani tárlat. A nemzeti park a legmodernebb kiállítási formákat építette be az épületbe. Az első termet egy kitömött szarvas uralja és itt láthatók a napjainkra már botanikai hírességnek számító kézi növényrajzok, még Csapody Vera tollából.

– Úgy vélem, kiemelkedik a Hanság éjszakai életét hangokkal és fényekkel is bemutató termünk – mondta Kása Róbert. A teremben teljesen interaktív tárlatot találhat a látogató, aki gombnyomásra betekinthet a láp vízszintje alá, vagy éppen egy táplálék után kutató vaddisznóval nézhet szembe. A szomszédos teremben a hanságbéli halászó-vadászó ember használati tárgyaiba ad némi betekintést a kiállítás.

Kása Róbert elmondta, az épület és a kiállítás alkalmas komplett iskolai osztályok erdei iskolai foglalkozásainak megtartására, ahol a vetített előadások mellett a hansági túrákat is megkezdhetik a természet szerelmesei.

Távozásunkkor az egykori kapuvári „kisvasút" néhány kocsiján és mozdonyán akadt meg a szemünk. A szebb napokat is látott ipartörténeti darabokat a pályázat segítségével felújították. A vasút mellett az egykori Esterházy-uradalom gépeiből is mutatnak ízelítőt.
Öntésmajorban még őriznek kocsikat és mozdonyokat az egykori kapuvári „kisvasútból".

A múzeum első termében egy kitömött szarvas fogadja a látogatókat.
A tárlaton a növények és állatok mellett az egykori hanyi emberek használati tárgyai is láthatók.

Olvasóink írták

  • 1. enesei 2012. augusztus 13. 08:40
    „A kitömött állatokon már rég túllépett a korszerü múzeum-pedagógia. Szerencsésebb lett volna egy teljesen új koncepcióban gondolkodni, ami nemcsak ennek az épületnek a rekonstrukcióját és ezt a kiállitást foglalta volna magában, hanem a kistérségben rejlö lehetöségeket (van elég!) összefogta és ennélfogva ökoturisztikai szempontok alapján jobban kiaknázta volna. Kár az elszalasztott lehetöségért! A pontszerü beruházások ideje lejárt, az egészben való gondolkodás idejét éljük. De ehhez nem biológusokra, természettudósokra (és rövidlátó politikusokra) van szükség, hanem sok szakember összefogására.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véget ért a százmilliós fűtésfejlesztés Kapuváron

Szeptemberben melegüzemi próbára kell számítani. Tovább olvasom